Transformers: Fall of Cybertron

thumbnail

Weer hetzelfde verhaal?

Zoals zo vaak worden filmgames uitgemolken als ‘n gek. Ook ditmaal is het weer een filmfranchise die naar de console komt. Tijd voor een nieuwe Transformers. Op de GamesCom keek ik niet echt op van deze titel. Het spel werd echter getoond en het enthousiasme van de presentator hielp onder andere de indruk van de game verbeteren. Ook het spel zelf leek flink vooruit gegaan te zijn. Is dit de beste Transformers game ooit?

De game volgt het verhaal op Cybertron, waar een grootse oorlog woedt. De Autobots hebben grootse moeite met het weerstaan van de Decepticons. Het is aan jou om over te houden wat er nog over is van Cyberton. Wat direct opvalt is dat de game niet echt schrijnend veranderd is ten opzichte van diens voorganger. De Transformers game van vorig jaar was dan ook geen drama. Echter was het spel ook verre van innovatief en veel te kort. Dit deel probeert vooral het goede van diens voorganger te pakken en dat te verfijnen. Dat voel je ook wel aan de gameplay. Alles speelt een stuk soepeler, beter en de actie voelt ook massiever aan. Wat dat betreft heeft men verder een prima variatie in de game gebracht van lopen, racen en vliegen. Het was in het voorgaande deel toch minder vloeiend zoals het in elkaar over ging. In de game speelt schieten een grote rol, zoals verwacht, maar ook de wapens spelen een rol hierbij. Deze kunnen nu upgrades ontvangen, waardoor je jouw lievelingswapen naar eigen smaak kunt upgraden. Het is niet simpelweg ’n plusje erbij, maar je kunt zelf kiezen wat je upgrade voor het geld dat je verdient. Zo kun je ervoor kiezen dat je minder recoil hebt, of juist gaan voor snellere herlaadtijden. Het is maar net wat je wilt natuurlijk. Elk type wapen, waaronder dus de heavy weapons, bieden verschillende upgrade mogelijkheden, waardoor je slimme keuzes moet maken voor jezelf. Gedurende de game zul je ook merken dat je veel kunt wisselen van wapens. Je bent dit veelal ook verplicht, aangezien ammo niet op elke hoek van de straat zal liggen.

Men heeft besloten om de online co-op uit het eerdere deel te droppen. Dit deel bevat echter een horde modus genaamd Escalation. Hierin komen hordes aan tegenstanders die je met een team kunt verslaan. Gedurende de pauzes tussen de aanvallende hordes kunnen wapens, ammo en dergelijke aangekocht worden. Het spel bezit een viertal multiplayer modi waaronder de welbekende deathmatch en capture the flag modus. Echte innovatieve multiplayer modi vinden we helaas niet in de game. Het gaat simpelweg om killen in combinatie met eventueel veroveren en verdedigen. Daarmee heb je het wel al gehad. Op de GamesCom was al opvallend dat men vooral trots was op de customize mogelijkheden van je karakter. Je kunt je karakter lekker glanzend maken met veel felle kleuren, maar je kunt ook kiezen voor een verouderde, matte look. Echt heel bijzonder is het allemaal niet, maar het zorgt er wel voor dat je je kunt uitleven als Transformers fan. Als je dat niet bent wordt het al gauw een stukje minder boeiend.

Weinig durf, maar wel veel verbeteringen

Qua gameplay is het spel niet echt innoverend, maar wel des te gemakkelijk. Alles voelt direct vertrouwd aan, ook al heb je het spel nooit gespeeld. Hoewel de singleplayer vrij gevarieerd is, is het toch lastig om echt uren achter elkaar de chapters door te spelen. Hoewel de singleplayer toch goed te doorstaan is en lang genoeg duurt, langer dan het voorgaande deel, godzijdank, is het geen game die je perse uit wilt spelen. Vooral de horde mode is wat mij betreft een echte toevoeging online. Wat dat betreft heeft het spel wel een slag geslagen.

Ook grafisch mag het spel er weldegelijk wezen. De omgevingen zijn constant anders en zijn de ene keer claustrofobisch en dan weer groots. Het spel blijft helaas wel zeer lineair, waardoor je altijd beperkte vrijheid blijft houden. Echter is de kwaliteit van de game naar behoren. Het contrast van de omgevingen is mooi weergegeven en is relatief hoog waardoor alles vrij futuristisch overkomt, wat natuurlijk ook de bedoeling zal zijn. Qua audio is het spel niet bijzonder, maar gewoon voldoende. Echte soundtracks komen in het spel niet voor welke je zullen imponeren en hetzelfde geldt voor de geluidseffecten, welke daarentegen wel wat meer bombastisch mochten zijn.

Het is vaak hetzelfde verhaal bij Transformers games: Het is te spelen maar verveelt snel. Dat is met deze nieuwe Transformers game wel minder het geval, al blijft het spel vrij oppervlakkig. De campaign is weliswaar beter dan de matige campaign van vorig jaar, maar is nog altijd niet verslavend genoeg om je uren achter elkaar bezig te houden met vliegen, racen en knallen. De multiplayer is net zo. De standaard modi die we onderhand wel kennen brengen weinig nieuws maar de horde mode is dan wel weer aardig vernieuwend. Hiermee zul je wat mij betreft dan ook het meest bezig zijn. Natuurlijk bezit de game nog enkele kleine minpunten die daar bovenop komen, zoals de besturing van de auto’s, welke nog altijd niet goed werkt. Echter is het geweldig dat men de singleplayer flink langer heeft gemaakt, waardoor je je niet meer zo genept voelt zoals bij het vorige deel het geval was. Daarnaast zijn de customize mogelijkheden en de grafische kwaliteit ook geen negatief punt, waardoor het spel voor de fans eindelijk weer eens flink boven middelmatig uit weet te komen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 29-08-2012 | Uitgever: Activision Blizzard | Ontwikkelaar: High Moon Studios
  Graphics: 7.5 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.0
  7.0
  + In alle opzichten een verbetering tov. voorganger
  + Escalation modus is een goede toevoeging
  + Customize mogelijkheden
  - Word nooit heel erg boeiend
  - Verder vrij standaard multiplayer
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box