RIDE 4

thumbnail

Hoge instap

Motor-racegames zijn tegenwoordig best hot aan het worden. Met de MotoGP-games en de TT Isle of Man titels werken diverse ontwikkelaars flink aan de weg. De ene game is nog uitdagender dan de andere, en de games zijn vooral gericht voor het publiek dat echt houdt van lastige, uitdagende racegames. Nu we RIDE 4 hebben kunnen we wederom aan de slag op de motor. Met de knieën op het asfalt gingen we aan de slag.

Met maarliefst 250 gelicenseerde motor modellen, 34 tracks en 22 producenten van motoren is de game flink uitgebreid. Ride 3 was een prima game maar miste nog een beetje de beleving, vooral in de career mode. Het spel bestaat uit een singleplayer mode en multiplayer mode. De singleplayer bevat een career mode, waarin je races dient te voltooien en bronzen, zilveren en/of gouden medailles dient te behalen. Het gaat om time trials, races tegen AI-coureurs maar ook om track tests waarbij je binnen een zo kort mogelijke tijd een rondje dient te voltooien. Verder bevat het spel ook custom events, een time trial en de standaard race mode die je kunt spelen, en kun je wekelijkse uitdagingen spelen. Online kun je genieten van public en privé lobby games en kun je de race director mode spelen. Waar men vooral hard aan heeft gewerkt zijn de graphics, de customize opties en de AI. Met het revolutionaire Neural AI-systeem. Deze AI leert van zichzelf en in het begin zal deze data oppikken, om te reageren op bepaalde situaties in de game. Op een gegeven moment groeit de AI naar een menselijk niveau van skills en ervaring, waardoor de AI meer realistisch reageert op bepaalde situaties en acties binnen de game.

Verder zijn er ook een stuk meer customizable opties in het spel voor de livery editor. Je kunt zowel je motor verder verbeteren, maar er zijn ook meer merken voor kledij voor je coureur beschikbaar. Ook is er een nieuwe editor voor het aanpassen van helmen en kleding beschikbaar. Het gaat om maarliefst 17 extra merken nu beschikbaar. Ritssluitingen, het plaatsen van emblemen op je helm en het aanpassen van je kniebeschermers, het is allemaal mogelijk in het spel. De toegevoegde waarde? Tja… Customizen is tegenwoordig hot, dus de spelers zullen er wel wat mee hebben, maar persoonlijk werd ik er niet heel erg warm van. Vooral online zal het een toegevoegde waarde hebben om een bepaald logo op je helm te hebben, maar offline boeide me het niet zo heel veel. Online kun je met de vernieuwde race director mode een eigen pro level event aanmaken waarin spelers bijna alle competities die ze willen kunnen opzetten. Ook wat betreft de toekomst bevat de game een stuk meer content dan voorheen. Zo komen er 14 DLC’s beschikbaar, waarvan 12 DLC’s gratis, met elk 1 nieuwe motor en 5 events. Ook komen er 15 premium DLC’s, welke met een Season Pass gebundeld aangekocht kunnen worden. Deze DLC’s bevatten 5 motoren en 10 events de stuk.

Toegankelijk, maar ook weer erg pittig

RIDE 4 is sowieso een stuk toegankelijker dan games als TT Isle of Man bijvoorbeeld. Daarmee wordt het spel echter niet makkelijk. Als je F1 gewend bent, dan is motorracen echt heel andere koek. Mijn ervaring met MotoGP kwam dan ook redelijk van pas, al vraagt deze game echt naar inschattingsvermogen. Het op tijd remmen, en het zo scherp mogelijk nemen van de bochten is een ware kunst. Met de diverse driving aids kun je echter wat hulpmiddelen inschakelen waar nodig. Echter is een nadeel dat wanneer je bijvoorbeeld ‘remhulp’ inschakelt, dat het behalen van sommige tijduitdagingen dan onmogelijk lijkt te worden. De AI remt namelijk veel te vaak en neemt alles van je over, waardoor je nooit de vereiste tijd kunt behalen. Zelfs op rechte stukken wanneer jij het overneemt van de auto-pilot, wordt al even op de rem gestampt wanneer jij het gaspedaal overneemt. De uitdagingen in de career mode zijn echter ook best wel stevig te noemen. De tijden voor brons, zilver en goud liggen dermate dicht bij elkaar, dat echt elke seconde telt. RIDE 4 is dan ook zeker geen simpele, arcade motorracer game. Het spel voelt realistisch aan en ook het slingeren van de motor voelt natuurlijk en logisch. Jammer is dat de career mode nog altijd weinig beleving heeft. Het is simpelweg het uitvoeren van wat races, maar verder heb je niet echt het gevoel dat je aan een competitie mee doet, of dat je een kampioenschap. Iets meer passie en storytelling was dan ook wel welkom geweest. Door de races succesvol te voltooien speel je nieuwe uitdagingen vrij en uiteindelijk ook nieuwe continenten om op te racen. De singleplayer is uiteindelijk qua inhoud niet heel karig, maar ook zeker niet ruim oververzadigd met content. Iets meer afwisseling was echter wel welkom geweest.

Waar men wel flink haar best op heeft gedaan zijn de graphics. Voor het eerst heeft het spel een dynamisch weer- en lichtsysteem, waarmee je dus vanuit zonnig weer ineens kunt overspringen naar een nat weertype. Ook wanneer het morgen is, of avond, zul je zien dat de zon in je gezicht schijnt, of dat het langzaam steeds meer donker begint te worden, en dat is een prima toevoeging. In de Endurance mode kun je zelfs volledige nachtraces van enkele uren lang gaan spelen. Ook de tracks zijn een stuk beter in beeld gebracht. Asfalt ziet er korreliger uit dan voorheen en ook zand is ruiger dan het gladde oppervlak dat we in RIDE 3 zagen. Ook details van de motoren zijn scherper in beeld gebracht, waarbij tankdoppen, displays en logo’s strakker zijn uitgewerkt. Op het grafisch gebied is men dus goed vooruit gegaan en oogt het spel wat volwassener.

RIDE 4 is en blijft toch een game voor de niche-markt. Je moet toch wel wat hebben met motor racing games, anders zal dit best wel een brok in de keel zijn. Het spel is namelijk zeker even wennen en minder toegankelijk dan bijvoorbeeld een F1-game of een racegame als DIRT. Toch speelt het spel wel lekker weg qua gameplay en voelt de game steeds realistischer aan. Qua career is het spel licht vooruit gegaan, maar de echte beleving mist nog altijd. Je hebt het gevoel dat je simpelweg uitdagingen aan het voltooien bent, en daar blijft het ook wel een beetje bij. Teammanagement en skill-trees komen er niet echt bij kijken. Het voelt een beetje kaal aan, naast de XP-punten die je verdient. Qua content is de game daarmee net voldoende, maar doet het niet veel speciaals. Vooral qua AI, grafisch en qua customizen is het spel flink vooruit gegaan. Neem je daar genoegen mee, dan is dit weer een waardige opvolger.


  • Jeroen Janssen / Race / 08-10-2020 / Milestone / Milestone
    Graphics: 7.5 Audio: 7.0 Gameplay: 7.5 Controls: 7.5 Replay: 6.0
    7.0
    + Uitdagend en pittig
    + Verbeterde AI en graphics
    + Meer customize-opties
    - Career-mode voelt nog altijd kaal aan
    - Driving aids maken uitdagingen soms onmogelijk
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx