Red Dead Redemption

thumbnail

Rockstar heeft met Grand Theft Auto een geweldige standaard gezet voor sandbox games. Maar toch is het vreemd dat de setting regelmatig hetzelfde bleef, een stad met hoge gebouwen. Voorbeelden zijn Infamous, Prototype, Saints Row en Crackdown, allemaal games die zich afspeelden in een stad in de tegenwoordige tijd met (soms) enkele aanpassingen. Blijkbaar dacht Rockstar hier hetzelfde over, want zij komen nu zelf met een nieuwe sandbox game Red Dead Redemption. Een game die zich afspeelt in het Wilde Westen en jou avonturen laat beleven met een cowboy. De setting geeft in ieder geval genoeg mogelijkheden voor interessante gameplay. Natuurlijk is de vergelijking met GTA snel gemaakt en dat is zeker niet slecht.

Cowboy en indiaantje spelen

In Red Dead Redemption kom jij in de cowboylaarzen te staan van John Marston, een bandiet die weer op het rechte pad probeert te komen. Helaas laat zijn geschiedenis het niet toe om zijn slechte daden achter zich te laten en komt hij al snel weer in aanraking met dieven, slechteriken en bandieten. Dit allemaal speelt zich af rond de twintigste eeuw bij de grens van Amerika en Mexico. Een verhaal wat eigenlijk zijn overeenkomsten kent met de GTA serie, maar dit geeft natuurlijk wel genoeg vrijheid op het gebied van de gameplay. Want hierdoor zal je al snel in aanraking komen met diverse vuurgevechten, kan je op een paard rijden en moeten we treinen beroven. De manier waarop jij door het spel geleidt wordt zal hetzelfde zijn als in GTA het geval is. Er is een hoofdverhaallijn die je kunt volgen en je door de drie grote gebieden heen leidt. Er zullen vervolgens genoeg kleine sidequests je pad kruisen die je allemaal aan kunt nemen om zo geld of andere spullen te verdienen. Op het gebied van sidequests wordt er hier ook iets nieuws gedaan. Zo zal het wel eens voorkomen gedurende de game dat er iets gebeurt waar jij invloed op kan uitoefenen. Een voorbeeld hiervan is een dief die ontsnapt en achterna gezeten wordt door een sheriff. Je kunt kiezen om de sheriff neer te knallen en zo de dief te laten ontsnappen, je kan de dief neerschieten om te kijken wat hij gestolen heeft of je kan de dief gevangennemen en terug brengen bij de sheriff om zo een beloning te krijgen. Deze manier van quests naar voren brengen zorgt ervoor dat de wereld die creƫert wordt veel realistischer en grootser aanvoelt in plaats van dat alles om jou draait en jij alles activeert.

Gedurende de game zal jij schatkaarten tegenkomen die je naar een schat kunnen leiden. Deze kaarten zullen niet meer zijn dan tekeningen van enkele herkenpunten en jij zult dus altijd je ogen open moeten houden om te kijken of jij een punt tegenkomt die je ook op de kaart zag. Een leuke en originele manier om mensen rond te laten speuren in een grote wereld. Naast deze kaarten zullen paarden ook een grote rol spelen in deze game. Je zult aan de ene kant een tam paard kunnen kopen om deze te gebruiken, maar het zal ook mogelijk zijn om een wild paard te temmen zodat hij alleen maar naar jou zal luisteren. Steelt iemand jouw paard dan hoef jij alleen maar te fluiten en het paard komt gewoon weer terug, handig. De wereld zal bovendien een dag en nachtcyclus kennen en er zal genoeg leven zoals vogels en andere dieren in deze wereld te vinden om het spel meer leven te geven. Het zijn dus eigenlijk vooral de details die van deze game een mogelijke topper maken.

Sterren, ik bedoel bounty

Om er voor te zorgen dat je in deze wereld niet volledig je gang kan gaan zal je elke keer door de autoriteiten achterna gezeten worden als jij een misdaad begaat. Ontsnap jij dan zal er een bounty op jou gezet worden en zullen er mogelijk ook andere cowboys achter jou aan gaan. Hierdoor zal het toch wel wat moeilijker zijn om alles voor elkaar te krijgen. Wederom is er hier een leuk detail te vinden. Zo is het mogelijk om een bandana voor je mond te knopen zodat je niet goed te herkennen bent en als je dan een misdaad hebt begaan en je haalt deze weer weg zullen ze je niet meer achter nagaan. Oftewel vergeet nooit je bandana als jij iets probeert te stelen. Natuurlijk zullen er ook genoeg wapens in deze game aanwezig zijn en zul je te maken krijgen met duels op die herkenbare manier die we uit de films kennen. Er zijn tientallen geweren in deze game te vinden en er zal zelfs een kanon aanwezig zijn. Ook dynamiet zal natuurlijk van de partij zijn.

Grafisch gezien belooft deze game ook erg sterk te worden. Want wat ziet deze game er toch goed uit. De omgevingen zijn rijk aangekleed en alles ademt enorm veel sfeer uit. De animaties ogen goed en de voice-acting lijkt weer net zo sterk te worden als in GTA 4. De textures en andere dergelijke dingen lijken allemaal dik in orde te zijn en de omgevingen beloven regelmatig prachtige plaatjes op te leveren. Omtrent de soundtrack is nog niet al te veel bekend, maar er zal vast met zorg passende muziek aan deze game toegevoegd worden. En als ze hier wederom zo sterk het verhaal vertellen als we gewend zijn kan dit nog eens voor geweldige momenten zorgen.

Red Dead Redemption lijkt een game te zijn die mogelijk zelfs beter kan worden dan GTA. De mogelijkheden lijken in ieder geval wat gevarieerder uitgewerkt en vooral de kleine details zorgen ervoor dat deze game zo fantastisch klinkt. De setting is weer eens wat anders en zal zeker een grote groep mensen aanspreken. Ook lijkt het erop dat de wereld weer enorm groot zal worden, de hoeveelheid quests is om je vingers bij af te likken en de actie lijkt weer lekker spectaculair te worden. Een game die in april moet uitkomen en hopelijk krijgen we nog veel meer te zien om het wachten wat minder pijnlijk te maken.


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Actie & Avontuur | Release: 23-05-2010 | Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar San Diego
Graphics: 10.0 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 10.0 | Besturing: 9.5 | Replay: 10.0
9.8
+ Enorme wereld met veel content
+ Visueel geweldig
+ Zuigt je in de game en laat je niet meer los
- Sommige missies komen te vaak voor
- Af en toe een glitch
- Geen tijd voor multiplayer door singleplayer

guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven