Star Wars the Deckbuilding Game

thumbnail

De eerste films van Star Wars dateren alweer van eind jaren 70 tot begin jaren 80. Bijna 50 jaar later is het Star Wars nog steeds ongekend populair en komt er in allerlei vormen en maten entertainment uit voor dit bijzondere universum. Nu is het een keer geen videogame maar een fysiek kaartspel voor twee personen: Star Wars the Deckbuilding Game.

Zoals de naam al aangeeft is het een deckbuilding game en dien je dus met een verzameling kaarten de tegenspeler te verslaan. Het is een spel voor twee personen, de ene is The Empire en de andere de Rebel Alliance. Darth Vader tegen Luke Skywalker. Ondanks dat het spel bijna alleen uit kaarten bestaat is het wel even uitvogelen wat de regels precies zijn. De handleiding geeft een uitgebreide uitleg maar toch is het niet altijd meteen duidelijk. Eenmaal de regels duidelijk zijn wordt ook snel duidelijk dat dit spel zeer strategisch en elk potje anders is.

Aanvallen en verdedigen

Elke speler heeft om te beginnen een tiental kaarten waarop een basis staat. Elke basis heeft een aantal levenspunten en speciale eigenschappen die deze met zich meebrengen. De basis is direct ook het belangrijkste onderdeel, maar hier komen we nog op terug. Naast de basis heb je een stapel speelkaarten waar je in eerste instantie mee begint. Je mag in je beurt maximaal vijf kaarten in je hand hebben, je mag tijdens die beurt ook geen nieuwe kaarten aanvullen. Pas als je kaarten gespeeld hebt dan mag je pas in de volgende beurt weer nieuwe kaarten pakken tot je er weer vijf in hand hebt. De beginnende kaarten zijn voornamelijk om resources mee te krijgen zodat je betere kaarten kan kopen voor je stapeltje speelkaarten. Je kan dan kaarten kopen om aan te vallen, te verdedigen of om je basis te repareren. Het kopen doe je uit de Galaxy row in het midden van de tafel. Dit zijn zes kaarten op een rij en onderverdeeld in drie soorten. Je hebt de Empire kaarten, Rebel Alliance kaarten en neutrale kaarten. De speler mag alleen maar kaarten uit die rij kopen die zijn bedoeld voor zijn factie of de neutrale kaarten. De kaarten van de andere factie mag je dus niet kopen. De kosten om zo’n kaart te kopen staan op de kaart zelf in een geel valkje. Deze kaarten die je kan kopen zijn onder andere speciale personages zoals Darth Vader en Luke Skywalker, maar ook minder bekende bountyhunters en capital ships. Elke kaart heeft een bepaalde actie of doel en moet jij dus bepalen welke kaart het beste gespeeld kan worden in je beurt. Met speciale personages doe je bijvoorbeeld meer schade dan gewone troepen en geven je tegelijk extra resources als je deze kaart speelt.

De kaarten van de capital ships zijn ook zeer belangrijk om te vergaren. Zoals we hierboven al beschreven is de basis van elke speler het belangrijkste onderdeel van het spel. Elke basis heeft dus een aantal levenspunten en zodra de tegenstander genoeg schade gedaan heeft zal de basis vallen en krijgt diegene een overwinningspunt. Zodra jij of de andere speler drie basissen kwijt is stopt het spel direct en verlies je het spel. Het is dus zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de basis niet direct aangevallen kan worden, en daar komen deze schepen goed van pas. Zodra je zo’n kaart speelt met een capital ship dan werkt deze als een soort schild. De andere speler mag nu niet meer direct jouw basis aanvallen maar moet eerst het schip kapot maken voordat deze de basis weer mag aanvallen.

Het aanvallen van zo’n basis gaat in principe vrij gemakkelijk. In jouw beurt mag je maximaal vijf kaarten spelen die je in je hand hebt. Op elke kaart staat wat je ermee kan doen, aanvallen, resources krijgen of Force punten krijgen. Ook zijn er kaarten waar er nog speciale acties op staan, buiten de zaken hiervoor beschreven. Afijn, stel je bent van plan om de basis aan te vallen van de andere speler. Je hebt twee kaarten in hand waar je mee kan aanvallen en op de ene staat een vuurkracht van 2 en de andere een vuurkracht van 3. In totaal heb je dus een vuurkracht van 5 en kan je dat aantal schade toedienen aan de basis. Door middel van paarse steentjes kan je aangeven hoeveel schade er in totaal is gedaan op de basis. Je kan dus meerdere beurten doen om tot de hoeveelheid schade te komen om deze te vernietigen. Dat geldt helaas niet voor de resources die je verzamelt tijdens je beurt. Zodra je beurt voorbij is en je hebt nog resources liggen dan moet je deze ook weer meteen inleveren. Omdat je maar vijf kaarten in hand mag hebben is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zo sterk mogelijk zijn. Zodra je kaarten koopt moet je deze eerst in je aflegstapel leggen en kunnen deze pas in je hand komen zodra je kaarten weer mag aanvullen in je hand. Op een gegeven moment heb je dus een stapel van 20 kaarten of meer waarbij er maar 5 van gebruikt mogen worden in je beurt. Belangrijk is dus om de zwakkere kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken zodat de kans groter is dat je altijd sterke kaarten in hand hebt.

May the Force be with you

Het werd al kort benoemd maar je hebt dus ook kaarten waar je Force punten mee kan krijgen. Er is een speciaal speelvlak wat de balans van de Force weergeeft. Dit is een kaart met 7 vlakken, 3 aan de kant van de Empire, 3 aan de kant van de Rebel Alliance en ééntje precies in het midden. Met een wit steentje wordt aangegeven aan welke kant de Force op dat moment staat. Staat de Force aan jouw kant dan worden speelkaarten waarbij de Force gebruikt kan worden sterker. Een voorbeeld: het steentje van de Force staat aan jouw kant en je hebt een kaart in hand waarbij de aanvalskracht 2 is. Maar als speciale eigenschap staat dat die kaart 2 extra schade doet als de Force aan jouw kant staat, dan wordt jouw aanvalskracht opeens 4. Dit soort momenten kunnen het spelverloop opeens drastisch veranderen, een zeer interessante toevoeging op het strategische spel.

Met het speelplezier en tactiek zit het dus zeker goed in dit kaartspel. Maar het oog wil natuurlijk ook wat en stelt op dat front ook zeker niet teleur. De artwork van alle kaarten ziet er prachtig uit en brengen de juiste sfeer met zich mee. Het is een feest van herkenning voor de fans onder ons en het is een prachtig moment zodra je Luke Skywalker of Darth Vader tot je beschikking krijgt, en niet alleen omdat ze uitermate krachtig zijn. Dit kaartspel van Star Wars is een aangename verrassing. Het duurt even voordat je alle regels doorhebt maar zodra je zover bent dan speelt het makkelijk weg. Star Wars the Deckbuilding Game geeft je een kaartspel wat bolstaat van tactiek (en wat geluk), en dat allemaal in het jasje van Star Wars. Wat wil je nog meer? Aanrader!


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Deckbuilding | Release: 03-03-2023 | Uitgever: Fantasy Flight Games | Ontwikkelaar: Fantasy Flight Games
  Graphics: 9.0 | Geluid: | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 9.0
  8.3
  + Zeer tactisch
  + Prachtig artwork
  + Hoge replaywaarde
  - Begin even lastig
  -
  -

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx