SEGA Rally

thumbnail

Ik herinner mij het als de dag van gisteren dat ik met SEGA Rally Championship 2 op de PC aan de slag ging, toen was het nog een pick up and play arcade spel dat desondanks de concurrentie van de Colin McRae Rally serie nog steeds enkele harten voor zich wist te veroveren. Even dat snel achter de rug zetten, want inmiddels is het een dikke zeven jaar later en kunnen we genieten van een SEGA Rally anno 2007. Wat naar mijn mening klinkt als een compleet nieuwe weg in de SEGA Rally serie, en een eventuele twist die ervoor kan zorgen dat Colin McRae: DIRT letterlijk dirt gaat happen. Met deze woorden in mijn achterhoofd begon ik vervolgens SEGA Rally voor de Xbox 360 te spelen, met een voorlopige big smile op mijn gezicht.

Als vanouds Arcade, een goede beslissing?

Mede door het feit dat de voorgaande SEGA Rally delen ietwat aan de mindere kant waren vergeleken met de eerste delen, is er dit keer meer nagedacht over de algehele aanpak en is er zo een nieuwe studio aangewezen om deze game te maken. Maar wat gelijk opviel tijdens de eerste minuten van het spelen is dat ze nog wel gebleven zijn bij zowel de Arcade look als feeling. Want wat dat betreft is SEGA Rally compleet niet te vergelijken met andere Rally games.

Dat de AI van de computergestuurde auto’s pittig is mag gezegd worden, tijdens de eerste speelsessies finish je dan ook geheid als laatste. Dit komt mede doordat aan het begin van de race de door jou uitgekozen auto veel langzamer accelereert, en tegen de tijd dat hij eindelijk vaart maakt is de rest al weg. Pas na een aantal sessies heb je de manier van spelen door, en begin je langzamerhand steeds dichter bij de nummer één te komen. Als blijk voor de moeilijkheid van de game zit er ook gelijk een achievement voor de Xbox 360 versie bij, die je krijgt als je ‘ooit’ als eerste over de finish heen komt. Dat zegt volgens mij al genoeg over de moeilijkheidsgraad.

‘’In SEGA Rally is er geen carriere modus of dergelijke’’

In SEGA Rally is er geen carriere modus of dergelijke. Om auto’s vrij te spelen zal er mee gedaan moeten worden aan de Championship modus. Door het spelen van diverse evenementen worden, afhankelijk op welke positie je eindigt per evenement, punten verzamelt waarmee nieuwe evenementen worden vrijgespeeld. Dit klinkt vrij standaard, wat het ook eigenlijk is. Dit is dan ook raar genoeg de enige manier om content vrij te spelen. Maar hoe gek het ook klinkt, deze modus is redelijk verslavend. Want wat vooralsnog altijd de prioriteit is bij een Arcade game is de fun die de speler daaraan beleeft, daardoor wordt de speler ook uitgedaagd om telkens hogere punten te halen zodat hij het maximum bereikt, ook de time attack modus is daarom zo populair. Hoewel het realisme gehalte dikwijls ontbreekt aan SEGA Rally: zoals auto’s die niet kapot kunnen en onzichtbare muren waar de speler eigenlijk gewoon het bos in hoort te kunnen rijden zijn er toch nog elementen wat het enigzinds verbeterd en ervoor zorgt dat het een ietsjes realistischer gevoel krijgt. Zo blijven de bandsporen die gemaakt worden tijdens een ronde altijd op hun plek, wat in verdere rondes effect zal hebben op hoe het raced omdat er dan door de bandsporen heen wordt gereden waardoor het wat stroever gaat. Ook blijft de modder van het racen aan de bumper zitten wat een mooi visueel effect geeft. Deze kleine dingetjes zorgen er toch nog wel voor dat SEGA Rally ietsjes realistischer aanvoelt.

Het multiplayer aspect is evenals de game vrij standaard: gewoon racen op een curcuit. Dit is misschien wat uitdagender dan de singleplayer ervaring, omdat er geraced wordt tegen echte personen in plaats van computer bestuurde auto’s, maar uiteindelijk is er niet zo erg gek veel verschil mede door de hoge moeilijkheidsgraad van het spel. Het is overigens ook mogelijk op ghost data uit te wisselen voor in de time attack modus, al met al een magere modus.

SEGA ‘Arcade’ Rally houdt zijn naam staande.

Concluderend kunnen we dan gelijk ook van kant maken dat SEGA Rally enkel en alleen voor de liefhebber is van arcade rally games. Vind je Colin McRae: DIRT te moeilijk of te realistisch, dan is deze game zeker wat voor jou. Ook al ben je gewoon een fan van de arcade games zou je SEGA Rally eens moeten proberen, het is namelijk tijdens het racen ook te merken dat het niet echt serieus is bedoelt. Vrolijke muziek, een instructeur die klinkt als de announcer van Dead or Alive, een hoofdmenu waar het lijkt alsof je een fotoalbum bekijkt en een grafische stijl die overgoten is met een cartoony sausje zorgen ervoor dat SEGA Rally zijn naam behoudt wat stijl betreft. Niet iedereen kan het waarderen, maar zoals ik al zei moet je van dit soort games houden wil je er echt plezier van hebben. Dit betekent niet dat SEGA Rally slecht scoort, want met een fun factor zoals deze mag hij toch wel gezien worden als een acceptabele game.


  • Auteur: Bastiaan Knol | Genre: Racing. Arcade | Release: 30-09-2007 | Uitgever: SEGA | Ontwikkelaar: SEGA Driving Studio
    Graphics: 8.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 8.2 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.0
    7.5

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx