Spooky Spirits

thumbnail

Puzzelend de spoken verdrijven

Een relatief onbekende game is de titel waarmee we deze week in aanraking kwamen. We kregen namelijk een press-versie van de game Spooky Spirits ter beschikking om te beoordelen. Het betreft hier een geheel nieuwe puzzel game die gratis uitgeprobeerd kan worden, maar aangekocht kan worden voor zo’n 20 Dollar indien je de gehele versie wilt spelen. We gaan de duisternis eens in om de spoken te vangen en ze weg te jagen op een puzzel-vriendelijke manier.

Spooky Spirits is een verslavende puzzel game die het grotendeels moet hebben van die addicted gameplay elementen. De puzzel game is qua gameplay vrij eenvoudig, zij het dat in het begin nog enige verwarring kan ontstaan rondom de bedoelingen van het spel. De verhaallijn is zoals wel verwacht flinterdun en het draait simpelweg om het wegjagen van de spoken. Je kunt dit doen door het gebruik van 1 van de 2 verschillende karakters te weten de vrouwlijke Becky en de mannelijke Tim. Als je in het hoofdmenu terecht komt van het spel zul je opmerken dat je te maken krijgt met 2 simpele opties, de speelmogelijkheid en de Hall of Fame, welke helaas niet ondersteunt wordt door online leaderboards. In de speelmode kun je kiezen voor de Panic Mode, de Puzzle Mode en de Eternity Mode. Eigenlijk hadden ze beter de Puzzle mode bovenaan kunnen zetten aangezien deze alle tijd biedt om de puzzels op te kunnen lossen en een betere instap zal zijn voor de beginners. Tevens is dit de meest uitdagende mode die in het spel aanwezig is en onderscheidt deze zich door de hoeveelheid drops die je maximaal mag gebruiken om een level te voltooien. De Panic mode is verder een baanbrekende race tegen de klok waarbij dus snel gehandeld dient te worden. De Eternity mode is in principe hetzelfde, zij het dat je in deze mode getrackt wordt en dat je score dus terecht kan komen in de Hall of Fame en dat de tijd niet zo’n grote rol speelt. In de Panic mode moet je verplicht in de gestelde tijd een bepaalde score halen, om vervolgens een volgend level te kunnen vrijspelen.

Maar wat is nu de bedoeling van dit spel? Deze is vrij simpel, maar zet je toch tot het nodige denken. Je moet namelijk zoveel mogelijk van dezelfde kleuren zien te verbinden door steeds blokjes van 2 te laten vallen op elkaar. Dat verbinden kan horizontaal en verticaal. Door de kleuren te verbinden kun je gehele reeksen wegspelen en ruimte creëeren door een blok van dezelfde kleur met een spook erin erop te laten vallen. De gehele blauwe verbinding, om maar ’n voorbeeld te noemen, valt dan weg, waardoor vervolgens de andere blokken op Tetris-wijze weer door naar beneden vallen, om vervolgens weer andere reeksen weg proberen te spelen met de ghosts. De speelwijze wijst zich vanzelf, al is het mijn inziens niet echt verslavend te noemen. Het is constant hetzelfde, zij het dat in de steeds moeilijkere levels de onderkant langzaam naar boven gaat, waardoor je in meer tijdsdruk komt en dus sneller moet zijn met je acties. De game modi komen grotendeels op hetzelfde neer door de identieke wijze van spelen en dat maakt het eenzijdig. Spooky Spirits is dan ook puur bedoelt voor de fanatieke puzzelaars onder ons.

Erg goed neergezette stijl en veel overzicht

Dat het spel echter kwalitatief niet afgeraffeld is kunnen we wel zien aan de grafische kwaliteit van het spel. De game oogt uitermate scherp en speels en bezit een zeer persoonlijk en uniek karakter dat de game toch vrij speciaal maakt op dat vlak. De ingame soundtracks zijn vrij vrolijk en passen veelal bij de levels. De game is verder uitermate overzichtelijk, speelt makkelijk met slechts 4 toetsen die je nodig hebt op je keyboard, eventueel gecombineerd met je muis, en is daarnaast ook zeer vanzelfsprekend. De mogelijkheid om de game te spelen met je Xbox 360 controller is daarnaast een extra leuke toevoeging.

Als je Spooky Spirits altijd al interessant hebt gevonden, wie weet zal deze game je dan aanspreken. Het puzzelgehalte in deze game is hoog en je kunt het spel eigenlijk spelen op de manier zoals jij het wilt. Ben je een gehaast puzzelaar? Dan zal de Panic Mode je ongetwijfeld aanspreken. Ben je er simpelweg op uit om een highscore neer te zetten, dan is de Eternity mode wel iets voor jou, en heb je simpelweg geen zin in die time attack modi, dan kun je aan de gang met de rustige Puzzle mode, waar het echt draait om het oplossen van uitdagende puzzels. Het spel kost weliswaar een tweetal tientjes, maar de echte liefhebbers kunnen na het downloaden van de demo logischerwijs zelf wel bepalen of ze dit het geld waard vinden. De kwaliteit van de grafische en geluidsaspecten is hoogstaand, en dat maakt deze puzzelgame dan ook niet tot een chantage slag waarbij geld afgetroffeld wordt en waarvoor je amper iets terug krijgt. De gameplay is mijn inziens echter niet uitdagend genoeg om je echt lang bezig te laten houden met dit spel, maar door de prijs, die ver onder de standaard retail prijs zit, kan ik daar nog wel mee leven. Het spel sleept dan ook ‘n dikke voldoende uit het vuur, en dat komt vooral door de uitdagende puzzle mode, die de meeste uitdaging teweeg brengt.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Puzzel | Release: 19-11-2008 | Uitgever: Legendo Entertainment | Ontwikkelaar: Legendo Entertainment
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 6.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 5.0
  6.3
  + Puzzle mode is erg uitdagend
  + Grafische stijl spreekt aan
  + Relatief lage prijs
  - Kan vervelend worden na enige tijd
  - Je moet ervan houden natuurlijk
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx