Sniper Elite 3

thumbnail

Poging 3

Na een teleurstellend eerste deel, een stuk beter tweede deel, komt Rebellion Software nu met een nieuwe Sniper Elite. We hebben al diverse locaties aangedaan, die zich vooralsnog in Europa bevonden, maar nu heeft men besloten om het Afrikaanse front uit te lichten. In Afrika maakte Erwin Rommel, veldmaarschalk van de Nazi’s, vooral naam. Hij had zich al bewezen in Frankrijk maar zorgde vooral in Noord-Afrika voor veel vrees onder de geallieerden. ‘This man is dangerous’ was zelfs een quote die veelal rond ging over hem, en als dat over je gezegd wordt, dan ben je een gevreesde leider. Sniper Elite 3 fixeert zich niet echt op deze Nazi-leider, maar richt zich wel op enkele locaties die ook Erwin Rommel aandeed, waaronder Tobroek.

In Afrika waren het vooral uitgestrekte veldslagen tussen tanks die op het strijdtoneel verschenen. Het was eigenlijk een vrij nette oorlog, waarbij vooral op zandvlakten werd gevochten en relatief weinig burgers betrokken werden. Anders was het natuurlijk in Europa. De uitgestrekte omgevingen zijn ook in Sniper Elite 3 te zien. Hoewel het geen uitgestrekte zandvlaktes zijn, zul je wel merken dat je meer vrijheid dan ooit hebt. Je kunt de levels in zijn geheel doorlopen en ontdekken, en dat zorgt ervoor dat je strategischer te werk kunt gaan. Je kunt bepaalde gebieden negeren, of juist doorkruisen als je dat wilt. Het kan dus zo zijn dat je missies uitspeelt zonder dat je ook maar ieder gebied aandoet. Ideaal dus voor een sniper.

Vertrouwde formule

In de game zul je het vooral weer met je sniper rifle moeten doen. Daarnaast heb je nog diverse geweren, waaronder de Thompson die je kunt kiezen, een pistool en booby traps die je kunt plaatsen. Dit kunnen bijvoorbeeld landmijnen zijn, maar ook de oude vertrouwde trip mine is weer aanwezig. Verder kun je gebruik maken van granaten, bandage, S-mines en med kits. Naast de campaign mode, die wat mij betreft toch voor velen het belangrijkste zal zijn, heeft het spel ook uitdagingen, waaronder een solo survival mode, waarin hordes je zullen aanvallen. Daarnaast is er de survival mode die je ook nog eens online kunt spelen en de overwatch modus. Ook online kun je weer het nodige snipen en zelfs de campaign kan in een co-op modus gespeeld worden. In totaal bevat de game 5 multiplayer modes en 3 co-op modi, wat zeer acceptabel genoemd mag worden.

In het spel kun je kiezen voor een stealth-aanpak, maar ook voor een aanvallende tactiek. Beide worden zonder problemen toegestaan, al zal het veelal toch aankomen op een actievol avontuur. Echt langzaam te werk gaan in de game is lastig gezien het grote aantal tegenstanders dat je tegen zult komen. Zoals gezegd kun je wel langs of door omgevingen kruipen zonder opgemerkt te worden, maar het is natuurlijk leuker om ook gebruik te maken van je sniper en te genieten van de killcam. De next-gen killcam is grotendeels vergelijkbaar met die uit deel 2, waarin je al exact kon zien hoe een kogel het lichaam van de opponent penetreert. Er zijn nu iets meer details en je kunt zelfs testikel-shots maken. Echt meer imponerend is het echter niet. Het ziet er enkel iets gedetailleerder uit, en naart mate je vordert zul je de killcam veelal overslaan. Toch is en blijft het een leuke feature van de game. Stealth is wel aangepakt in de game. Je kunt nu zien hoe alert tegenstanders zijn op jouw aanwezigheid. Daarnaast is er een XP-systeem, waarmee je kunt stijgen in rang en meer wapens vrijspeelt. Echt van toegevoegde waarde is dit XP-systeem niet, aangezien je verder geen extra skills of upgrades of iets dergelijks kunt opwaarderen, iets wat wel leuk had kunnen zijn.

Meer vrijheid dan ooit

De singleplayer campaign is zeker van een goede kwaliteit. Door de vrijheid, de side-missies die je kunt doen, de verborgen kaarten, journals en sniper nests die je kunt gebruiken, zul je door de campaign mode heen razen. Dat heeft wel als nadeel dat je de game in zo’n 6 uurtjes uitgespeeld zult hebben. Daarnaast is het spel wel erg eenzijdig wat betreft gameplay. Afhankelijk van je tactiek komt het uiteindelijk toch veel op hetzelfde neer. De game mechanics veranderen vanaf minuut 1 eigenlijk nooit, en dat kan ervoor zorgen dat alles veel op elkaar lijkt. Natuurlijk, het ene moment is het licht, dan weer donker, maar veel verandert er verder niet echt. Daarnaast is het verhaal ook niet echt van toegevoegde waarde. De AI is misschien nog wel het grootste punt van kritiek. Tegenstanders schuilen weliswaar, maar rennen ook vaak als een kip zonder kop naar je toe. Ga even op het dak liggen, en laat ze naar boven gaan via de trap om ze vervolgens makkelijk weer ervan af te knallen. Daarnaast zul je regelmatig opmerken dat ze je niet zien, wanneer je toch vrij duidelijk in beeld bent. Dat is soms ook omgekeerd. Soms zien ze je wanneer je toch vrij verdekt opgesteld staat. Toch is Sniper Elite 3 de beste game in de reeks tot dusver; qua gameplay en grafisch natuurlijk.

Op de PlayStation 4 ziet het spel er prima uit. Daar waar deel 1 en 2 nog vrij grauw oogde, daar is dat compleet veranderd in deel 3. De zon zorgt voor hoge contrastwaarden in de omgeving en veel objecten spatten dan ook van je scherm. Soms word je zelfs verblind door de felheid van de zon. Men overdrijft gelukkig niet, al had men wel wat meer met de omgeving kunnen spelen, door bijvoorbeeld met het zand wat leuke effecten te creëren. Het spel oogt erg scherp en dat valt eigenlijk van vrijwel alles te zeggen. Sniper Elite 3 is daarmee een flinke stap vooruit gegaan. Ook het level design en de vrijheid in de omgevingen zorgen ervoor dat het spel een stuk beter aanvoelt.

Natuurlijk heeft ook deze Sniper Elite game weer haar gebreken, vooral qua AI en korte speelduur van de campaign, maar daarnaast is Sniper Elite 3 een flinke verbetering. Eindelijk kan het laten zien dat het meekan met de concurrentie en dat valt vooral te zien qua gameplay en graphics. Natuurlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg van wat we zullen zien op de nieuwe consoles, maar je ziet zeker een groot verschil met de Xbox 360 en PS3. De multiplayer is aardig standaard en vooral de co-op zal veel gespeeld worden, maar hetgeen waar het toch vooral om gaat, de singleplayer, is helaas iets te kort en eenzijdig om echt te stralen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Third person shooter | Release: 19-07-2014 | Uitgever: 505 Games | Ontwikkelaar: Rebellion Developments
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.5 | Replay: 7.5
  7.9
  + Meer vrijheid, grotere omgevingen
  + Killcam blijft een leuke feature
  + Stealth en actievol tegelijk
  - Matige AI
  - Korte campaign
  - Beperkt gevarieerd

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box