The Ascent: Cyber Heist

thumbnail

Niet de Lawnmower man

The Ascent, een wat ongebalanceerde game met gigantische difficulty spikes en een vrij grote hoeveelheid bugs en glitches. Ondanks dat was het een zeer goede game die werd beloond met een 8.5. Cyber Heist is het eerste stukje grote downloadable content. Een aantal nieuwe missies na het hoofdverhaal, een nieuw gebied en een paar nieuwe melee wapens die nog niet in de basegame zaten. Dat klinkt vrij weinig en dat is het ook wel. Het is echter meer van een prima game voor een zacht prijsje dus een vrachtwagen lading aan content is niet meteen nodig.

The Ascent was een twinstick shooter met een vleugje Diablo en een cyberpunk setting. Smerige straten met veel neon en een berg mensen met halve prullenbakken aan cybernetische chirurgie. Alleen al in het gezicht. Gezien de staat van de wereld en plastische chirurgie kan het zo onze toekomst worden. De game deed een degelijke poging om een interessant verhaal neer te zetten. Tegelijkertijd verzoop het in allerlei quasi-intelligente jargon van het volume encyclopedie waardoor je na het spelen met knallende koppijn afdroop en maar een alcoholvrij biertje in je nek hees.

Er was daarentegen niets mis met de gameplay. Met meerdere spelers was het een zeer vermakelijke chaos van explosies, kabaal en gevloek. Dit hele verhaal geldt voor Cyber Heist. Deze downloadable content is enkel beschikbaar na het hoofdverhaal. Iets waar ik met pijn achter kwam, want ik was al een new game+ file gestart en had geen save meer beschikbaar om meteen te beginnen. Iets om mee rekening te houden, voordat je het aanschaft.

Waar is de cyber dan?

Cyber Heist speelt zich af in de Dark Playground. Een nieuw gebied met een groen kleurenpallet waar je vorige werkgever je naar stuurt om contact op te nemen met Orlando. Deze beste man wilt dat je The Ruby steelt van een mega corporatie om zo mogelijk de wereld te redden. Wat dat apparaat precies is of kan doen? De game vind het niet interessant genoeg om te vertellen en jij waarschijnlijk ook niet. Waar is mijn wapen en waar is het geweld? Richting het Noorden? Top, dan weet ik waar ik moet zijn. Dat er vrijwel niets cyber aan de hele heist is boeit ook niet. Na duizenden kogels afgevuurd te hebben en drie uur lang lachend geweld hebben gepleegd kijk ik naar het laatste filmpje en denk ik: “Dat was meer van The Ascent en ik heb van bijna iedere seconde genoten.”

Tegelijkertijd heb ik meerdere malen zitten vloeken naar het scherm, omdat de Dark Playground net zo buggy en ongebalanceerd is als alle andere gebieden. Items die door de vloer zakken, gesprekken die niet triggeren, karakters die plots verdwijnen, filmpjes die niet starten (ik moest de eindbaas vijf keer doden, voordat het eindfilmpje startte) en plots vijanden met onmogelijk hoge levels. Dan bedoel ik een stuk met bijvoorbeeld vijanden van level dertig waar er ineens één tussen staat met level vijfendertig. Dat maakt de combat niet direct lastiger, maar vooral langdradiger. Je kan dit natuurlijk wel oplossen door sidequests te gaan doen. Het lastige is dan wel weer dat de kans groot is dat je dan juist te sterk wordt.

Verder is eigenlijk het enige nieuwe de melee wapens. Opzich een leuke toevoeging, als je tenminste de moker vindt. De game is namelijk niet echt gemaakt voor deze wapens. Het kan een optie zijn als je één tegen één knokt, maar dat is bijna nooit aan de orde. Groepjes maaien je zo neer als je met een knuppel op ze afkomt.

Cyber Heist zal absoluut niet de boeken ingaan als de beste DLC ooit. Het is meer van The Ascent en dat is in de basis prima. Het kost een kleine €10 geeft je ongeveer vijf uur aan extra content als je alles bij elkaar telt. Er zullen weinig mensen meteen naar de digitale winkel rennen, maar als je The Ascent een leuke game vindt, dan zal je je prima vermaken met deze DLC.


 • Auteur: Peter Derks | Genre: Twin-stick shooter | Release: 18-08-2022 | Uitgever: Curve Digital | Ontwikkelaar: Neon Giant
  Graphics: 8.8 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 8.2 | Replay: 5.0
  7.5
  + Het is meer van The Ascent
  + De voice acting van Orlando
  + Gameplay na een jaar nog steeds fantastisch
  - Blah blah blah jargon
  - Vrij veel bugs en glitches
  - Wederom een verwerpelijk verhaal

  4 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx