Sniper Elite V2

thumbnail

De verborgen mensen van de oorlog

Snipers waren in de Tweede Wereldoorlog belangrijk. Onder andere in Stalingrad hebben ze mede gezorgd voor de nederlaag van de Duitsers. Maar niet alleen de Sovjets hadden experts op het gebied van sniperen, of ook wel campen zoals sommige mensen het willen noemen. Ook de Nazi’s en de Amerikanen hadden zo hun perfecte killers. In deze game ben jij die killer die er voor moet zorgen dat de Duitse experts niet in de verkeerde handen vallen. De uitvinders van de V2-raketten wil je namelijk niet aan de kant van de Sovjets krijgen wanneer de machtsovername van Nazi-Duitsland daar is.

Als Amerikaanse Elite sniper ga jij dan ook op avontuur om zo de nodige missies te volbrengen. Een echte concrete verhaallijn heeft het spel niet, maar met diverse tussenfilmpjes probeert men de sfeer van de Duitse ondergang en het belang van je missies goed te verduidelijken. Deel 1 van deze franchise, welke inmiddels dus 2 games groot is, was een forse tegenvaller. Vooral de besturing was een ergernis en dat hoopt men in dit deel flink op te lossen. De Killer Cam uit deel 1 is weer terug en ook fors uitgebreid. Maak je een kill van formaat, dan zal de camera de kogel volgen en de inslag nader bekijken. Raak je iemands darm, of juist de long of de schedel van het hoofd? Je ziet het af en toe met de nodige details van dien, en dat geeft een kill veel voldoening, vooral als de kogel door een heel liggend lichaam heen jast. In de game kun je verder diverse boobytraps plaatsen, waaronder tripwires waar tegenstanders niet tegenaan mogen lopen. Maar ook granaten en mijnen zitten in je broekzak. Naast een sniper zul je ook de beschikking hebben over een Assault-rifle en een pistool. Wat belangrijk is in deze game en dat merk je vooral na enkele levels gespeeld te hebben, is dat je ook stealth te werk gaat. Wanneer bepaalde explosies in de omgeving de grond in slaan, is het de beurt aan jou om geruisloos toe te slaan. Daarnaast kun je spelers van achteren via melee-aanvallen als daar voor gelegenheid bestaat. Altijd zal dat zeker niet gaan, aangezien tegenstanders ook geregeld gegroepeerd staan. Tijdens het schieten zul je rekening moeten houden met diverse factoren. Hoe langer de afstand, hoe hoger je moet richten. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe meer de omgevingsfactoren mee zullen spelen. Wat handig is in de game is het feit dat je gebruik kunt maken van een soort van slow-motion modus, waarin alles wat langzamer beweegt en waarbij je in een soort van concentratiemodus terecht komt met meer extra focus. Hierdoor lijkt het alsof je iets meer druk op een schot legt en krijg je iets meer spanning.

Het sniperen is in de singleplayer op zich zeker niet verkeerd maar zal na een missie of 5 wel wat eentonig worden. Daar waar het level design wel goed varieert, daar verandert de gameplay zelden. Het is dan ook vrijwel constant coveren, liggen, en de kogels uit je sniper jagen en weer naar de volgende omgeving gaan. Hoewel dit wel erg simplistisch klinkt, zal Sniper Elite V2 toch een lichte verslaving bij je opwekken als je van dit soort combat houdt. In combinatie met de prima controls, welke ditmaal niet omslachtig moeilijk en slecht werken, is Sniper Elite V2 dan ook een forse verbetering ten opzichte van het gebrekkige eerste deel. Hoewel de AI veelal erg dom oogt, zo komen ze naar je toe rennen terwijl ze misschien wel 100 meter open en bloot af moeten leggen terwijl jij er ligt met een sniper om ze stuk voor stuk af te schieten, zul je je er ongetwijfeld niet aan ergeren. Het spel loopt verder lekker soepeltjes qua gameplay. Je ligt dan ook niet meer te kloten met irritante controls of een gebrekkige engine die te wensen over laat. De singleplayer biedt daarnaast ook nog collectibles, waaronder gouden staven en flessen die je kapot kunt schieten en overal in de omgevingen verborgen staan. Hoewel dit geen belangrijk aspect is, kan het wel uitdagend zijn mits je je er vanaf missie 1 ook mee bezig houdt.

Sniper Elite V2 bevat verder ook diverse multiplayer modi. Het gaat om een viertal speelmodes die je kunt spelen. Zo kun je de singleplayer missies in co-op spelen, erg leuk voor diegene die graag samen willen sniperen. Maar ook de andere modi zijn zeker niet verkeerd. Zo is er de Kill Tally mode, waarin constante waves aan tegenstanders het tegen je op zullen nemen. Verder is er de Bombing Run mode, waarin je constant onderdelen moet zoeken om een kapot voertuig te repareren voordat de bombing run komt. En is er de Overwatch mode, waarin spelers moeten samenwerken. Zo dient ’n speler met ’n sniper een medespeler te dekken in een standaard missie die voltooid moet worden. De speler die de risico’s moet nemen krijgt geen sniper maar wordt uitgerust met assault wapens. Op zich allemaal erg leuke modi welke je ongetwijfeld goed bezig kunnen houden, als je van multiplayer sniping houdt althans.

Geen kwaliteit maar sfeer

Het lag al in de lijn der verwachting dat Sniper Elite V2 geen AAA-topper zou gaan worden op grafisch gebied. Het spel ziet er op zich prima uit en het spel blinkt vooral uit op het gebied van level design. Ook de X-Ray Kill Cam mag er wezen maar verder ontbreken de echte details. Toch zul je je als speler ongetwijfeld ergeren aan de soms wat mismaakte graphics die vaak wat ouderwets ogen. De sferen van de Berlijnse straten in Oorlogstijd zijn in ieder geval wel prima uitgebeeld wat betreft ambiance, en dat is al heel wat in een oorlogsgame. Qua audio dreunen de inslagen van bommen goed in en ook de soundtracks zijn lekker Duitsachtig, waardoor je die echte Wolfenstein-achtige smaak krijgt. Ook de Duitse emblemen delen daar in mee.

Persoonlijk was ik best benieuwd naar het vervolg van Sniper Elite. Het spel leek me vooraf al geen topper maar was wel een game die in mijn straatje zou kunnen liggen, met de oude Medal of Honor sniper multiplayer ver achter me gelaten maar nog altijd niet vergeten. Sniper Elite V2 is gewoon een game met een prima gameplay, welke weliswaar weinig vernieuwende componenten brengt, en wordt pas echt realistisch wanneer je de moeilijkheidsgraad omhoog brengt. Op de normale graad is de game namelijk te makkelijk en kun je snipers in de wijde omtrek makkelijk signaleren terwijl je zelf regelmatig geraakt wordt. Dat maakt de game geen kat-en-muis spel wat in een sniper game eigenlijk wel hoort te zijn: Het is killen of being killed, diegene die het snelst spot en reageert. De authentieke locaties in Berlijn zijn lekker sfeervol en de vele ruïnes bieden een goede oorlogssfeer. Voeg daarbij een prima multiplayer en je bent zo 20 uurtjes verder terwijl je je goed vermaakt hebt. Sniper Elite V2 is geen game die vele andere shooters of sniper games wegblaast, vooral niet op het gebied van verfijndheid, maar zal voor de liefhebbers zeker in goede handen vallen. Vooral de Kill Cam blijft zelfs na 300x dezelfde lekkere impact hebben die het spel zeker dat extra beetje vooruit helpen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Third person shooter | Release: 08-05-2012 | Uitgever: 505 Games | Ontwikkelaar: Rebellion
  Graphics: 6.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.7 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.0
  7.0
  + X-Ray Kill Cam
  + Prima gameplay
  + Goede co-op en multiplayer
  - Word na enkele missies wel wat eentonig
  - Diverse bugs/glitches (o.a. in de Plaza)
  - Licht gebrekkige AI

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box