Transformers: War for Cybertron

thumbnail

Veel mensen zijn opgegroeid met de speelgoedrobotjes van Hasbro die in voertuigen konden veranderen. Deze Transformers zijn nog steeds razend populair. De animatieseries worden zo nu en dan weer eens uitgezonden op de kinderzenders, maar ook regisseur Michael Bay heeft met twee blockbusters geprobeerd om deze fantastische franchise in leven te houden. Hoewel de films niet van de hoogste kwaliteit waren zorgde mijn nostalgie voor de Transformers er toch voor dat ik ze met een goed gevoel heb kunnen zien. In de gamesindustrie kan deze liefde vaak voor hoge verkoopcijfers zorgen als er weer eens een spel met een dergelijke licentie wordt uitgebracht. Voor de Transformers heeft het helaas niet heel veel geholpen, want echt noemenswaardige games hebben we er nog niet van gezien. Het vertrouwen in de licentiegames was dan ook dramatisch te noemen, totdat kort geleden titels als Batman: Arkham Asylum uitkwamen. Toen ik de eerste trailer van Transformers: War for Cybertron had gezien, had ik dan ook eindelijk het gevoel dat ik naar beelden van de eerste toffe Transformers game zat te kijken.

Terug naar het begin

War for Cybertron lijkt inmiddels steeds meer bevestiging te geven voor dit gevoel. Zo houdt Hasbro zelf het project nauwlettend in de gaten, hebben ze het verhaal dat de game zal vertellen toegevoegd aan de Transformers-canon en zal Peter Cullen wederom de stem van Optimus inspreken. Enige kwaliteit mogen we dan ook wel verwachten. Waar War for Cybertron zich op zal richten is de origine van de rivaliteit tussen de Autobots en de Decepticons. Eindelijk zullen we te zien krijgen hoe de burgeroorlog tussen de twee facties is begonnen op hun thuisplaneet. Dit betekent dat het spel zich op geen enkel moment zal afspelen op onze planeet, maar dat men zich vestigt op Cybertron zelf. De Autobots hoeven zich dus weinig zorgen meer te maken over het beschermen van de nietige mensjes en kunnen zich meer gaan richten op het redden van hun eigen beschaving. Ontwikkelaar High Moon Studios zal ons hiermee van een actievolle third-person shooter voorzien.

Ze hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan en om niet de plank mis te slaan zullen ze gameplay elementen gaan gebruiken van enkele bekende titels als Gears of War en geven deze hun eigen draai met de eigenschappen van de Transformers zelf. Zo zal het overschakelen tussen de voertuig- en robotvorm van de personages erg soepel verlopen en is het de bedoeling dat beide vormen ook echt tactisch goed kunnen worden gebruikt.

Een oorlog waarin je niet alleen staat

War for Cybertron zal zowel singleplayer als multiplayer spelmodi bevatten. In de campagne zal de speler kunnen kiezen voor een verhaal met de Decepticons of de Autobots. Beide verhalen zullen netjes op elkaar aansluiten, waarbij er chronologisch wordt begonnen met de Decepticons. Verwacht dus niet twee keer hetzelfde verhaal aan te hoeven horen. Dit lijkt mij een verstandige keuze en zorgt ervoor dat het voor gamers aantrekkelijker is om met beide facties te spelen. Een belangrijk facet bij de singleplayer is dat je zowel je eigen personage uitkiest, als nog twee mede Transformers die je ondersteunen. Je hulpjes verbinden de campagne namelijk met de multiplayer doordat je vrienden online op elk moment in kunnen stappen om de controle van deze bots over te nemen.

Een natuurlijke gedachtegang zou dan zijn dat dit ook mogelijk zal worden met een splitscreen en twee maten op de bank. Dit is in War for Cybertron helaas niet het geval. Wel zal het spel een uitgebreide online multiplayer bevatten die naar eigen zeggen ook spelers van games als Call of Duty over zou kunnen halen. Custimization zal hierbij een belangrijke rol spelen. Je zult namelijk je eigen Transformer samen kunnen gaan stellen. Hiervoor moet er gekozen worden uit één van de vier verschillende klasse van personages. De scouts (sportwagens, denk aan Bumblebee) zullen bijvoorbeeld erg snel en behendig zijn, maar weer niet zo krachtig. Daarentegen zijn Soldiers (grote tanks zoals Megatron) weer trager maar hebben ze veel sterkere wapens. Bovendien zul je door het leven kunnen gaan als een Scientist (de vliegtuigen waar Starscream bij hoort) of als een Leader, de klasse van Optimus Prime. Alle vier krijgen ze verschillende vaardigheden die ervoor moeten zorgen dat er voor iedereen een interessante Transformer valt te creëren. In totaal zul je deze in zes speltypes kunnen gebruiken, variërend van Deathmatch tot afgeleiden van Capture the Flag.

Cybertron, geen Aarde

Echt veel nieuwe elementen lijkt War for Cybertron niet te gaan bieden, maar het is vooral de gebruikte stijl die zo aanspreekt. High Moon lijkt de essentie van de bekende personages te gaan behouden, terwijl ze toch ook proberen de futuristische sfeer op Cybertron goed uit te beelden. Zo zullen de voertuigen er meer als toekomstige concepten uitzien dan als de huidige standaard op aarde. Tevens zal de technologische wereld van Cybertron er heel erg donker uit zien en doen de screenshots denken aan een wereld van bijvoorbeeld de Borg. Het ziet er in ieder geval fantastisch uit.

Dit alles maakt dat de verwachtingen voor War for Cybertron hooggespannen zijn. Er wordt in samenwerking met Hasbro veel aandacht besteed aan de trouwe fans. Daarnaast zullen er redelijk veel elementen uit enkele bekende titels worden geleend, maar lijkt het erop dat de Transformers hier een geheel eigen draai aan gaan geven. Een potentiële topgame is dus hoogstwaarschijnlijk onderweg en ik kan niet wachten om hem zelf uit te proberen. Eind juni zal Transformers: War for Cybertron in de winkels verschijnen voor de PS3, Xbox 360 en PC.


Auteur: Robin Kooistra | Genre: Action | Release: 27-05-2010 | Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: High Moon Studios
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven