Specificaties, informatie en mogelijkheden van de Steam Deck

thumbnail

De Steam Deck, het is de nieuwe handheld, portable console, mobiele console, het is maar hoe je de unit wilt noemen, van Valve, je weet wel… die ontwikkelaar van Half-Life en Steam. Eind dit jaar komt deze op de markt en het is wellicht handig om even een samenvatting te geven van wat we allemaal mogen verwachten van de handheld.

Uitleg

Wat kun je nu precies met dit apparaatje? Dat is eigenlijk vrij simpel; De Steam Deck maakt het mogelijk om direct in te loggen op je Steam-library en toegang te krijgen tot al je games die aangekocht zijn op Steam. De Deck draait op SteamOS, een besturingssysteem van Valve waarmee je alle topgames kunt downloaden die Steam te bieden heeft, en dat zijn er nogal wat op de PC. Je kunt er ook software op installeren zoals een webbrowser, waardoor je ook kunt internetten, maar ook andere stores kunnen geïnstalleerd worden, zoals de Epic Games Store. Ook Netflix en andere software worden ondersteund. Op de handheld kun je vervolgens de games spelen middels het gebruik van het kleine scherm, de D-Pad, de analoge sticks en de andere knoppen op het apparaat. Echter kun je de unit ook gebruiken als zijnde mini-PC voor je monitor. Hiermee kun je dus direct spelen als zijnde op een PC en kun je randappatuur ook gebruiken waaronder een muis en keyboard. Daarmee heb je dus een uitermate goedkope PC in handen.

De software maakt het mogelijk gebruik te maken van Steam chat om met je vrienden te chatten net als op de PC. Verder krijg je notificaties, kun je via remote play games streamen vanaf je PC, kun je toegang krijgen tot de store om nieuwe games aan te schaffen en is het mogelijk om gebruik te maken van Cloud saving, om progressie online op te slaan. Dit maakt het ook mogelijk om direct verder te gaan met je game wanneer je op de PC bent begonnen. Je progressie wordt opgeslagen in de Cloud, en je kunt op je Steam Deck dus gewoon verder spelen.

Specificaties

Scherm7-inch diagonal, 1200×800 px, 30 frames per seconde
Helderheid400 nits
Verversingsnelheid60hz
CPU (processor)AMD APU, Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz
GPU (videoprocessor)8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz
Geheugen16GB LPDDR5 RAM
5500MT/s quad 32-bit channels
Opslagmogelijkheden (3 opties)64GB eMMC / 256GB SSD / 512GB SSD
Uitbreidbare opslagMicroSD
BluetoothBluetooth 5.0
Wi-FiDual-band Wi-Fi radio, 2.4GHz en 5GHz
Headphone jack3.5mm stereo headphone / headset jack
Accu40Whr batterij (max. 8 uur)
Grootte298 mm x 117 mm x 49 mm

Aansluitingen en controls

Dit is natuurlijk een handheld, en daardoor heb je te maken met net wat andere aansluitingen en controls dan die van een PC. Natuurlijk beschikt de portable console over de standaard knoppen zoals we die vaak zien op een handheld; De D-Pad om te navigeren, de thumbsticks om ingame te bewegen en te schieten bijvoorbeeld, en de ABXY-toetsen. Verder zijn er 2 optie-knoppen en zijn er 2 microfoons aanwezig om zo makkelijk te kunnen communiceren met andere spelers. De 2 trackpads zijn wel interessante toevoegingen aan de handheld, en maken wellicht een diepgaandere gameplay mogelijk aangezien ze reageren op de aanrakingen van je vingers. Bovenop vinden we verder de volumeknoppen voor de interne audio, maar ook de backtriggers, vergelijkbaar met die op een Xbox of PlayStation controller. Er bevindt zich een 3.5 inch koptelefoonaansluiting en de in- en uitschakelknop bevindt zich aan de rechterkant van de bovenkant. De type C poort is de nieuwste en kleinere USB-aansluiting die het mogelijk maakt om de handheld bijvoorbeeld op te laden of aan te sluliten op je PC. Onderaan de handheld vind je de poort om eventueel extra opslag in kwijt te kunnen in de vorm van een microSD-kaartje. En tot slot aan de achterzijde zijn ook nog de L/R4 en L/R5 controls.

Een verborgen feature die wel aanwezig is maar die je niet kunt zien is de Gyro-functionaliteit. Als je dus fysiek je handheld beweegt kun je met meer precisie de thumbsticks en trackpad gebruiken om sneller te reageren in een game. Je hoeft deze overigens niet te gebruiken, maar je kunt deze wel in combinatie met de knoppen en de pads dus gebruiken.

Dock

Net als de Switch heeft de Steam Deck ook een docking station. Deze maakt het mogelijk om je handheld comfortabel neer te zetten. Het dock bevat daarnaast mogelijkheden om je handheld aan te sluiten op je TV via HDMI of tevens via de standaard USB-C mogelijkheid. Ook ethernet, extra USB-aansluitingen voor muis en keyboard en audio-aansluitingen (3.5 mm) worden ondersteund. Details worden echter later nog onthuld door Valve.

Prijs en lanceerdatum

December 2021, dan moet de Steam Deck gaan verschijnen. De handheld is niet goedkoop, maar dat is ook niet gek gezien de specificaties van de unit. De Steam Deck is in 3 formaten te verkrijgen, waarbij de opslagcapaciteit de verschillen maken, en natuurlijk de prijs:

€419

64GB eMMC internal storage
Carrying case

€549 

256GB NVMe SSD internal storage
Faster storage
Carrying case
Exclusive Steam Community profile bundel

€679

512GB NVMe SSD internal storage (snelste type)
Premium anti-glare etched glass
Exclusieve carrying case
Exclusieve Steam Community profile bundel
Exclusief virtual keyboard thema
 • 5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx