Alweer een roguelite…
We kennen het roguelite-concept inmiddels wel. Het is alsof games als paddenstoelen uit de grond komen binnen dit genre. The Land Beneath Us had dus mijn twijfels toen ik de game aanvroeg, maar goed, het turn-based-genre trok mij over de streep. Ik ging dan ook aan de gang met deze dungeon crawler. Gelukkig had ik er achteraf verre van spijt van!
De Schepper heeft de Ultieme Zielenoogster ontwikkeld om zielen te verzamelen. Deze is gewapend met Zielentechnologie voor de ultieme missie, de verlossing. Verken de onderwereld, communiceer en onderhandel met personages of confronteer ze. Leer van hun verhalen en vind je eigen unieke weg. In een wereld vol met platformen baan je jezelf een weg door deze turn-based game. Uitleg kan nogal uitgebreid zijn, maar ik probeer je even mee te nemen in de gameplay van dit spel…
Het gaat erg diep
Elk platform binnen een level bestaat uit vakjes, dat zal nog best te volgen zijn. Jij als character kunt naar boven, links, rechts en beneden. Dat zijn in principe de bewegingen in de game. Je kunt later ook teleporteren naar andere plekken binnen het spelbord, maar in feite is dat het. Vervolgens bevinden zich vijanden op hetzelfde speelveld. Deze moet je benaderen en kun je bevechten met je wapens door het doen van zetten. Deze wapens verzamel je gedurende het spel. Het ene wapen kan 3 velden ver schieten, het andere maar één maar heeft side-effects. Daarnaast kun je ook bij wapens achteruit geslagen worden. Het is maar net wat je fijn vindt. Je kunt 4 wapens plaatsen welke geactiveerd worden afhankelijk van de richting. Je hebt dus een linker-wapen, een beneden-wapen en de rest kun je zelf wel invullen. Elke turn beweeg jij en kunnen vijanden ook een beweging doen. Je ziet in feite wat het gevolg is van de volgende turn van de vijanden. Het is aan jou om een tactische zet te doen om een eventuele slag van de tegenstander te ontwijken. Wapens kun je gedurende de game upgraden bij de blacksmith maar je hebt ook Relics, en die vormen een zeer belangrijk component; Relics zijn namelijk voordelen die je verbeteren gedurende de RUN. Dit kunnen allerlei soorten relics zijn. Zo heb je healing na het clearen van een room, meer critical damage die je kunt doen en kun je prijzen afdingen op kistjes. De Relics spaar je gedurende de game maar kun je ook kopen in kistjes gedurende de run. Je kunt een bepaalde hoeveelheid Relics aanschaffen of verdienen en plaatsen, maar er zit een limiet aan, welke je overigens ook weer kunt uitbreiden door het aankopen van upgrades. Dan zijn er ook nog Chips waarmee je bepaalde combinaties over het veld moet doen (bijvoorbeeld, links, rechts, naar beneden en nogmaals beneden). Daarmee verdien je health en kun je vuurballen afschieten.
