Met VR zou je verwachten dat het meest populaire genre op de hardware iets visueels zou zijn. Maar het tegendeel is waar. Beat Saber, Just Dance en Pistol Whip laten zien dat het muziekgenre domineert op het platform en het is moeilijk om hiertussen te komen. Veel ritmespellen worden dan ook meteen vergeleken met een Beat Saber of Pistol Whip en het leek er lang op te lijken dat het hierbij zou blijven. Maar Spin Rhythm XD brengt een frisse nieuwe draai op het muziekgenre. Het ondersteunt meerder manieren van spelen, inclusief PSVR2 en ik kan nu al verklappen dit wordt mijn meest gespeelde VR titel van het jaar!
Draaien en tappen
Ritmespellen vallen meestal in twee categorieën. Het probeert het maken van muziek zo dicht mogelijk te emuleren, zoals het spelen op een gitaar of een drumstel, of de speler op het juiste ritme te laten bewegen of tappen. Spin Rhythm XD combineert deze twee richtingen door de speler het gevoel te geven van twee soorten noten op het juiste moment te raken en te vangen. Je vangt de ronde noten op door een draaischijf heen en weer te bewegen en langwerpige noten moet je op het juiste moment raken. Dit zorgt ervoor dat iedereen de game met gemak oppakt, omdat je maar met twee acties te maken hebt. Links of rechts draaien en op het juiste moment op de X knop te drukken. Je zou verwachten met zo’n simpele opzet dat de game snel saai zou worden, maar het tegendeel is waar. Op de makkelijkste stand wordt er al mooi afgewisseld met de stroom aan noten en wanneer je op het juiste moment moet tappen. Verhoog je de moeilijkheid dan zal de game ook wat extra acties toevoegen zoals het vrij heen en weer bewegen van de schijf, het er naast tappen van een noot of op het juiste moment vasthouden en loslaten van een noot. Je kunt de Dualsense controller op verschillende manieren gebruiken. Zowel de analoge sticks, d-pad en de touchpad worden ondersteunt om de draaischijf te bewegen. Maar bezit je in een PSVR2 dan breng je een geweldige drumervaring naar je woonkamer en dit is bij verre de leukste manier om de game te spelen.
De draaischijf is een essentieel aspect van het spel omdat elk van de zestig liedjes die je hier kunt spelen maar twee kleuren noten bevatten: rode en blauwe. De draaischijf is opgedeeld in blauwe en rode segmenten en je hoeft de draaischijf dan ook maar minimaal te bewegen. Dit resulteert in een flow die veel andere muziekspellen niet zo snel bevatten. Het raken van een noot gebeurt dan ook op hetzelfde moment wanneer je een noot vangt en de game weet dit erg duidelijk uit te leggen met een tutorialnummer. Elke moeilijkheid gebruikt hetzelfde nummer en legt mooi de nieuwe acties uit. Voor VR bevat de game ook een groot aantal opties hoe je de game kunt besturen. Zo kun je zowel met je rechter of linker controller de draaischijf bewegen of kun je deze actie aan één van de twee controllers hangen. Experimenteer dan ook eerst flink met deze opties, want er zit er ongetwijfeld eentje tussen die je voorkeur heeft. De automatische wissel tussen links en rechts werkt wonderbaarlijk goed, waardoor dit al snel mijn favoriete optie is.
Flink spinnen
De draaischijf kun je ook lekker een draai geven waar de game zijn naam op heeft gebaseerd. Dit is in VR zo’n lekkere handeling naast het tappen dat je maar blijft spelen. Spin Rhythm XD is ook een stuk minder intensief dan een Beat Saber. Je kunt hier lekker rustig op de bank zitten en hoef je alleen je armen te bewegen. Het kan op de hogere moeilijkheidsoptie veel van je coördinatie vragen, maar je zult hier niet zo snel na een potje verhit en zwetend de game afsluiten. Zo kon ik hier met gemak een uurtje of twee achter elkaar de game spelen, wat bij maar weinig andere VR titels het geval is. Visueel ziet de game er ook lekker vrolijk en kleurrijk uit, zonder dat je er misselijk van wordt. Dit verklaart allemaal waarom dit nu al mijn meest gespeelde VR game van het jaar is.
Het helpt ook zeker dat de game een groot aantal liedjes, opties, verzamelbare items en DLC bevat. De zestig liedjes van artiesten als Camellia, Anamanaguchi, Hyper Potions, Haywyre, Lena Raine, 2 Mello, Teminite, Tokyo Machine, Moe Shop, Au5, Meganeko en Akira Complex vallen voornamelijk onder elektronische muziek en je zult hier dus geen top 40 liedjes vinden. De twee DLC-pakketten, Monstercat en Chillpop voegen hier een paar andere stijlen aan toe en zijn speciaal voor de game gemaakt met elk tien nieuwe liedjes. Elk liedje is zo’n twee tot drie minuten lang, waardoor alles één keer spelen al een aantal uur zal duren. Probeer je hier ook nog eens de hoogste scores te halen en alles uit te spelen op de meerdere moeilijkheidsoptie dan bevat de game tientallen uren aan content. De interface van de muziekselectie geeft je ook een hoop opties om te filteren, zoals alleen het laten zien van je favoriete liedjes.
Kleuren, skins en effecten
De game bevat geen carrière modus, maar met het voltooien van elk liedje verdien je XP en kun jij je level verhogen en sleutels verdienen. Deze sleutels kun je uitgeven om nieuwe liedjes vrij te spelen en met elk level krijg je een hoop extra’s om de interface volledig aan te passen. Zo kun je de kleuren volledig customizen van de noten, het uiterlijk van de draaischijf of zelfs hoe de omgeving eruitziet. Dit alles zorgt ervoor dat de game een extreem hoge afwerking heeft. De makers hebben aan alles gedacht en de game bevat zelfs meerdere opties om muziek en de noten te synchroniseren. Het maakt namelijk uit hoever je van je speakers staat. Voor het perfect raken van de noten kan een paar milliseconden namelijk veel uitmaken. De hogere moeilijkheidsopties zijn ook lekker uitdagend en zal voor de meest competitieve speler genoeg uitdaging geven.
De kritiekpunten op de game zijn dan ook klein. De scoreborden zijn een beetje verstopt en moet je soms je scores uploaden door op een knop te drukken. De game wisselt niet automatisch naar de VR mode als jij je PSVR2 headset aanzet, waardoor je elke keer even op het hoofdmenu de optie moet selecteren. Na vijftien uur begint de game ook op te drogen met extra’s die je kunt vrijspelen. Gelukkig zijn er dan alsnog meerdere moeilijkheidsopties waar je de nummers op kunt uitspelen en is er de uitdaging om bij elk nummer een perfecte score te halen. Dit zijn eerder kritiekpunten die naar boven komen, omdat de game zo leuk is dat je juist op zoek gaat naar een reden om de game nog een keertje te spelen.
De nieuwe Beat Saber
Spin Rhythm XD is een tof muziekspel met een controller, maar een echte gamechanger voor de PSVR2. De game doet alles goed en bevat elke optie die je maar kunt bedenken om de game aan te passen naar jouw voorkeur. Het combineert het simpele vangen van twee kleuren noten met de complexiteit van het op het juiste ritme mee drummen. Het is met gemak lang te spelen en makkelijk te leren. Als je een PSVR2 hebt dan moet je deze game echt hebben.