De Games Convention 2008 is vanaf gisteren geëindigd. Met dagelijks zo’n 80.000 bezoekers op de vloeren was het vooral voor de pers genieten van alle games. Soms via de uitgangen erdoorheen glippen en voorrang nemen bij diverse uitgevers zorgden ervoor dat we diverse games eens konden uittesten. In dit artikel/feature kun je bekijken wat wij vonden van de diverse toppers waarvan we bij voorbaat veel hadden verwacht. Het gaat om diverse games waarbij tevens wat commentaar is bijgevoegd ter ondersteuning. De waarderingsfactor is niet het uiteindelijke cijfer voor de game maar baseert zich op persoonlijke meningen van het team en speelsessies, trailers en gameplay beelden die op de GC beschikbaar werden gesteld voor ons. Niet alle titels die we hebben gespeeld zijn verwerkt. Het gaat hier vooral om de meest indrukwekkende games en de titels die we het langst hebben kunnen uitproberen.
Far Cry 2: Ubisoft kan niet meer leunen op de steun van Crytek en dus moet men met Far Cry 2 veel eer hoog zien te houden op grafisch gebied. Deel 1 liet al zien hoe het moest wat betreft graphics en deel 2 doet dat ook. De game ziet er fenomenaal uit en speelt ook uitermate goed. De omgevingen zijn werkelijk om van de smullen en ogen veelal erg verdroogd, uitgestorven en sfeervol. De combat en ingame actie is van een hoog niveau en het speelt ook lekker op de console, zonder al te opmerkelijke framedrops
Waarderingsfactor: 9
Silent Hill 5: Waarderingsfactor: 8
Crysis Warhead: Waarderingsfactor: 8
Brothers in Arms: Hell’s Highway: Een game waar veel van verwacht werd, deel 1 was op zich niet meesterlijk maar was wel zeer behoorlijk. De reeks is niet vergelijkbaar met Call of Duty en dat maakt de franchise misschien ook wat minder populair. Desalniettemin is het verhaal vaak zeer realistisch opgebouwd en gebaseerd op de daadwerkelijke gebeurtenissen in detail en is ook het teamwork hier van groot belang. De game viel echter tegen op de GC2008. De graphics waren vrij diep onder de maat en ook de framerate was erg onbehoorlijk. Tevens was de gameplay niet innoverend en werkt ook het teamplay aspect niet zoals je zou verwachten, vrij chaotisch. Brothers in Arms heeft dus nog wat ontwikkeltijd nodig want of dit een succes wordt? We betwijfelen het…
Waarderingsfactor: 5
Tom Clancy’s: EndWar: Waarderingsfactor: 8
Tom Clancy’s: HAWX: Waarderingsfactor: 8
Killzone 2: Een zeer behoorlijke demo van Killzone 2 werd op de GC beschikbaar gesteld voor het publiek en pers. Het spel speelde uitermate lekker en zag er ook zeer goed uit. Het ging weliswaar om een beta van het spel die nog niet geheel up-to-date was dus kunnen we nog flink wat verwachten. De gameplay was vrij eenvoudig en dus niet complex, wat dit aspect dan ook niet al te bijzonder maakt. Echter maken de schitterende graphics veel goed. De demo liet je samenspelen met een teammaat, die je soms wat aanstuurt en meehelpt de opponenten neer te knallen. De actiemomenten volgen elkaar in razend tempo op en de sfeer is grijs en grauw. De game oogt als een uitermate realistische game, al laat de A.I. nog wat te wensen over en is het misschien nog een tikkeltje lineair, al valt over dat laatste nog moeilijk te discussiëren aangezien het ging om een beta. Ik ben benieuwd of ook de MP indruk maakt.
Waarderingsfactor: 9
Red Faction: Guerilla: Waarderingsfactor: 8
Rock Band: Waarderingsfactor: 8
Command & Conquer: Red Alert 3: Tijdens een LAN-game met 2 man was het wel duidelijk dat Red Alert 3 een vrij nieuwe kant op aan het gaan is. Het spel oogt wat minder overzichtelijk dan Red Alert 2 en de toevoeging van de nieuwe factie doet de game nog niet veel goed. De units zijn deels hetzelfde, maar passen grotendeels niet in de omgevingen. De gebouwen zijn hypermodern gevestigd in huidige omgevingen die niet echt passen bij de technologische stijl van de facties. Echter ziet het er verder zeer behoorlijk uit, zijn er geweldige gevechten mogelijk in het spel en is er meer balans dan in Red Alert 2 het geval was. Zowel de lucht, als het water als het land zijn van groot belang, al zijn de Sovjets nog steeds wat minder via de lucht. Red Alert 3 is op zich een sterke RTS-titel, al loopt het ’n beetje weg van hetgeen waardoor het populair is geworden en lijkt het meer een eigen EA-stijl te krijgen, ook kijkende naar C&C3 en Generals.
Waarderingsfactor: 7
House of the Dead: OVERKILL: Waarderingsfactor: 7
Samba de Amigo: Waarderingsfactor: 6
Saints Row 2: Een van de grootste tegenvallers voor mij was toch wel Saints Row 2. Daar waar ik weinig verwacht had van Red Faction 2 en veel van Saints Row daar waren de uiteindelijke resultaten juist omgekeerd. De concurrent van GTA IV laat op veel vlakken steken vallen. De physics zijn erbarmelijk slecht, zo kun je half door muren heen lopen, zijn er veel bugs nog aanwezig, zie je objecten vaak door andere objecten heen steken en is ook de gameplay niet echt origineel. Het spel is op zich wel hilarisch onrealistisch (sla ’n heel bureau aan polities neer op de gekste manieren) maar echt een originele gameplay ontbreekt. GTA hoeft dan ook niet al te bang zijn van deze game als deze niet meer al te veel zal verbeteren. Ook grafisch is het spel verre van indrukwekkend (weinig scherpte, veel blur, weinig detail, matige omgevingen). De game mocht mij dan wel zeer tegen gevallen hebben, waarmee ik direct duidelijk wil maken dat ik hopelijk niet al te veel zieltjes hiermee heb gebroken. Even afwachten dus, maar voor mij een grote domper voorlopig.
Waarderingsfactor: 5
Resistance 2: Waarderingsfactor: 8
Fable 2: Waarderingsfactor: 8
Project: Origin: Waarderingsfactor: 8
FIFA 09: Dit jaar is FIFA nog meer vooruit gegaan dan ooit. Grafisch ziet de game er weer super goed uit en EA probeert met alles wat mogelijk is het spel beter te maken dan ooit eerder. Spelers zullen geblesseerd raken als zij dat ook in het echte leven zijn en ook wat betreft gameplay speelt de game lekkerder dan in 2007. De nieuwe versie zou PES dit jaar wel eens zonder al te veel moeite kunnen verslaan. Vooral als je kijkt naar het minieme aantal verbeteringen van die nieuwe edtie van Konami. Maar of de gameplay ook daadwerkelijk beter is blijft de vraag. In ieder geval liggen de verschillen wat dat betreft niet meer al te ver uit elkaar. Wat alle andere aspecten betreft is wel duidelijk wie de baas is.
Waarderingsfactor: 8
Pro Evolution Soccer 2008: Waarderingsfactor: 6
Pure: Een titel van Disney die misschien niet al te veel indruk heeft gemaakt bij de meeste die uitkijken naar MotorStorm maar ik denk persoonlijk dat Sony’s franchise een flinke deuk op kan lopen met de introductie van dit spel. De titel is grafisch echt uitermate indrukwekkend en ziet er simpelweg veel beter uit dan MotorStorm: Pacific Rift. Pure speelt daarnaast erg lekker weg en heeft een uitstekende gameplay. Ongetwijfeld een moeilijke keuze zal het worden tussen MotorStorm en Pure.
Waarderingsfactor: 8
MotorStorm: Pacific Rift: Waarderingsfactor: 8
Resistance PSP: Waarderingsfactor: 7
Too Human: Waarderingsfactor: 7
LittleBigPlanet: De demo was klein maar zo verslavend. Ik heb het natuurlijk over onze kleine vrienden uit LittleBigPlanet. Sony liet verschillende levels draaien gelukkig. Sackboy kan geheel veranderd worden in het karakter dat jij wenst te hebben en dat zorgt vaak voor leuke resultaten die jouw en je vrienden aan het lachen maken. Ingame is het mogelijk om elkaar de helpende hand te bieden maar het is ook gewoon mogelijk om elkaar de weg te versperren op leuke manieren. Trek aan elkaars lichamen, ga aan de ander hangen en balanseer de spelers naar de afgrond via in de lucht hangende balken. Swingen met je hoofd kan daarnaast door flink te bewegen met de controller (tilt). Het spel is vooral met meerdere spelers uitermate grappig en verslavend. Hier zorgen simpelweg de (gravity)balans en de characters voor, die zich erg speels manoeuvreren door een level. De game was absoluut de topper van de Games Convention. Niet alleen vanwege de uitermate unieke gameplay en verslavingsfactor, maar ook wegens de absoluut weergaloze grafische stijl en kwaliteit.
Waarderingsfactor: 10
Sonic Unleashed: Waarderingsfactor: 7
Operation Flashpoint 2: Waarderingsfactor: 8
Call of Duty: World at War: Na Call of Duty: Modern Warfare lijkt het een onmogelijke taak voor Treyarch om een nog betere game uit te werken. Men probeert dit echter toch te verwezenlijken door het introduceren van een co-operative mode die online zal werken. Echter is het spel grafisch niet al te ver vooruit gegaan sinds Treyarch aan COD3 werkte want het spel lijkt wederom verdacht veel op deze titel, ook qua gameplay en A.I.. Niet al te indrukwekkend dus…
Waarderingsfactor: 6
James Bond: Quantum of Solace: Waarderingsfactor: 6
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky: Waarderingsfactor: 6
Fallout 3: Fallout werd helaas niet speelbaar beschikbaar gesteld voor de gamers maar was wel te bewonderen via een speelsessie van één van de ontwikkelaars. Het spel combineert een first person shooter met RPG-elementen en dat was duidelijk te zien via de gameplay beelden. Grafisch is het misschien niet oogstrelend, maar leuke aspecten zijn er zeker. Zo kun je bijvoorbeeld percentages van een raakvlak laten berekenen in de game (bv 30% kans op een headshot, 60% op een schot in de romp etc.) en zal je je eigen skills constant moeten upgraden. Je computer is daarnaast ook van groots belang. De vrijheid is ongekend en de side-quests maken het spel erg lang houdbaar. Het spel is misschien wel één van de meest grootse, en realistische games tot dusver ooit. Vooral de gameplay en RPG-elementen lijken het spel zeer uniek te maken.
Waarderingsfactor: 9
Guitar Hero: World Tour: Waarderingsfactor: 8
StarCraft II: Waarderingsfactor: 8