Teufel AIRY TWS 2

thumbnail

V1 vs. V2

Je zult misschien denken; Die hebben we eerder gezien? Maar Teufel komt ongeveer een jaar na de lancering van de Airy TWS met een tweede, nieuwe versie, de TWS 2. Eerder waren we al lovend over Teufel’s ears dus het is bijna onmogelijk om de hardware weer te overtreffen met een nog betere versie. Nieuw is namelijk niet altijd beter en natuurlijk ontwikkelt de technologie zich vrolijk door. Wij gingen weer aan de gang nadat we van Teufel ook deze nieuwste versie mochten testen. Na enkele dagen intensief testen konden we ons verdict weer opmaken.

Natuurlijk willen we ook graag de vergelijking maken met de eerdere TWS die vorig jaar uit kwam. Ze zijn ongeveer gelijk geprijsd bij de release (adviesprijs is 100 Euro). Met de Teufel AIRY TWS 2 is het mogelijk om via bluetooth connectie te maken met een device om vervolgens muziek en andere media af te luisteren. Middels de draadloze oordopjes wordt geluid onderdrukt middels noice-cancelling en een transparantiemodus. De TWS 2 is verkrijgbaar is de kleuren Nighty Black, welke wij reviewde, Pure White, Ruby Red, Sage Green en Space Blue. Qua hardware zijn er wat verbeteringen en aanpassen op zowel technologisch gebied als wat betreft design. Technologisch is de transparantiemodus, ook wel ANC (noise cancelling) verbeterd. Daarnaast is de driver vergroot naar 10 millimeter in plaats van 5.8 wat de bass-intensiteit moet verhogen. Verder zijn er in plaats van 4 microfoons nu 6 microfoons waarmee de spraakkwaliteit verhoogd wordt bij het telefoneren. De Teufel Headphones zijn daarnaast voorzien van een waterdicht ontwerp waardoor ze in principe tijdens regen gewoon gebruikt kunnen worden.

Het verbinden met Bluetooth is kinderspel. Elke keer als je de ears ook uit de lader haalt verbinden ze vanzelf met je device. Een aparte app is op Android in ieder geval niet nodig en voor mij vrij overbodig gebleken, maar biedt wel iets meer opties waaronder een equalizer en het inschakelen of uitschakelen van features als ANC. Compatibel met de PS5 is hij helaas niet, aangezien deze vertelt dat het apparaat niet ondersteunt wordt. Je kunt de headset bedienen door met je vinger te tikken. Dit kan in YouTube bijvoorbeeld maar ook in Samsung Music of in andere welbekende muziek-apps. Door je vinger langer op een ear te houden wordt het volume verhoogd of juist verlaagd (links is lager volume, rechts hoger). Door dubbel te tikken komt de volgende track en door ‘n keer kort te tikken wordt de track of het filmpje gepauzeerd. Het werkt allemaal net wat beter dan voorheen. Nu blijft het volume namelijk verhogen of verlagen zolang je de vinger blijft vasthouden op de ear. Het totaalpakket komt uiteraard met een oplaadetui waar de ears netjes in geplaatst kunnen worden. De batterijen hebben een werkduur van 9 uur en werken een uur wanneer je ze kort oplaad (zo’n 10 minuten). Ze werken daarnaast een paar uurtjes langer dan de oudere AIRTY TWS. Wat verder is opvalt is dat je de status van de accu nu kunt aflezen op de device in plaats van op de oplaadmodule (zowel voor links als rechts en de case), op zich erg handig dus aangezien je de oplaadmodule wellicht niet altijd in het zicht zult hebben.

Groter en kleiner in verschillende opzichten

Qua design valt er ook een en ander op te merken en kun je zien dat men niet aan uitmelkerij doet door een vrijwel identiek product op de markt te zetten. De ears zijn kleiner en een stukje compacter. De hoogte van de uit stekende hendeltjes is iets kleiner en de oortjes lijken net ietsje comfortabeler in het oor te zitten. Zelfs na wat uurtjes rondlopen met de oren vol kreeg ik nergens last van. Ze sluiten ook direct goed aan, waardoor je niet aan het duwen en trekken bent om ze in de juiste positie te krijgen en om het geluid goed richting de trommelvliezen te krijgen. Het oplaadstation is echter wat meer veranderd. Deze is wat breder en bevat geen indicator om te laten zien hoe veel vermogen die nog heeft. Echter is er wel een ledje aanwezig aan de onderkant die groen op kan lichten bijvoorbeeld bij een volle accu. Daarnaast is de ingegraveerde naam van Teufel vervangen door een subtiel logo met een ‘T’ met omcirkeling. De grotere case verklaart de totale werkduur van 42 uren wanneer je de ears constant oplaad en weer verbruikt qua accu. De case kent daarnaast mooie, afgeronde, ronde vormen en oogt dus mooi rechthoekig, zonder echte scherpe hoeken zullen we maar zeggen. Wel een tikkeltje onhandig is de USB-C aansluiting die zich aan de onderkant van de case bevindt. Je moet de unit dus plat neer leggen om op te laden, daar waar deze bij de V1 aan de zijkant zat, wat toch net wat handiger was om krassen te voorkomen. Over design valt te twisten, maar de eerdere AIRY TWS heeft wat betreft subtiliteit voor mij net de lichte voorkeur.

Nog altijd geweldig geluid

Het feit dat de driver in diameter iets groter is geworden, namelijk 10 millimeter tov. zo’n 6 voorheen, brengt dat de bass meer intensiteit geeft en dat hoor je. Bij de V1 was het al geweldig maar nu is de bass nog meer aanwezig bij geluid die dit aanbieden. De hoogte-tonen waren eerder al een smetje op de perfectie maar eigenlijk is ook dit nu licht verbeterd en hoor je de hoge tonen nu krachtiger overkomen. Helaas is het nog net niet perfect, maar mogen we weer een stukje meer tevreden zijn op dat gebied. De actieve noice-cancelling is goed merkbaar en ik moest zelfs af en toe op de kinderen gewezen worden die met mij aan het praten waren. Het volumeniveau is daarnaast vrij extreem te noemen en blaast je bijna uit je sokken wanneer je dat wilt. Teufel is daarmee wellicht een fabrikant die onderschat wordt, gezien de ontzettend hoge kwaliteit producten die men aflevert voor een zeer toegankelijke prijs. Bij het apparaat worden reserve rubbertjes geleverd en een USB-kabeltje, waar je overigens een stopcontact-adapter bij moet kopen als je die zelf nog niet hebt.

Het is Teufel weer gelukt om een product op de markt te brengen dat significant beter is dan zijn voorganger zonder enige vorm van uitmelkerij of wat dan ook. De eerdere TWS was al een geweldige ear-set maar de AIRY TWS 2 doet daar nog een schepje bovenop. De geluidsintensiteit is flink verhoogd, de accuduur is verbeterd en het fysieke design van de ears is geoptimaliseerd. Enig smetje eigenlijk op deze perfectie is misschien wel de positie van de USB-C aansluiting, die afbreuk doet aan het design omdat je de case op z’n rug moet leggen, want wie wil er nu niet voorkomen dat er krasjes komen op zijn apparaat! Al met al echter zal het zo’n vaart niet direct lopen. Met de adviesprijs van Teufel van 99,99 Euro op haar eigen website kan denk ik niemand zeggen dat ze een rib uit het lijf getrokken is. Gezien de uitermate hoge kwaliteit en helderheid van het geluid valt deze prima prijs dan ook meer dan te rechtvaardigen. Ben je dus op zoek naar goede ears met een instapbare prijs maar met een uitzonderlijk kwaliteitsniveau voor datzelfde bedrag? Dan ben je met deze Teufel AIRY TWS 2 duidelijk aan het goede adres.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Hardware | Release: 01-03-2024 | Uitgever: Teufel | Ontwikkelaar: Teufel
  Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
  9.2
  + Compacter en nog lekkerder in de oren
  + Accu-status op de device af te lezen
  + Geluid van zeer hoog niveau
  - Positie USB-C aansluiting is wat onhandig
  - Behuizing is ietsje lomper
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx