Steep Road to the Olympics

thumbnail

Oneindig veel sneeuwpret

Steep, de wat ondergewaardeerde extreme sport game van 2016 is ondertussen iets ouder dan een jaar. Wat Steep vooral erg goed deed was het gevoel van vrijheid die je kreeg. Je werd letterlijk op een berg gedropt en aan je lot overgelaten. De charme zat hem vooral in het gezamenlijk opzoek gaan naar die perfecte lijn. Die je dan vervolgens weer aan anderen kon delen. Het was een sociaal en ambitieus project met als hoogtepunt de prachtige omgeving. Het komt zelden voor dat een sportgame zo een gigantische omgeving heeft waar je letterlijk in kan gaan en staan waar je wilt. Als game was het een degelijke afsluiter van het jaar en een perfecte start voor een ijskoude winter. De vorige twee (kleinere) uitbreidingen focuste zich vooral op de wat extremere kant van de sport en voegde onder andere een winterfestival, rocketwings en basejumpen toe. Leuke toevoegingen, maar het gaf Steep nogal een ander gezicht en ging vooral richting het absurde. Het feit dat Road to the Olympics wat realistischer is en verscheidene echte Olympische spelen toevoegt is een frisse wind en exact wat Steep nodig heeft.

Become a legend

Nee, Road to the Olympics heeft niets met Destiny te maken. Become a legend is de verhaalmodus in deze uitbreiding waarin je met jouw personage een gouden medaille probeert te winnen in drie verschillende freestyle disciplines, big air, half pipe en slopestyle. Het is een enorm sfeervol verhaal door de verscheidene interviews met echte atleten. Het is echter niet zozeer de hoofdmoot van de uitbreiding en dient vooral als introductie voor alle nieuwe Olympische challenges verspreid over de bergen in Zuid-Korea. Naast de drie eerder genoemde disciplines kan je ook deelnemen aan slaloms, afdalingen, cross (races) en super-g (een grotere en snellere variant van slaloms). Het geeft de competitieve scène van Steep net wat extra mogelijkheden, omdat het nu niet alleen meer om punten scoren gaat, maar ook echt om snelheid en finesse. Tijdens het slalommen dien je bijvoorbeeld snelheid met strakke lijnen te combineren om die optimale tijd te halen. Ik zou liegen als ik zeg dat ik geen uren heb geprobeerd om mijn tijd iedere keer toch weer net wat te verbeteren.

Uiteraard zijn de Olympische challenges niet de enige toevoeging. Naast Zuid-Korea kan men nu ook de bergen van Japan betreden met meer dan dertig nieuwe challenges en dieper sneeuw. Dit geeft weer tal van mogelijkheden om nieuwe lijnen te vinden en te delen met anderen. Persoonlijk spreekt dit nieuwe gebied mij meer aan dan het eerder toegevoegde Alaska. Japan is wat architectuur betreft namelijk totaal anders en biedt het mooiste uitzicht wat je kan wensen. Steep zelf was al geen lelijke game, maar met een rotvaart door een Japans bergdorpje, met haar prachtige kersenbloesem en tempels, skiën is een geweldige ervaring. Verder geeft dit nieuwe gebied ook veel meer mogelijkheden voor halfpipes en rails. Deze zaten in principe al in de basegame. De bergen in Azië zijn er echter veel beter voor gemaakt. Dit is vooral te merken in de sneeuwparken met keurig geplaatste slopes, half pipes en mogelijkheden om gigantische sprongen te maken.

Algemene verbeteringen

Als laatste brengt de nieuwe expansion, door middel van een gigantische patch, tevens een hoop verbeteringen met zich mee voor de algehele gameplay. Deze patch is gratis en hier heb je de expansion zelf niet voor nodig. Er zijn veel meer en realistische animaties toegevoegd waardoor het net wat makkelijker is om grote combo’s in de lucht te maken. Sneeuw spat nu realistischer op als je er met je ski’s of snowboard doorheen gaat. Dit heeft wat gemengde resultaten, want vanaf een afstand ziet dit er geweldig uit. Van dichtbij daartegen niet echt. Van dichtbij lijkt het meer op confetti dan sneeuw. Tevens is er een nieuwe ingame winkel toegevoegd en verschillende menu’s zijn aangepakt. Het zorgt er allemaal voor dat de game net wat toegankelijker is voor zowel nieuwkomers als veteranen.

Ondanks dat de uitbreiding een behoorlijke hoeveelheid aan content toevoegt en verbetert, doet het eigenlijk weinig om het grootste probleem van de basegame op te lossen. De game is weliswaar als singleplayer game te spelen, maar komt pas echt tot zijn recht als je met meerdere vrienden de bergen betreed. Alleen wordt het namelijk nog steeds best wel snel repetitief en saai. Het geeft weliswaar een redelijke kick om een perfecte lijn vanaf de top van de berg het internet op te slingeren. Met je vrienden deze lijn samen perfectioneren geeft daarentegen een nog veel grotere kick. Het komt er eigenlijk op neer dat de game je in principe hetgeen teruggeeft wat je er gezamenlijk instopt.

Desalniettemin is Road to the Olympics de term expansion meer dan waard. Het is vooral meer Steep en voegt hetgeen toe wat Steep tot nu toe miste. Voor de mensen die Steep al hebben is de expansion wellicht een beetje duur. Veel verbeteringen gelden namelijk tevens voor de basegame. De nieuwe berg, Olympische sporten, nieuwe challenges en het enorm sfeervolle verhaal tilt de expansion toch net naar een hoger niveau. Hierdoor biedt die dertig euro net voldoende om het aanschaffen te overwegen. Degene die Steep nog niet hadden, maar wel geïnteresseerd waren, kunnen met een gerust hart het volledige pakket kopen. Al om al is het een zeer goed totaalpakket geworden om gepast de winter in te gaan.

Geef degene die de soundtrack heeft geselecteerd trouwens een flinke hand. The Exreme Pack had al een soundtrack die volledig bij het thema hoorde. Met Road to the Olympics gaan we terug naar ijzig koude elektronica dat wederom perfect bij dit thema past. Tracks van onder meer Boards of Canada, Submotion Orchestra, Clark, Plaid, Simian Mobile Disco en Aphex Twin geven ieder Olympische sport net dat extra beetje sfeer. Het zal niet iedereens smaak zijn. Echter staat het buiten kijf dat dit behoorlijk goed past.


Auteur: Peter Derks | Genre: Actie/Sport | Release: 04-12-2017 | Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Ubisoft Annecy
Graphics: 8.2 | Geluid: 8.8 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.0
7.8
+ Bergen in Azië zijn prachtig
+ Biedt meer variatie
+ Controls sterk verbetert…
- ...maar nog niet optimaal
- Kan snel saai worden
- Redelijk duur

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven