They see me crashin’, they hatin’
Het is het jaar van The Last of Us. De remake op de PS5 is al een tijdje uit en de serie is een gigantisch succes. Of die remake daadwerkelijk nodig was laat ik maar even in het midden, maar het neemt niet weg dat The Last of Us momenteel booming is. Na drie verschillende versies verkoopt de game nog steeds als warme smoskes op een Belgisch muziekfestival. Ideaal moment om de game nu ook naar de PC te brengen, zodat… iedereen met een space shuttle van een gaming computer en een mini kernreactor in de tuin of balkon de game kan spelen. Ik hoef jullie hopelijk niet te vertellen dat The Last of Us nog steeds een fantastische game is. Dat kunnen jullie ook lezen in de review van de PS5 versie. Die hier te lezen is.
Sony heeft de afgelopen jaren een geweldige indruk achter gelaten met onder andere Returnal, Spider-Man, God of War, Death Stranding en Days Gone. Deze port van hun paradepaardje? Nou ja, we zullen maar hopen dat het een work in progress is.
The Last Crash
Ik tik dit hele verhaal op een beschaafde “gaming” laptop met een RTX 2060 mobile, een i5 10300H, 32GB ram en een Samsung 970 pro SSD. Daarbij heb ik nog een PC met een RTX 3080, een Ryzen 5 5600X, 32GB ram en een Samsung 980 pro SSD. Als laatste is daar dan nog een Steamdeck.
Laat ik bij de Steamdeck en de laptop beginnen, want daar ben ik heel snel klaar mee. Op beide configuraties is de game simpelweg onspeelbaar. Tenzij je met heel weinig genoegen neemt. Op de Steamdeck kan het theoretisch werken wanneer je alles op zijn laagst zet. Dan krijg je echter een ongelooflijke soep van pixels en dan nog mag je blij zijn als je 30 FPS haalt. Het gros van de tijd hangt deze namelijk rond de 20. Die arme accu heeft het er ook zwaar mee, want langer dan een uur red je niet. Bij mij startte de game gelukkig nog wel op. Dat blijkt bij velen zelfs al lastig te zijn.
Op die laptop was het niet veel beter de framerate was iets stabieler. Daar stond dan weer tegenover dat de game constant op de GPU crashte en na een paar miserabele uren gooide ik de handdoek maar in de ring. Het was gewoon niet te doen. Technisch gezien voldeed deze configuratie aan de minimale eisen. Alleen lijken die dus niet helemaal realistisch te zijn. Het zorgde er nog net niet voor dat het zaakje oververhit raakte en uitviel.
Dan proberen we het maar op de echte test machine. Laat ik eerst maar eens beginnen met vertellen hoe de ervaring is, voordat je letterlijk de controle hebt over Joel. Op de PC is het voortaan normaal dat games eerst alle shaders opbouwen. Dat wordt voornamelijk gedaan ter optimalisatie en afstemming op het systeem waar de game op zal draaien. Bij de meeste games duurt dat een paar minuten. Om maar een voorbeeld te geven, Returnal vind het na een kleine twee minuten wel mooi geweest en knikkert je de game in. Atomic Heart vind het na een minuutje ook gezegend. The Last of Us: Part I? We blijven in tweeën spreken, maar dan hebben we het over uren en niet minuten. In de praktijk kan je dit hele proces negeren. Al is het niet aan te raden, want dan krijg je alleen maar meer crashes. Mijn processor schoot ook naar de volle 100% dus het was sowieso zinloos om iets anders te proberen.
Ohja, shaders opbouwen moet iedere keer opnieuw gedaan worden zodra je nieuwe grafische drivers download. Plan die driver upgrades dus maar in, want Naughty Dog verwacht dat je je agenda eerst controleert.
Crash ’n burn
Zijn die shaders dan ein-de-lijk opgebouwd en kan de game opgestart worden na wat geklooi in de menuutjes. De game was niet zo blij met de automatische settings. We zetten de boel dus maar lager, prima, dan maar op high, zodat er nog wat ruimte over is voor een hogere framerate. Een uur en meerdere hard crashes later zetten we een aantal specifieke settings maar lager. Dan zitten we dus ver onder de VRAM die gevraagd wordt. Waar de game overigens een exorbitante hoeveelheid van nodig heeft. Zelfs op medium vreet de game 8GB aan videogeheugen. Wat de reden is? Geen idee, er zijn games die er beter uitzien en minder nodig hebben (Cyberpunk 2077 bijvoorbeeld).
Het mag wel gezegd worden, de hoeveelheid settings is indrukwekkend. Vrijwel alles kan wel op een manier aangepast worden om een redelijk stabiele ervaring te krijgen. Die ervaring komt alleen nog steeds met veel mankementen. Lange laadtijden (nota bene op een SSD), vreemde grafische glitches, een framerate die fluctueert, constante stotters (zelfs als je stil staat en enkel de camera draait), een processor die naar de 100% gaat (zal wel een memory leak zijn) en niet vloeiende muisbewegingen. Het is niet onspeelbaar, maar een plezante ervaring is het allerminst.
Van wat ik heb gezien op high en ultra krijg je geweldige graphics met alle toeters en bellen die je van een PC game mag vragen. Een zeer moderne grafische kaart is echter niet voldoende om dat te halen met een stabiele zestig FPS. Zelfs niet op 1440p en op 1080p is het resultaat ook niet altijd even stabiel.
Ik kan hier natuurlijk enkel spreken over mijn eigen ervaring (al zijn de Steam reviews ook niet mals). Na meerdere uren instellingen aanpassen en hopen op tenminste een acceptabele beleving had ik de hoop gewoon opgegeven. Dan maar met allerlei glitches en crashes er door vechten. Er zullen vast configuraties zijn waar de game goed op werkt. De werkelijkheid is daarentegen dat het merendeel beter kan wachten op een aantal performance gerelateerde patches. Tot die tijd, houd het lekker bij de PS5 versie, want in de huidige staat is het een schim van wat de game daadwerkelijk is.
Ehm wow. Hoe verneukt je een topgame.
Heel vreemd, normaal gesproken zijn de ports van PS naar PC gewoon goed qua performance. Erg zonde, 1 van de beste games ooit zo verpesten voor een nieuw publiek. Hopelijk hebben ze het snel gepatcht maar had ook niet in deze staat mogen uitkomen.
Lol,Joel gezicht op de afbeelding past perfect bij deze blamage.