In het Lab, zeg maar het hoofdkwartier van de game, kun je Soul-tech upgrades kopen, waaronder betere armor, meer Gold-extractors en betere start items. Ook kun je Chips upgraden zodat de combinaties ook meer lonen (al doe je soms de combinaties onbewust tijdens het spel en hoef je er dus niet altijd rekening mee te houden). Dan zijn er ook nog de Annwn upgrades en Spirit upgrades, waarmee je merchant-voordelen kunt aanschaffen maar ook permanent de prijzen kunt verlagen van kisten of de upgrade kosten kunt verlagen. Het zijn allemaal interessante upgrades waarmee je een run wat vergemakkelijkt. Het spel gaat daarmee uitermate diep en dat kan in het begin best wel overwhelming zijn. Echter neemt het spel je goed mee in deze uitbreidingen. Een run bestaat uit 3 gedeeltes, waarbij 2 minibosses verslagen moeten worden en een eindbaas. Tussen deze bazen door clear je gewoon platformen met vijanden en upgrade je wapens en relics. Deze zijn vrij eenvoudig, maar omdat de platformen er steeds variabel uit zien lijkt elk level steeds ‘n beetje anders. Je kunt daarnaast veelal kiezen wat je volgende floor zal worden. Wil je een floor waarin je Goud krijgt voor nieuwe aankopen, of juist een vloer waarin je een Relic of wapen kunt verdienen? In totaal zijn er 4 gebieden in de game met elk zo’n 2 levels die je kunt spelen en ook na voltooien nog met handicaps kunt herspelen. Deze levels bestaan uit een kleine 30 (!) floors die je dient uit te spelen, en dan hoop je maar dat je de boss kunt verslaan, anders kun je opnieuw beginnen. Persoonlijk vind ik de run net wat te lang, aangezien je er toch wel ‘n half uurtje per run mee bezig bent, en de eindbaas kan vaak nog wel langer duren. De gameplay en diepgang van het spel en dan vooral de Relics en upgrades zorgen ervoor dat het spel erg interessant blijft en je constant het gevoel blijft hebben dat je progressie blijft boeken. Het spel wordt namelijk nooit te moeilijk, maar blijft wel redelijk uitdagend. De zetten die je doet en die tegenstanders doen zijn daarnaast redelijk voorspelbaar en makkelijk te lezen, waarmee je dus vrij snel door de floors heen kunt zwerven.
Beetje veel van hetzelfde, maar wel met overzicht
Het spel kent een combinatie van visuele pixelated graphics en en scherp artwork. Het spel oogt grafisch best wel indrukwekkend, al is alles wel erg rood in de eerste 4 levels en lijkt het allemaal ‘n beetje veel van hetzelfde. De animaties zijn scherp en ook de user interface en HUD zijn uitermate overzichtelijk. Wel hadden de icoontjes iets duidelijker gemogen. Wat is nu welke portal en een medkit-icoon wat een nieuw wapen uitbeeldt? Qua level-design verandert het spel pas echt in wereld drie, met schitterende woestijnachtige vlakten en de wind die het zand over de platformen blaast. Het is soms niet helemaal zuivere koffie. De achtergrondsoundtrack wekt na ‘n tijdje ‘n beetje op je zenuwen en is constant hetzelfde, wat op zich een licht minpuntje is. Daarnaast kent de game een irritante bug bij het vergaren van je starting-relics, waarbij het spel soms vast kan lopen door een ‘New Text’-popup. Echter loopt het spel verder wel prima en zul je er niet heel veel last van hebben, maar een forced restart was voor mij de enige optie om het issue op te lossen. Qua Dualsense features valt er weinig te zeggen, die zij er niet en de laadtijden zij kort. De game kent enkel een singleplayer en kan dus alleen maar met één speler gespeeld worden en dus niet offline met meerdere mensen of online. De quests die je in de game daarnaast krijgt zijn wel des te uitdagend, waarbij je bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid de Teleport moet gebruiken om weer rewards te winnen, die je kunt inwisselen voor allerlei verbeteringen.
De diepgang van deze toch bescheiden game die niet veel mensen waarschijnlijk zullen kennen, zorgt ervoor dat The Land Beneath Us vele uren in beslag zal nemen. De Relics, de wapens, de upgrades die je vervolgens weer op beide kunt doorvoeren, de perma-upgrades in het Lab die je kunt aanschaffen en de veelzijdigheid van de gameplay en platformen waarop je speelt zorgen ervoor dat je veel plezier kunt beleven aan deze game. Na ‘n uur of 5 spelen was ik pas 4 levels door en toen was ik pas op de helft. Daarna wordt het ‘n tikkeltje uitdagender en ben je weer heel wat uren verder. Ook de kleine details, waaronder de chips, de quests die je afzonderlijk kunt behalen, de teleporting en de mogelijkheid om turns zelfs te skippen zorgen ervoor dat het spel zeer veelzijdig aanvoelt. De prijs is mij nog niet bekend gemaakt voor de game, maar zelfs ‘n 30 Euro zou mij niet te hoog in de oren klinken. The Land Beneath Us is dan ook een genot voor alle turn-based liefhebbers. Met deze titel ben je dan ook verzekerd van heel wat uurtjes verslavende gameplay.