Resident Evil: The Mercenaries 3D

thumbnail

Resident Evil 5, maar dan op de handheld

Resident Evil is nog altijd een populaire franchise. Versie 4 was een groot succes en werd enige tijd terug nog opgevolgd door deel 5, welke een wat andere richting op ging. Het spel moest het niet meer zozeer hebben van een fantastisch verhaal gecombineerd met flinke horrortaferelen maar werd meer een casual shooter met een schepje daar bovenop. Hoewel Resident Evil 5 een succes was, bleek dat niet iedereen geheel tevreden was met de nieuw ingeslagen weg. En die weg wordt nu voortgezet op de Nintendo 3DS met Resident Evil: The Mercenaries, de eerste Resident Evil game op de nieuwe handheld van Nintendo.

Hoewel ik Resident Evil 5 op de PlayStation 3 heb uitgespeeld heb ik nooit echt herinneringen aan het spel overgehouden die me nog altijd bij zijn gebleven. Natuurlijk zijn de eindbazen waaronder Wesker memorabele karakters uit de game, maar echt veel nostalgische waarde heb ik verder niet aan het avontuur over gehouden. En dat is al helemaal niet het geval met deze game voor de 3DS. Hoewel het spel er namelijk op het eerste gezicht oogstrelend uit ziet, lijkt dit simpelweg een simpele port van Resident Evil 5 voor de console. De Mercenaries Mode uit dat deel is bij wijze van overgezet naar de 3DS en bestaat uit een vijftal chapters. De eerste 3 chapters bestaan nog uit tutorial missies waarna het echte werk kan beginnen. De missies bestaan niet uit een verhaal maar zijn zoals de kenners van Resident Evil wel zullen weten korte missies waarbij je een highscore neer kunt zetten die je vervolgens in een later stadium kunt verbeteren. Missies duren veelal dus slechts 2 tot 5 minuten lang, veel langer zal het niet worden. Hierin is het de bedoeling om een bepaalde missie te voltooien, bijvoorbeeld het killen van een eindbaas, of het geheel uitroeien van een dorp. Allemaal leuk en aardig dus, maar singleplayer spelers die op een echte verhaalmodus hoopten: Niet doen.

Inhoud is erg karig

Resident Evil voor de 3DS heb je namelijk na enkele uurtjes al uitgespeeld, vooral co-op. Je kunt missies alleen voltooien maar samen is natuurlijk leuker. Zowel offline in een lokaal netwerk als via internet werkt dit op zich prima, al brengt het niet echt een indrukwekkende ervaring met zich mee. Hetzelfde geldt voor de missies, welke kort zijn, maar weinig krachtig. Wat dat betreft komt de game erg goedkoop over en lijkt de inhoud die je krijgt wel erg karig voor een game die de volle mep in de winkels kost. Met de missies die je namelijk op je bord krijgt moet je het ook doen en na het uitspelen van chapter 5 en de missies die je daarna krijgt moet je jezelf maar tevreden stellen. Ik kon dat niet.

Iedereen die verwacht met deze game een echt goed singleplayer avontuur tot zich te krijgen zoals op zich Resident Evil 5 wel was komt dus erg bedrogen uit. Onwetendheid kan je dan ook in de vingers snijden als je dit spel klakkeloos aanschaft, want het is een must om de mentaliteit te hebben om de erg standaard en korte missies vaker achter elkaar te spelen en om scores te beaten. Houd je hier niet van? Dan zal dit spel snel in de kast verdwijnen. En dat is best jammer, want een echt singleplayer avontuur had ervoor kunnen zorgen dat de gameplay beter tot zijn recht had kunnen komen. Vooral omdat hier weinig mis mee is. Het spel speelt vrijwel hetzelfde als Resident Evil 5. Lopen tijdens het richten is niet mogelijk. Met de linker analoge stick kun je richten en hiermee loop je tevens. Via het touch-screen kun je gebruik maken van health spray, kun je andere wapens kiezen en kun je de map bekijken van het level.

Maar wat toch zeker het meest positieve van dit spel betreft is toch zeker het grafische aspect. Resident Evil ziet er namelijk grafisch uitstekend uit. Het sniperen in de game in 3D ziet er werkelijk imponerend uit en ook het introfilmpje ziet er werkelijk prachtig uit. Ingame zien beesten er goed uit net als de omgevingen, het reloaden en de eigen karakters. Het spel is dan ook grafisch tot dusver misschien wel de beste games die er te verkrijgen is. Helaas is het level design wat minder. Levels zijn klakkeloos uit Resident Evil 5 gehaald en in deze game gepropt en dat is jammer en vrij inspiratieloos. Audiovisueel is dit spel verder prima. De geluiden van de geweren zijn vrij intens en ook de soundtracks zijn lekker actievol. Audiovisueel zit Resident Evil: The Mercenaries 3D dus prima in elkaar.

Maar daar heb je nog geen uitstekende game mee. Resident Evil: The Mercenaries is eigenlijk maar een vrij zwakke game die je snel zal vervelen. Sowieso heb ik vaak een hekel aan tijdgebonden challenges, maar in deze game is dat het enige waarmee je te maken zult krijgen. Een singleplayer verhaalmodus was dan ook welkom geweest want met de inhoud van deze game, de 5 chapters, krijg je echt gewoon te weinig voor je geld. De exclusieve demo van de volgende Resident Evil game kan daar weinig aan veranderen. Qua controls, grafisch en wat betreft audio zit het spel verder prima in elkaar en ook co-op werkt het op zich prima, maar de gameplay waarde is gewoonweg te laag en niet overtuigend genoeg. Deze game is dan ook enkel voor de mensen die houden van de challenges uit Resident Evil 5 en daarmee alleen zich al voldaan voelen. Het constant opnieuw spelen van missies en het verbeteren van highsores, dat is waar het om draait. Kun je daar geen genoegen mee nemen, waaronder ik, dan is dit eigenlijk weggegooid geld.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 03-07-2011 | Uitgever: Capcom/Nintendo | Ontwikkelaar: Capcom
  Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 4.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 4.0
  4.5
  + Schitterende graphics
  + Co-op werkt op zich goed
  + Manier van spelen werkt prima
  - Te weinig inhoud
  - Korte missies
  - Level design compleet gejat van Resident Evil 5

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box