Stelling: Sony verliest marketingpositie consolemarkt

thumbnail

Objectief gekeken kunnen we de PS2 uitroepen tot de winnaar van de vorige console war. De console werd niet alleen verreweg het meest verkocht, maar had ook het grootste aantal toptitels. Dit keer lijkt het niet zo makkelijk meer te gaan omdat zowel Microsoft als Nintendo heel goed bezig zijn. Microsoft komt met een aantal zeer veel belovende games die exclusief op de Xbox 360 uitkomen en weet juist ook veel exclusieve titels van de Playsation 3 weg te nemen. Neem bijvoorbeeld GTA IV om maar eens wat te noemen. Daarnaast is Nintendo qua controls een totaal andere richting op gegaan en bereikt daar ook een nieuwe doelgroep mee. We kunnen wel zeggen dat de Wii nu al een succes is omdat de consoles als warme broodjes verkocht worden. Daarom ook de stelling: Sony gaat zijn marketingpositie op de console markt verliezen. Natuurlijk hoeven we het niet alleen over verkoopcijfers te hebben. Want stel de dat PS3 het best zou verkopen, verdient de console dit dan wel?

Om te beginnen een reactie van The Grimreaper over de late release van de PS3: Ja, ze verliezen van microsoft en Nintendo, mede doordat ze de PS3 veel te laat in europa uitbrengen, en omdat de WII en XBOX360 het goed doen, en toch ook een redelijk grote afname hier in europa hebben, dus als SONY niet die positie wil verliezen, moeten ze IMO die PS3 heel erg snel in de EU lanceren, willen ze niet hun gezicht in de EU verliezen qua verkopen.

Dat we Sony de late release is Europa kwalijk mogen nemen is wel duidelijk. Natuurlijk kwam de PS3 ook wel erg laat uit in Japan en Amerika. Daarover de volgende reactie van Z@3 Redrum: De late release is zeker een nadeel. Maar als je bekijkt dat men toch al aardig inloopt, met toch de meest kritische launch, waarbij men van alles over de nek heeft gekregen kan je toch concluderen dat Sony het nog niet zo onaardig doet, met een toch zeer prijzige console. Uiteraard is hij niet duur als je kijkt naar wat er in zit. Omgerekend is het wel gewoon 1400 gulden, waarmee je al gauw een dikke PC kunt kopen. Maar dat terzijde. Dat Sony veel marktaandeel verliest denk ik niet, maar Nintendo doet het gewoon verwacht goed, daar waar Sony veel marktaandeel had met de toch matige introductie van de niet-concurrent GameCube. Het platform heeft gewoon te weinig gepresteerd, maar de Wii is eigenlijk zonder al te veel toekomstige beloftes meer dan goed ontvangen.

In een andere reactie zei Z@3 Redrum het volgende: Ze maken wel alles waar wat ze zeggen, het zijn voornamelijk de geruchten die het allemaal verergeren. Waar de reactie van Raziel op volgde: Dat mag van mij wel dikgedrukt in de koffiepauze. Niet zozeer alleen de geruchten over Sony, maar geruchten in ‘t algemeen. Het wordt echt steeds erger. Mooi voorbeeld was dat “nieuwsitem” dat Assassin’s Creed exclusief voor de ps3 zou zijn. Assassin’s Creed wordt ontwikkeld door een bedrijf dat nooit exclusieve games maakt, maar alleen maar multiplatform-games! Namelijk Ubisoft. En van zulke geruchten word ik wel eens moe.

Uiteindelijk valt de impact van die geruchten wel mee. Er wordt van alles geroepen, maar uiteindelijk staan er veel mensen in de rij om toch zo’n ding te halen. Dat is gewoon het gevolg van het uitstellen/als laatste releasen van een console, dan komt die hele geruchtenstroom op gang.

Persoonlijk ben ik altijd fan geweest van de PS2, maar de PS3 stelt me op dit moment nog erg teleur. Duur, te weinig echt boeiende exclusieve games en een hoop tegenvallende berichten hebben mij sterk doen twijfelen. Daar in tegen zijn zowel Microsoft als Nintendo erg goed bezig en lijken het allemaal veel serieuser aan te pakken. Een groot deel van de markt zal Sony wel verliezen, maar door de naamsbekendheid is de kans ook groot dat ze de grootste blijven. Misschien nog goed ook omdat Microsoft en Nintendo daardoor misschien nog wel harder gaan werken. Uiteindelijk wil ik waarschijnlijk toch ook wel een PS3 voor een titel als Metal Gear Solid 4 en Final Fantasy XIII. Als ze exclusief blijven tenminste…

Het betreffende topic waarin je verder kunt discussiëren over deze stelling kun je hier vinden.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box