Star Wars: Squadrons

thumbnail

Als er iets is wat doorgaans voor spektakel staat, dan is het wel Star Wars. Al sinds 1977 is de bekende Science Fiction serie bijna niet meer weg te denken uit het geheugen van fans, van jong tot oud. Vele jaren later zijn er talloze films, series, boeken en andere vormen van vermaak uitgebracht. Als bezitter van een aantal mooie lego modellen uit deze reeks, kan ik haast niet ontkennen dat ik zelf ook stiekem een Star Wars fan ben. Toen er gevraagd werd door de eindredactie of iemand deze game wilde reviewen, was ik er dan ook als de kippen bij. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik stom genoeg nooit zoveel Star Wars games gespeeld heb, naast de MMO-RPG The Old Republic. Dat komt ook omdat de laatste twee Battlefront games mede vanwege micro transacties bakladingen aan kritiek kregen. Ik kan je nu al zeggen dat deze niet in deze game zitten, tenzij uitgever EA later alsnog anders beslist. Na de nodige uren in de game, blijf ik hier en daar met open mond achter, maar toch ook met wat kritiek. Ik zal allereerst met iets moois aftrappen, vooral omdat ik daar dolenthousiast van werd. Jullie hoeven je in elk geval geen zorgen te maken dat dit een slechte game is, verre van dat, en belangrijker nog; niet de volledige prijs van 59,99, maar 39,99 en dat spreekt enorm voor een grote uitgever als EA en ontwikkelaar Motive Studio’s. Lees gauw verder wat deze game de Star Wars fan te bieden heeft!

Alsof NASA deze game gemaakt heeft!

Het eerste waar mijn mond van open viel, waren de prachtig mooie graphics. Ongelooflijk hoe mooi en gedetailleerd deze game is, alsof NASA deze game zelf in de ruimte gemaakt heeft… bijna dan. De cockpits van de Tie Fighter of X Wing zijn enorm gedetailleerd en worden goed in beeld gebracht. Ook wanneer je in de cockpit zit voor een systeem controle, en je om je heen kijkt, zie je hoe goed deze game grafisch is, iets wat overigens ook geldt voor de camera, die goed meedraait. De ruimte doet soms echt aan schilderachtige plaatjes denken die een goede straatverkoper in een handomdraai voor je maakt. Alleen is dit mooier. Een ster in de verte die er angstaanjagend mooi uitziet, de grootte van een ruimtestation met een tunnel achterin, de gasnevels, waar in het echt ook ontelbare van zijn. Er zijn simpelweg teveel details om op te noemen als het om de graphics gaat. Het is een genot om naar te kijken; van de kleinste, tot de grootste explosie, alles met enorm veel detail. Datzelfde geldt ook grotendeels voor de karakters en de verhaalmomenten. Het verhaal speelt zich vlak na The Return of the Jedi af, wanneer de laatste Death Star al vernietigd is. Jij bent het ene moment een piloot aan de kant van The Empire en het andere moment mag je de rotzooi van je vorige missie oplossen als piloot aan de kant van de rebellen. De tussenfilmpjes hebben direct impact op je als gamer, waar bijna alles soepel wordt afgespeeld. Af en toe is er een klein storing, maar die is nauwelijks merkbaar. Ook de karakters zien er over het algemeen erg goed en gedetailleerd uit, al zijn er bij de bijrollen in het korte verhaal soms wel wat flets ogende kleuren te bespeuren. De game ziet er uit als een eerbetoon aan eerdere Star Wars games en doet in grafisch opzicht recht aan de franchise. Dat is echter niet het enige waar de game Star Wars recht aan doet.

Realisme, besturing, features en geluid!

Het realisme van het genre flight sim, ook al is dat lastig te bepalen omdat de game zich grotendeels in de ruimte afspeelt en vooral om multiplayer draait. Toch doet de game daar Star Wars, als franchise, wel recht aan. Zo zijn er vijf tegen vijf first person gevechten, zowel online als tegen bots. Hierbij krijg je twee verschillende modus, Dogfight en Fleet Battle. In dogfight draait het om het uitschakelen van vijftallige squadrons, althans online en bij fleet battle val je vooral de grotere schepen van de vijand aan. Hierbij zijn doelen gesteld waarmee je de match kunt winnen of de missie in het verhaal uit kunt spelen. Je kunt hierbij ook kiezen tussen een quick match en een custom match. Ik moet er nog wel bijzeggen dat je pas online fleet battles kan doen als je tenminste level 5 bent en dat is niet zomaar bereikt. De game kent namelijk een zeer pittige besturing, die naar mijn mening standaard erg slecht staat ingesteld. Aangezien ik van Ace Combat kom, heb ik dan ook direct de besturing flink aangepast. Dit doe ik normaal nooit, maar zelfs als jij wel Star Wars games op deze manie gewend bent, denk ik dat het nog wel aan te raden is even te gaan knutselen met de besturing. De besturing voelt soms af en toe een beetje log aan, zeker als je dat afweegt tegen hoe snel en flexibel de vijand lijkt te kunnen vliegen. Dit zorgt wel voor het gevoel dat het realisme een beetje twijfelachtig is, maar dat maken de intense gevechten in het korte verhaal en de multiplayer wel goed.

Naast dat zijn er bijvoorbeeld de story mode, pilot, veteran en ace modes. Story mode wordt gezien als de makkelijkste en minst realistische, maar is desondanks nog behoorlijk pittig om onder de knie te krijgen. Ik moet er wel bijzeggen dat het niet onmogelijk is, maar de instapdrempel ligt vrij hoog bij alle standen en voor alle soorten gamers. Als je uiteindelijk je eerste wedstrijden gewonnen hebt, zijn er beloningen die op je wachten. Zo kun je de lading die je aanboort neemt veranderen en zijn zaken als de helm en je fighter aan te passen na verloop van tijd. Toch bekruipt mij toch wel het gevoel dat dit met reden een budget titel is, mede vanwege slechts twee modes in de multiplayer. Het maakt echter niet uit, want je bent hier sowieso nog veel uren zoet mee. Dat kan ook gezegd worden van het rustig rondvliegen in de ruimte als je een training hebt opgestart, maar voordat je een squadron van bots loslaat. Er is echt gedacht aan mensen die een enerverende Star Wars game wilden, maar ook met momenten van rust.

Gelukkig maakt het geluid alles weer meer dan goed. De bekende Star Wars muziek zit er in en is op de juiste manier geplaatst in de game. John Williams zou met recht trots mogen zijn als die een gamer op deze manier ziet genieten. De implementatie van de bekende muziek doet zeker eer aan de legendarische componist. Ook de geluiden van je lasers klinken voller dan vol, wat de game en zijn features meer dan mooi maakt in combinatie met elkaar. Ook al is deze game niet de volle mep waard, waarvoor hij gelukkig ook niet aangeboden word, het is al met al een flink spektakel voor een beperkte prijs en een aantal leuke features die we deels eerder hebben gezien in oudere Star Wars games, zoals Battlefront, maar dan in de ruimte en stukken beter. Jammer misschien dat de besturing af en toe wat log voelt en standaard slecht staat ingesteld, maar grotendeels is het na aanpassingen stukken beter te doen. Ik moet ontwikkelaar Motive Studio’s wel wat aftrek geven, in de hoop dat ze dit nog gaan patchen. Niet iedereen houdt er namelijk van om van alles te moeten aanpassen voor iets fatsoenlijk werkt. Gelukkig maken de graphics, soundtrack en de de intense modes en het korte verhaal veel dingen goed. Dan rest mij eigenlijk nog één ding.

Beauty in a galaxy, far, far away.

Star Wars: Squadrons is een game geworden die zichzelf goed weet neer te zetten. Met de prachtige graphics, het fenomenale geluid, de bekende muziek is deze redelijk geprijsde game je geld zeker waard. Alleen de standaard besturing verdient meer aandacht, maar uiteindelijk maken de intense gevechten, zowel online als offline, dat meer dan goed. Ook al heeft de game een vrij hoge instapdrempel, oefening loont uiteindelijk wel. Alle bekende fighters zitten erin, van de Tie Fighter tot de X Wing en dat spreekt enorm voor Motive Studio’s. Het deels kunnen aanpassen van je uitrusting en fighter zorgen voor meer gameplay. De game heeft mij hier en daar doen verrassen en dat zie ik ook terug in de twee aantrekkelijke modus die realisme en simulatie hoog in het vaandel hebben staan. Ontwikkelaar Motive Studio’s heeft hier voor een mooi bedrag een uren etende game neergezet, maar ik denk dat een deel van de complimenten ook naar uitgever Electronic Arts zouden moeten gaan. De samenwerking tussen deze twee bedrijven is mij tijdens het spelen van de game, op de besturing na, goed bevallen. Een aantal dingen moeten nog aangepast worden, maar met een beetje moeite zou dat geen probleem moeten zijn. Met deze game ben je nog wel de nodige uren zoet en dat is toch het belangrijkste of niet?


 • Auteur: Yellow13NL | Genre: Flight-Sim | Release: 02-10-2020 | Uitgever: Electronic Arts | Ontwikkelaar: Motive Sudio's
  Graphics: 9.4 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 8.4 | Besturing: 6.6 | Replay: 8.4
  8.5
  + Bloedmooie game
  + Uitdaging genoeg
  + Uren speelplezier
  - Standaard besturing
  - Vergt veel oefening
  - Karakters zien er soms iets te flets uit

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  2293
  2 jaren geleden

  Ik heb echt niks met Star Wars maar het ziet er wel goed uit moet ik zeggen. Ik wist eerlijk gezegd ook niet eens dat dit een vlieg simulator game was. Ik ging gewoon weer uit van een actie shooter oid 😛

  Griever
  Lid
  1962
  2 jaren geleden

  Ze zijn weer een goede richting op gegaan met de Star Wars spellen.De ruimte gevechten vond ik altijd het tofst in syfy films en series.


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx