Sinds de overname van Disney is het niet altijd genieten geweest voor de Star Wars fans onder ons. Natuurlijk zijn er een aantal lichtpuntjes geweest zoals de 7e film en de series The Mandalorian en Andor. Helaas zijn de meeste uitingen van Star Wars heel wat minder goed ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de recente serie The Acolyte dat al na één seizoen geannuleerd is door de dramatische ontvangst. Op gamegebied lijkt het de iets betere kant op te gaan na de ellende met Battlefront en de microtransacties. Met Jedi Fallen Order en diens opvolger Survivor stonden er twee uitstekende Star Wars games op de kaart. Helaas werden deze in eerste instantie wel geteisterd door technische mankementen, welke gelukkig door middel van patches grotendeels opgelost zijn. Deze ‘Souls lite’ games werden positief ontvangen en is de stijgende lijn hier in ieder geval ingezet. Wat de fans echter nog nooit hebben mogen ervaren is een spel waar je vrij in de open wereld van Star Wars aan de slag mag. Tot nu. Ontwikkelaar Massive Entertainment, bekend van The Division 1 en 2, durft het aan om de spelers te geven waar al zo lang naar is uitgekeken met Star Wars Outlaws.
Verraad en bedrog
Outlaws speelt zich af tussen The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, maar dit keer kruip je niet in de huid van een Jedi. Jij speelt als Kay Vess, een jonge outlaw die niet vies van inbraken, smokkelen of andere criminele activiteiten. Het beste is Kay te omschrijven als een jonge, vrouwelijke Han Solo. Geen lichtzwaard maar gewoon een ouderwetse Blaster (pistool). Kay heeft genoeg van allerlei kleine klusjes en is op zoek naar dé score om rijk te worden. Deze klus wordt gevonden en op dat moment kom jij als speler binnen en ziet, niet geheel verrassend, dat de klus totaal verkeerd gaat. Je wordt verraden door je ‘collega’s’ en wordt gevangengenomen door het syndicaat waar je van probeerde te stelen. Kay weet te ontsnappen door een ruimteschip te stelen en vanaf dat moment wordt ze in elke uithoek gezocht.
Het bestaan van criminele syndicaten is direct ook één van de belangrijkste gameplay-elementen in Outlaws. Op elke planeet zal je meerdere criminele syndicaten tegenkomen en die werken met een reputatie systeem. Denk aan de Hutts van Jabba of de Crimson Dawn, die vooral in de schaduwen opereren. Doe je een klusje voor ze dan zal de reputatie stijgen, maar het is ook mogelijk dat door diezelfde klus de reputatie van een ander syndicaat weer verslechterd. Of je kiest ervoor om op het allerlaatste moment het syndicaat waar je op dit moment voor werk te bedriegen voor een rivaliserend syndicaat. In Outlaws is het allemaal mogelijk. Hoe beter je reputatie is, hoe meer quests, speciale items en contracten je aangeboden krijgt. Begint je reputatie serieus slecht te worden dan zal je aangevallen worden bij verschillende outposts van dat syndicaat en wordt het lastiger om daar missies te voltooien. Het geeft je keuzes echt diepte en consequenties. Overigens is een compliment op zijn plaats van Massive Entertainment om een Star Wars verhaal van een compleet andere kant te laten zien. Het is verfrissend om eindelijk eens iets anders te spelen dan een Jedi.
Afijn, jij kruipt dus in de huid van Kay en wordt bijgestaan door haar kleine, wollige en schattige sidekick Nix. Een klein diertje met grote mogelijkheden. Nix is er namelijk niet alleen om er leuk uit te zien, het beestje kan je op allerlei manieren helpen. Het kan bewakers afleiden, sleutels stelen, loot voor je halen en zelfs tegenstanders aanvallen. Met een druk op de knop geef je hem het gewenste commando. Dit zorgt ervoor dat je sommige situaties erg makkelijk kan oplossen zonder jezelf in gevaar te brengen. Het geeft wat diepte aan de gameplay, wat misschien ook wel nodig is. Vooral op het gebied van combat is dat nodig. Dat is opvallend want je zou verwachten dat de makers van The Division genoeg ervaring hadden om hier wat speciaals van te maken. Helaas blijft het allemaal erg basic op dat gebied. Het is niet slecht maar het had ook echt wel veel beter gekund. Kay heeft een Blaster met drie verschillende standen: Plasma, Ion en Power. Plasma is een standaard laser schieten, Ion is een soort van elektrische lading en Power is een krachtig schot waar je zaken mee kan opblazen. Verder heb je nog een Stunshot waarbij je een bewaker kan laten slapen. Gelukkig heeft Kay ook nog granaten om te gooien en een soort ultieme aanval. Deze aanval kan je gebruiken zodra je genoeg adrenaline hebt gekregen tijdens een gevecht. Het schieten zelf voelt ook wat houterig aan, net zoals het dekking zoeken. Het lijkt er niet op dat ze het soepele systeem van The Division hebben overgenomen, wat heel gek is want zelfs dezelfde engine wordt gebruikt. Overigens is het voor Kay ook mogelijk om op sommige momenten de wapens op te pakken van haar vijanden, denk aan een assault rifle, grenade launcher of sniper rifle. Het gebruik hiervan is echter zeer beperkt, zodra de weinige munitie op is kan je ook het wapen niet meer gebruiken. Irritant is ook dat je het wapen ook laat vallen met klimmen of slingeren aan een touw. De focus ligt vol op je Blaster en het upgraden ervan, jammer genoeg.
Geen typische Ubisoft wereld
Star Wars Outlaws is een open wereld game, wat betekent dat er flink wat te ontdekken is voor de speler. Bij de aankondiging van Outlaws gingen er wel aardig wat alarmbellen af bij de fans omdat de uitgever Ubisoft is. Ubisoft staat bekend om zijn standaard open wereld elementen en die worden tegenwoordig aardig uitgekotst. De spelers waren de tsunami aan icoontjes en de welbekende torens spuugzat. Gelukkig is al heel snel te merken dat de wereld van Outlaws niet in dezelfde val trapt. Natuurlijk zijn er wel wat bekende zaken terug te vinden maar op geen enkel moment had ik het idee dat ik een Ubisoft wereld aan het spelen was. En het mooiste? Je hebt ook de mogelijkheid om het heelal te verkennen in je ruimteschip. Deze ruimte is eigenlijk een vijfde omgeving waar je kan questen en gevechten kan aangaan met TIE-fighters. Outlaws bestaat uit een aantal elementen van verschillende spellen. Je klimt en klautert zoals in Uncharted, je sluipt zoals in Splinter Cell en je gebruikt en upgrade je speeder en ruimteschip zoals in Days Gone. Ondanks dat er op geen enkel punt hier echt wordt uitgeblonken werkt het wel meer dan prima in de wereld van Outlaws. Basic, maar het werkt.
Waar Outlaws overigens wel in uitblinkt is het ontwerp van de planten. De, in totaal 4, planeten zijn prachtig en sfeervol gemaakt. Van de groene jungles van planeet Akiva tot de dorre woestijn van Tatooine. Overal zijn kleine kampjes, grotere outposts en verborgen plekken te vinden. De grote steden zelf voelen aan als een echt levendige stad, vol met kleine details. De bewoners hebben hun eigen routine, zijn aan het drinken, gokken of gewoon aan het praten. Kleine details zoals een kroeg binnenlopen en de gasten horen praten over jou en je gezochte status. Of als je net een missie hebt gehad waarin iemand doodgaat en ze in zijn stamkroeg aan het praten zijn of ze hem nog gezien hebben de laatste tijd. Dit soort kleine dingetjes maken van de stad echt een stad. Omdat de planeten vrij groot zijn, op Kijimi na, heb je gelukkig toegang tot je eigen speeder om de afstanden snel af te leggen. Het gevoel is dan ook heerlijk als je voor het eerst Tatooine bezoekt en met je speeder die grote dorre leegte doorkruist, net zoals in de films. De ontwikkelaar verdient een gigantisch compliment voor de manier waarop de wereld van Outlaws is opgebouwd.
Niet perfect, wel fantastisch
Bovendien is er ook meer dan genoeg te doen, zonder irritant te worden met allerlei domme icoontjes en klusjes. In eerste instantie heb je gewoon de (main) quests. Daarnaast heb je Intel, wat eigenlijk betekent dat je bijvoorbeeld een gesprek hebt afgeluisterd of een data pad hebt gevonden waar informatie op staat. Vaak leidt dit naar het volgende stukje informatie om uiteindelijk ook een quest te worden. Vervolgens heb je Expert intel, Contracts van de syndicaten en meer dan genoeg random evementen op de planeet zelf. De Contracts zijn vaak simpele fetch of onderzoek quests. De Expert intel is een stuk interessanter. In totaal zijn er 8 Experts die je door de wereld heen kan vinden. Zodra je eentje vindt zorgt dat voor een nieuwe set aan quests om deze ook daadwerkelijk vrij te spelen. Eenmaal een expert vrijgespeeld geeft deze je een aantal unieke skills. Bijvoorbeeld de expert genaamd The Mercenary: Zodra je haar hebt vrijgespeeld krijg je meer mogelijkheden in het gebruik van je wapens. Zo kan je meerdere soorten en zwaardere wapens oppakken, hebben deze ook meer munitie en krijg je meer adrenaline van headshots. Je dient echter wel eerst aan een aantal voorwaarden te voldoen voordat je zo’n skill vrijspeelt. Denk aan vijanden vermoorden met een specifiek wapen of contracten op een bepaalde manier voltooien. Het idee van de Experts is in ieder geval geslaagd en zorgt voor de nodige diepgang.
Het hoofdverhaal en de missies van de main quest variëren van sluipen en stelen van objecten tot het neerschieten van een heel kamp. Vaak krijg je zelf de keuze hoe je een missie wil aanvliegen. Wel is er een groot aantal missies waarbij je het alarm niet mag laten afgaan en dus heel voorzichtig te werk moet gaan. Verwacht dus niet de hele tijd maar alles en iedereen neer te kunnen knallen, sluipen is een groot onderdeel van Outlaws. Bij het sluipen hoort ook de mogelijkheid om dichte deuren te opnemen met speciaal gereedschap. Door middel van een ritmische mini-game dien je de deur te openen. Bij de missies word je bijgestaan door meerdere personages, met als Nix en droid ND-5 als belangrijkste. Vooral de interactie met ND-5 zorgt regelmatig voor een kleine glimlach op je gezicht. Kay is vrij emotioneel en dan de droge, emotieloze droid ertegenover zorgt voor leuke gesprekken. Opvallend genoeg wordt de relatie tussen Nix en Kay eigenlijk niet heel erg uitgediept. Nix heeft de potentie om een soort Baby Yoda te worden maar nergens wordt die relatie écht uitgediept, op wat flashbacks en een reddingsmissie na. De andere personages die je tegenkomt zijn wat minder indrukwekkend. De voice-acting is niet altijd even overtuigend en ook de gezicht animaties zijn niet altijd van een hoog niveau.
Dit blijft helaas niet alleen bij de gezicht animaties. Technisch gezien is Outlaws zeer wisselvallig. Zoals gezegd zijn de werelden prachtig gemaakt maar grafisch is het niet altijd feest. Je kan kiezen tussen een 30fps, 40fps of 60fps mode maar op de 60fps mode heeft het spel moeite om dit vast te houden, vooral in de buitengebieden. De resolutie daalt naar een bedenkelijk niveau op bepaalde momenten waardoor alles er opeens een stuk waziger uit komt te zien. Dit soort problemen had Jedi Survivor op het begin ook. In de grotere steden merk je dat de 60fps vaak niet wordt behaald, maar onspeelbaar wordt het overigens nooit. Het is alleen wel eeuwig zonde dat het op moment van schrijven wel erg ten koste gaat van de grafische pracht en praal. Hopelijk komt er nog een flinke day one patch om dit te verbeteren, maar op het moment van schrijven is het niet ideaal te noemen. De muziek verdient ook een speciale vermelding. Van de lekkere jazzy muziek in kroegen tot de opzwepende muziek tijdens de gevechten, alles klinkt lekker Star Wars en zuigt je helemaal de wereld in.
Als Star Wars fan Outlaws beoordelen is best een lastige taak. Heel objectief gezien is er nog genoeg aan te merken op dit spel. Technisch en qua gameplay is het echt niet hoogstaand. Vooral de combat is echt wel een beetje te basic voor het jaar 2024. Ontploffingen lijken uit 2010 te komen en gezicht animaties hebben we ook echt wel beter gezien. Dan is het zeer twijfelachtig dat er een betaalde seizoenspas is toegevoegd waar later meer missies speelbaar zijn. Deze hoef je natuurlijk niet aan te schaffen maar content in een singleplayer spel wat achter een betaalmuur zit is nooit gewenst. Maar, en dan ook echt een grote maar, als Star Wars fan is het gewoon genieten geblazen om eindelijk in de open wereld van Tatooine en de andere planten rond te reizen en ontdekken. Deze planeten zijn met zoveel liefde ontworpen dat het een genot is om elke meter uit te kammen. Er is bizar veel te doen buiten de verhaallijn om, zonder dat het vervelend wordt. Kay als hoofdpersonage zal geen status van Kratos of Ellie krijgen, maar is leuk genoeg. Samen met Nix en ND-5 is er genoeg interactie om met plezier de verschillende gesprekken te volgen. Verwacht van Star Wars Outlaws geen baanbrekend spel, maar voor de fans is dit van begin tot eind wel genieten. Outlaws is niet tot in de puntjes afgewerkt en voelt allemaal wat klunzig aan, maar dat geeft nou precies het juiste Star Wars gevoel van de originele trilogie.
Als Star Wars-fan een must-have, jammer dat het spel kwalitatief iets minder is, zolang de gameplay maar goed is.
Seizoenspassen kun je altijd vanuit gaan bij grote Ubisoft spellen.Is eentje die ik graag wil spelen voor het Star Wars sfeertje.Ze hebben voor mij genoeg gedaan om dat Han Solo premiejager gevoel te geven.
Hele duidelijk en nette review. Heb de game gekocht ook voor het Star Wars sfeertje, zoals Griever al aangeeft. Al moet ik zeggen dat ik met alle liefde een open wereld Jedi verhaal nog zou accepteren, zeker met deze game en de review in gedachten.