Als ik terug kijk naar mijn sportieve kanten van mijn leven dan kom ik uit op een relatief lange voetbalcarriére die nooit op gang is gekomen en naar een paar jaren tennis, waarbij ik m’n longen eigenlijk verre van uit mijn lijf heb gerend. Tennis heeft me echter wel altijd geïnteresseerd en het was dan ook een positieve ervaring. Het is meestal een individueel spel waarbij je niet afhankelijk bent van anderen (tenzij je dubbelt), maar vooral een bevredigend gevoel kunt krijgen van lekkere forehands of goed geplaatste dropshots. Veel succesvolle stappen heb ik niet kunnen maken in de dorpstoernooitjes waar ik aan mee heb gedaan maar gelukkig hebben Nadal en Federer een grotere staat van dienst op weten te bouwen de afgelopen jaren. De toppers glimmen nu samen met toptennister Maria Sharapova op het frontje van deze nieuwe tennisgame van 2K Games.
Top Spin 3 is voor de duidelijkheid in haar geheel een tennisgame die wat meer de serieuze kant op gaat. Het is dus niet constant duiken naar de bal zoals in Virtua Tennis maar zeer professioneel uitgewerkt. In het spel is gevoel voor de bal dan ook belangrijk. Sta je ’n keer niet goed voor de bal en is dus het voetenwerk incorrect, dan zul je opmerken dat je de nodige ballen in den beginnen tegen je lichaam aan zult zien komen, maar oefening baart vaak kunst. Dat is zeker het geval in deze game. Je hoeft op zich niet om te kunnen gaan met complexe controller technieken, maar kunt al gauw overweg met de 4 rechterknoppen van in dit geval de PS3-controller. Hiermee is het mogelijk om hard te slaan (rondje), hoog te slaan of om een dropshot te maken (driehoekje) en om wat lepere balletjes, waaronder slices, te realiseren (kruisje en vierkantje). Met de analoge stick kun je verder jezelf voortbewegen. Het aimen heeft vooral te maken met de houding van de linker analoge stick, waarmee je dus ook rent en de timing. In feite heb je verder niet echt belangrijke knoppen nodig, al zijn er weldegelijk leukere special shots die je kunt slaan. Zo kun je de L2- en L1-schouderknoppen combineren met bijvoorbeeld rondje om flink hard uit te halen en om dus meer risico’s te lopen bij je slag. Zo heb je nog meer interessante combinaties, welke je ongetwijfeld zult uitproberen in het spel.
Speelt zoals het hoort…
Gezegd mag worden dat het aimen en het slaan in het spel met erg veel gevoel is uitgewerkt. Het wordt al gauw een automatisme om een bal richting mee te geven met de analoge stick en het lijkt in het begin al direct alsof je niet anders gewend bent van een tennisgame. Het spel maakt het een gevoelig schaakspel tussen 2 spelers waarbij het niet eens zo belangrijk is wat voor type spel je speelt; Service volley, of juist constant aan de baseline fungeren? Het maakt niet uit, elke speler kun je op jouw manier bestrijden zolang je het gevoel van de slagtechniek maar onder de knie hebt. En dat maakt de gameplay ook direct zo mooi. Je begint in je ukkie aan de career mode waar je tegen relatief simpele tegenstanders in de amateur klasse het zult moeten opnemen om vervolgens naar de challenger, junior en pro tour te promoveren. Uiteindelijk is het doel om naar het Legends level uit te rijken om daar grand slams te spelen. Via een kalender kun je bepalen welke toernooitjes je gaat spelen. Je kunt hierbij kiezen tussen een makkelijk of moeilijk toernooi welke in contrast staan met verschillende prijsgeld categoriëen en waarbij je XP-punten kunt behalen. Het karakter, dat je zelf in elkaar kunt zetten, begint in principe bij een laag niveau waarbij 8 eigenschappen slechts voor 30% kwalitatief gevuld zijn. Door XP-punten uit te geven aan bijvoorbeeld de backhand, slagkracht, service en volley kun je langzaam maar zeker enkele aspecten verbeteren en dus ook moeilijkere tegenstanders van het niveau 60 of hoger verslaan.
Om dit alles te kunnen beginnen dien je eerst een character aan te maken. Dit is erg uitgebreid uitgewerkt, zo blijkt al snel. Je kunt niet alleen het gezicht, kapsel en de outfit bepalen maar ook het aanpassen van enthousiasme bij een gewonnen punt valt te bepalen. Ook kun je details als tweehandige of enkelhandige backhand aangeven. Ook de manier van slaan kan een aparter gevoel bij de speler opwekken. Speel maar eens met bijvoorbeeld Roger Federer. Daarbij zul je zien dat zijn slagtechniek vrijwel identiek is aan zijn daadwerkelijke slag zoals we het op TV kunnen zien. Je kent ongetwijfeld zijn befaamde eenhandige backhand wel. Bij alle professionele spelers is dit echter zeer gedetailleerd uitgewerkt. Hier komen we bij het grafische aspect nog kort op terug.
Alles wat je nodig hebt
Naast de Career mode heb je ook nog een training mode waarbij je diverse aspecten van jezelf kunt verbeteren. Zo had ik persoonlijk wel wat service problemen en kon ik wat minder goed volleren aan het net bij de betere CPU-tegenstanders. Naast dat bestaat ook nog de tournament mode waarbij je een toernooi kunt spelen en is er de Exhibition mode waarbij je met 4 daadwerkelijke spelers kunt dubbelen of kunt enkelen met 2 spelers. Online kun je aan de gang met de World Tour en player matches. Genoeg te doen dus, al is het soms wel irritant dat spelers zomaar player matches verlaten waardoor je dus met enige regelmaat een wedstrijd afgekapt zult zien, maar daar valt weinig aan te doen uiteraard.
Wat betreft gameplay voelt Top Spin 3 uitermate professioneel aan. Echte tenissers die in het verleden al eens dat gevoel hebben meegekregen van een bal lekker raken zullen met deze game daadwerkelijk dat gevoel nog eens kunnen herbeleven. Het spel speelt zeer lekker weg en blijft uitdagend. Het realisme gehalte wordt tevens door de schitterende graphics nog wat meer gestimuleerd. De velden, zowel hardcore, als op gras of gravel zien er overweldigend scherp uit. Het publiek, ballenjongens langs de kant, de spelers zelf, het ziet er uitermate hoogstaand uit. Je zou dan ook bijna eisen dat ook op de TV in HD-formaat alles standaard uitgezonden zou moeten worden. De animaties van spelers, waaronder bij het uiten van vreugde of frustratie en bij het inspelen zien er ook zeer goed uit. Gezichten van Federer, Nadal, Haas en onder andere de al wat oudere Becker, zien er zeer goed uit en ook in de animaties wordt alles zo mooi mogelijk gehouden. De slagtechnieken zijn per speler veelal verschillend en komen overeen met de echte slagstijl van de spelers, waardoor het gevoel weer net wat positiever wordt dan normaal in tennisgames. 2K Games heeft dan ook naar echt elk detail goed gekeken, de banen goed uit weten te werken en alles haarscherp weten te houden. Zelfde geldt in principe voor het geluid, al komt het publiek soms wel erg statisch en zwervend overdreven over. Echter reageren ze per bal wel weer verschillend op de actiemomenten met hun gejuich, al klinkt het veelal wat onverwacht overmoedig. De geluidseffecten van de bal en de ondergrond waarover gegleden wordt, net als het gekreun bij het slaan klinkt uitermate goed.
Kwalitatief bijna ongekend
Top Spin 3 is kwalitatief ongetwijfeld de beste tennisgame tot dusver voor de next-generation systemen. Het spel is uitermate realistisch uitgewerkt, en komt goed tot haar recht bij zowel de beginnende tennissers als de mensen die daadwerkelijk de sport beoefenen, al zullen de eerstgenoemde in het begin waarschijnlijk wel moeite hebben met het positioneren van de speler, wat in dit spel zeer belangrijk is. Het gevoel van de gameplay geeft een zeer goed beeld weer van het echte tennis en dat wordt alleen maar versterkt door de andere goede aspecten in het spel. Goed voetenwerk en timing wordt beloond met schitterende slagen. Het is dus zeker geen eenzijdige game waarbij je na 3 potjes tennis alweer uitkijkt naar een andere, spannendere game gezien de verslavingsfactor die zowel de offline als de online modi met zich meebrengen. Top Spin 3 is dan ook zeer goed uit de verf gekomen.