Shadow of the Tomb Raider

thumbnail

Einde van een trilogie

De reboot van Tomb Raider is het beste wat de franchise heeft kunnen overkomen. De reeks is namelijk weer springlevend na wat aardige mislukkingen op de PlayStation 3 en Xbox 360. De games scoorden nooit zeer slecht, maar konden de franchise niet naar een hoger plan tillen. Dat is volledig veranderd met de nieuwe Lara Croft. Ze ziet er jonger, fitter en vooral ook realistischer uit dan ooit. Met deze trilogie, waarvan nu deel 3 uit komt, kunnen we wel concluderen dat de reeks een flinke metamorfose heeft ondergaan. Na een succesvol eerste deel, een ijzig goed tweede deel, hopen we nu op een nog betere afsluiter.

In Shadow of the Tomb Raider gaan we nadat we vooral bergen en sneeuw hebben gehad, nu naar de jungle. In deel 1 hadden we al aardig met bossen te maken, maar met stroperig zand en dicht begroeide omgevingen hadden we nog niet helemaal te maken. Het verhaal speelt zich af na de gebeurtenissen van Rise of the Tomb Raider. Lara reist nu naar Mexico en Peru om een apocalyptische gebeurtenis te voorkomen. Voor haar ‘onderzoek’ zal ze merken dat ze de meest gruwelijke tegenstand zal krijgen. Als ze daarnaast ook nog eens erachter komt dat de Trinity-organisatie in Peru opereert, gaat ze uit op wraak. Ze gaat de strijd aan met ene heer Dominguez, de leider van deze eeuwenoude militaire bende. Maar dat is nog niet alles, want ze komt ook de meest dodelijke dieren tegen en de Maya’s, die het ook op haar gemunt hebben.

Gameplay staat recht overeind

Het verhaal klinkt weer lekker cliché en dat is het ook zeker. Echt boeiend en diepgaand zijn de storylines van de films en games nooit geweest, al is de achtergrond van haar vader wel interessant. Je neemt zelfs een sprong terug naar het verleden van je vader, waarbij ook Lara wat jaartjes terug in de tijd gaat. Qua gameplay is het spel naast het verhaal ook barweinig veranderd. Het spel draait nog altijd om veel platformen, waarbij springen, rennen, klauteren, hangen, slingeren en duiken de hoofdelementen vormen. Echt veel is daar niet bij gekomen om eerlijk te zijn. Je zult wel merken dat je veel zult moeten vertrouwen op je graple axe, dat je in ruw gebergte kunt slaan en waaraan je vervolgens kunt hangen en slingeren. Zie het als een soort van abseilen. Ook zul je meer onder water aanwezig zijn dan ooit. Vijanden verslaan is natuurlijk ook een hoofdelement in de game. Dat kan via stealth, maar ook op brutalere wijzen. Persoonlijk ben ik meer van de combinatie daarvan, waarbij ik meestal de helft via stealth neerhaal, en de andere helft met guns of pijl en boog. Je merkt in de game al snel dat je in het diepe gegooid wordt wat betreft combat. Echter komt de echte uitdaging pas flink later in de game, daar waar je in de eerste helft van het spel (10 uren) vaak te maken hebt met maximaal 10 tegenstanders. Leuk element aan stealth is dat je jezelf kunt ondersmeren met modder, waardoor je nog slechter zichtbaar bent voor de vijand. Slim zijn de tegenstanders overigens nog altijd niet. Als je iemand dood, zul je zien dat je anderen makkelijk hiermee kunt lokken, en ook weer kunt besluipen. Daarnaast merken ze niet snel waar je bent en kun je al snel weer een andere schuilplaats vinden, waaronder een bosje groen, of een muur met beplantingen. Leuk detail is dat je langs deze beboste muren kunt lopen, om zo je tegenstanders nog beter te benaderen. Vooral qua looks weten de Maya’s je nog het meest de stuipen op het lijf te jagen. Ze zien er namelijk best bruut en gevaarlijk uit, en het is weer eens wat anders dan die standaard militairen uit eerdere delen. In de beboste gebieden zul je merken dat ook dieren je kunnen aanvallen. Een jaguar zal je dan ook niet ontzien, maar ook de piranha’s zullen onder water toeslaan wanneer je te dichtbij komt. Natuurlijk kun je ook weer de nodige graftombes ontdekken, waarbij ze nu groter dan ooit zijn.

Nieuw in de game zijn de merchants, die je in diverse steden zult tegen komen. Vooral de verborgen stad is hierbij een centraal punt van het spel, waarnaar je geregeld zult fast-travelen, wil je alles ontdekken. Echter biedt niet elke merchant dezelfde wapens, resources, kleding, attachments en ammo aan. Je kunt zowel kopen als verkopen, waarbij het systeem erg simpel gehouden is. Natuurlijk kun je ook je wapens upgraden middels de resources die je in de jungle vindt. In de kampen die je onderweg tegen komt kun je skills upgraden, inventory upgraden/toewijzen en fast-travelen. Hoewel de user interface van de skill trees en upgrade trees er totaal anders uitziet in dit deel, wijkt het zo goed als niets af van vorige games. Skills zijn er in de categorieën Warrior, Seeker en Warrior. De skills zijn niet allemaal in één keer te unlocken en kosten soms ook meerdere skill points tegelijk. Daarnaast zijn het ook vooral zeer lichte verbeteringen die je kunt toepassen, waaronder het verkrijgen van betere prijzen bij merchants, het maken van poisons en het kunnen incasseren van meer schade wanneer je net een stealth kill hebt uitgevoerd. In je inventory kun je wapens upgraden op verschillende niveau’s, en je kunt outfits aantrekken en craften. Er zitten zelfs de klassieke Tomb Raider-outfits tussen, welke je karakter een retro-look geven. Ook nieuw is de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad op verschillende niveau’s te finetunen. Zo kun je instellen of je hints bij puzzels wilt uitschakelen, of combat moeilijk moet zijn en of het verkennen van de omgevingen voor de hand moet liggen of uitdagend moet zijn. Dit is goed uitgewerkt, want op deze manier worden objecten die je nodig hebt voor het oplossen van puzzels wel of juist niet weergegeven wanneer je Lara’s ‘sense’ gebruikt. Verder heb je ook nog side quests die je kunt voltooien, iets wat de replay waarde van het spel licht verhoogt.

Visueel pareltje

Waar Shadow of the Tomb Raider vooral in uitblinkt zijn de graphics. Zo nu en dan gaat de camera over de gebergten en dallen heen om je te laten zien hoe mooi dit spel er dan ook uitziet. De omgevingen, beplantingen en characters zien er schitterend uit, en ook de uitstraling van Lara is fenomenaal. De manieren van bewegen, zoals het sluipen en het lopen in klevende modder zien er werkelijk strakker dan strak uit, en maken alles er realistisch uitziend. Daarbij komt dat het spel nu 4K volledig ondersteund samen met HDR, wat het spel haarscherp en van je scherm laat spatten. Ook details waaronder water, vuur, stenen, zand, regenbogen in watervallen, zweet op de armen van Lara, alles geeft zowel ingame als in de cinematics echt een filmische kwaliteit weer, waardoor je echt in het avontuur gezogen wordt. Iets minder wordt het soms in de tombes of wanneer je in donkere gebieden aan het lopen bent. Op dat soort momenten lijkt het spel dan ook een stuk grauwer en minder strak, en misschien soms zelfs een beetje blurry, en zelfs flauw. Qua audio is de game voor 100% vergelijkbaar met de voorgaande games. De stem van Lara is nog altijd hetzelfde, liefelijk en bescheiden, en de audio-effecten zijn zoals we die gewend zijn van prima kwaliteit.

Er is dus praktisch vrij weinig veranderd in de nieuwste Tomb Raider game. Is dat jammer? Ik vind van niet, want de gameplay blijft ijzersterk, de puzzels zijn altijd uitdagend, weliswaar niet moeilijk, en de combat en stealth voelen erg lekker en soepel aan. Shadow of the Tomb Raider is vooral meer van hetzelfde gebleven, waarbij de al hoge kwaliteitsstandaard is gehandhaafd. Hoewel ik Rise of the Tomb Raider qua ambiance indrukwekkender vond, vooral door de hoge contrasten van de sneeuw en minder drukke omgevingen, is Shadow of the Tomb Raider niet beduidend beter of minder dan de vorige delen. Vooral de vernieuwingsfactor zal in deze game het meest tegenvallen, als je op dit front überhaupt veel wijzigingen had verwacht. Shadow of the Tomb Raider is dan ook vooral meer, en ook zeker de langste game in de reboot-franchise, al moet je het ook volledig doen met de singleplayer campaign. Met daarbij de schitterende graphics in 4K (in dit geval op de Xbox One X) is deze game wat mij betreft een must-have voor elke liefhebber van het genre, waartoe ik ook zeker behoor. Vond je de twee eerdere delen dan ook fantastisch, dan is Shadow of the Tomb Raider precies wat je zou verwachten: Meer van dat…


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 14-09-2018 | Uitgever: Square-Enix | Ontwikkelaar: Eidos Montreal
Graphics: 9.2 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 8.0
9.0
+ Intense gameplay
+ Prima puzzels en grootse tombes
+ Grafisch van hoog niveau, 4K en HDR
- Te lineair om meermaals uit te spelen
- Tikkeltje minder dan eerdere 2 delen
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven