The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

thumbnail

Filmgames zijn meestal geen succes. Dat was misschien ook de rede dat er niet zoveel werd verwacht van The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay. Gelukkig bleek het tegenovergestelde waar, want deze game was een echt pareltje. Misschien zelfs wel één van de meest gewaardeerde games die exclusief op de Xbox is uitgekomen. Helaas voor de ontwikkelaar (Starbreeze) wist de game ondanks de hoge beoordeling van de pers geen goede verkoopcijfers te halen. Wat hiervan de rede is weet niemand, maar gelukkig laat Starbreeze het er niet bij zitten en zijn ze gewoon met een opvolger aan de slag gegaan. Aangezien onze verwachtingen hoog zijn gaan we de komende week veel aandacht aan The Cronicles of Riddick: Aussault on Dark Athena besteden. Denk bijvoorbeeld aan een themaweek, een prijsvraag en natuurlijk de recensie. Om alvast te beginnen laat ik in deze preview weten wat mijn impressie tot nu toe is.

Dat The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena een opvolger van het eerste deel is, klopt niet helemaal. Eigenlijk moeten we de game zien als een remake van het eerste deel, maar wel met een nieuwe episode. De gehele eerste game is namelijk van een remake voorzien en daarnaast is er ook een nieuw deel ontwikkeld. Dit neemt de kritiek van het eerste deel (de game zou toen te kort zijn) natuurlijk weg. Ook het kritiekpunt dat de game geen multiplayer heeft is verleden tijd, want aan deze remake is een online modus toegevoegd. Maar daarover later meer. Laat ik eerst wat uitgebreider in gaan op het eerste deel. Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay, is gebaseerd op de film Pitch Black en opvolger Escape from Butcher Bay. Hierin speelt Riddick, één van de gevaarlijkste criminelen in het universum, de hoofdrol (gespeeld door Vin Diesel). De game begint wanneer Riddick terecht komt in Butcher Bay, de meest beruchte gevangenis in het hele universum. Jouw doel is het om te ontsnappen uit de gevangenis en dat is natuurlijk geen gemakkelijk karwei. Je krijgt dan ook hulp van medegevangenen, maar daarvoor moet je natuurlijk wel iets terug doen.

De Prison Break van de games

Natuurlijk is het niet zomaar een remake, want ondertussen zijn we een generatie consoles verder. Dat betekent dat er veel veranderd is. Zo zijn de textures opnieuw ontwikkeld en wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe engine. Riddick: Assault on Dark Athena belooft een grafisch hoogstandje te worden. Wanneer we naar de gameplay beelden kijken die tot nu toe zijn verschenen zien we dan ook veel grafische pracht voorbij komen en dat is natuurlijk goed nieuws. Ook aan de kunstmatige intelligentie is gesleuteld. Andere personages moeten namelijk meer reageren op wat jij doet en zullen onderling beter samenwerken. Ook aan het audio gedeelte zijn de nodige aanpassingen doorgevoerd. Overigens is het gelijk leuk om te melden dat Vin Diesel ook voor het nieuwe deel weer zijn stem heeft geleend. En dat komt de sfeer natuurlijk wel ten goede.

En dan nu over het nieuwe gedeelte. Aan het eind van het eerste deel ontstap je uit Butcher Bay, maar dat is nog geen rede tot een feestje. Je schip wordt namelijk gekaapt door een veel groter schip dat bekend staat als de Dark Athena. Dit vijandelijke schip bevat vele vijanden en erg makkelijk zul je er dan ook niet vanaf komen. Aan te raden is om niet als een gek door het schip heen te gaan rennen. De stealth elementen zorgen er namelijk voor dat het verstandiger is om rustig aan te doen en strategisch te werk te gaan. Je zult dan ook bewakers in de gaten moeten houden zodat je weet wanneer ze waar lopen. Zorg wel dat je niet te veel opvalt want dan zul je ongetwijfeld opgemerkt worden. De beveiligers beschikken over zaklampen waardoor je regelmatig in een donker hoekje moet kruipen. De licht effecten zullen dan ook in dit nieuwe deel een belangrijke rol spelen. Hopelijk zien deze er grafisch ook weer zo fantastisch uit. Ook de gevechten waarin je het hand-op-hand tegen elkaar moet opnemen zijn weer van de partij.

De online modus

Zoals gezegd bevat de game ditmaal ook nog een multiplayer. Deze bevat een standaard deatmatch en capture the flag modus, maar daarnaast ook twee nieuwe. De opvallendste is de Pitch Black mode waarin één speler in de voeten van Riddick kruipt en moet ontsnappen van andere spelers die als bewaker fungeren. Ook hierbij is het belangrijk om gebruik te maken van het licht. De speler die er in slaagt Riddick te pakken mag de ronde daarna in de voeten van onze kale held stappen. In de tweede modus zijn er drie teams van vier mensen en is het de bedoeling om een power cell te activeren. Ook een spannende modus die leuk uit kan pakken. De multiplayer lijkt dus zeker een goede toevoeging aan de game te worden. Maar het is natuurlijk altijd maar de vraag of deze ook daadwerkelijk gespeeld gaat worden en of er geen lag in zit (wat de gehele modus eigenlijk verpest) het is dan ook even afwachten op de recensie om te weten of deze multiplayer de moeite waard is.

The Chronicles of Riddick: Aussault on Dark Athena belooft een uitgebreide game te worden. Veel mensen zullen blij zijn dat het eerste deel van een remake is voorzien en ook het nieuwe gedeelte lijkt erg leuk te gaan worden. Daarnaast bevat de game een multipayer waar onder andere twee interessante en originele modi in verwerkt zitten. Dit alles met vele verbeteringen aan de graphics, de sound en de kunstmatige intelligentie belooft het een hele goede titel te worden. Houdt Evilgamerz in de gaten voor de recensie en een prijsvraag.


 • Auteur: Michiel Knuiman | Genre: Stealth | Release: 28-04-2009 | Uitgever: Atari | Ontwikkelaar: StarBreeze Studios
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
  8.0
  + Stealth actie
  + Vermakelijke remake
  + Multiplayer
  - Laadtijden
  - Makkelijke remake
  - Shoot-outs

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx