Pro Evolution Soccer 6 (DS)

thumbnail

Het voetbal is nog niet over

De afgelopen week kwam eindelijk het langverwachte nieuwe deel van Pro Evolution Soccer 6 (Winning Eleven: Pro Evolution Soccer 2007) binnenshuis. Helaas wat laat zul je denken, maar het gaat hier wel om een speciale editie, de Dual Screen versie. Ik was dan ook benieuwd hoe het succes het op de handheld zou doen, bij deze de review van de game.

Iedereen weet onderhand wel dat Konami zich niet richt op de grafische krachten van een voetbalgame. Dat is ook in dit spel niet het geval. Pro Evolution Soccer 6 ziet er op de DS namelijk verre van hoogstaand uit. Ik begin echter bij de mogelijkheden. PES staat vaak bekend om diens goede gameplay, maar ook om de vele mogelijkheden. Extra toepassingen in de training mode, een leuke career mode, competities, ga zo maar even door. De DS editie heeft dit alles helaas in een wat bekrompen vorm. Zo heb je om te beginnen de match mode, waarin je een exhibition (oefenwedstrijd) kunt spelen of een penalty shootout kunt uitvoeren. Daarnaast heb je de World Tour, wat er al meer op begint te lijken. Hierin kun je met een zwakker team als Ghana de wereld gaan domineren. Je begint uiteraard bij 0, maar kunt geld (zilveren en gouden coins) verdienen met het winnen van wedstrijden. Als je eenmaal de nodige games wint kun je dit geld spenderen aan nieuwe spelers. Geld kun je overigens ook winnen door online tegen spelers, of offline te winnen in de Konami Cup. Met de Gacha-get mogelijkheden kun je coins naar een soort van machine draggen, waarna je een nieuwe speler kunt acquiren. Een leuke toevoeging om zo je team wat op te krikken. Ik introduceerde de mode net al deels, maar helaas gaat het hier niet om een uitgebreide mogelijkheid in de game. De Konami Cup maakt het mogelijk om met maximaal 16 teams (club en/of landenteams) een toernooi aan te gaan. Het gaat hierbij om een knock-out speelronde waarbij je simpelweg 4x zult moeten winnen om de Cup te winnen.

Dan heb je misschien nog wel de meest indrukwekkende mode van de gehele game: De network speelmogelijkheid. Hiermee kun je niet alleen een demo sharen met een andere DS-bezitter in je buurt, maar je kunt ook simpelweg online gaan spelen tegen iemand uit Europa, of iemand van je eigen niveau. Op zich is dit nog wel de leukste mogelijkheid in de gehele game aangezien het de wedstrijden wat realistischer maakt dan het spelen tegen de gewone computer, wat overigens ook zeer uitdagend is. Verder is het hierbij ook mogelijk om spelers te traden (uitwisselen), al kan dit dan weer niet online via WiFi. Kort gezegd heb je verder ook nog de mogelijkheid om originele teams te veranderen, je overall results te bekijken, te trainen (Free training, vrije trap oefenen) en teams en spelers te editten. Niet al te veel zout in de pap dus, maar we moeten er maar mee leven.

De gameplay van het spel, de kern van de game, is toch wel iets dat zeker geprezen mag worden. Het spel speelt gewoon lekker en de A.I. van de tegenstanders is zeer behoorlijk (al is het passeren van de keepers vaak kinderspel). De besturing zal voor de beginners wat wennen zijn, het gebruik van de schouderbuttons bijvoorbeeld, maar zal je snel onder de knie hebben. Combineer erop los, geef dieptepasses, en kom uit met je keeper als dat nodig is. In feite is het zoals op de PC/console, maar dan iets simpeler. Negatief bij het spelen van deze game zijn de niet-echte namen van de spelers. De clubteams hebben veelal dan weer wel de originele namen van spelers met zich meegenomen, maar de landen daarentegen niet. Het Nederlandse elftal is gelukkig wel gevoed met namen als Robben, Van Bommel (ow?), Ooijer en van Persie. Het wisselt een beetje per team of de daadwerkelijke namen aanwezig zijn. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld weer van die raar bewerkte spelers met zich meegenomen.

In ieder geval is ook mooi om tijdens het spelen van de wedstrijd de tactiek grotendeels wat te veranderen. Zo kun je met het touchscreen bepalen of je aanvallend, al dan niet verdedigend ingesteld wilt zijn en dus op het doel van de tegenstander wil spelen, of juist op de eigen helft. Op zich erg handig dus om gebruik van te maken. Wel moet gezegd worden dat dit spel soms hapert als de pest. De game draait simpelweg niet vloeiend zoals het zou moeten, vooral online niet. De 3D animaties bij het uittrappen, het nemen van een vrije trap, ingooien en het schieten van een corner zijn werkelijk irritant online en zijn in feite ook nog niet eens mooi geanimeerd ook. Verder viel me op dat bij het spelen met AS Roma ook diverse wedstrijden totaal niet lekker liepen. Het zal je ongetwijfeld opvallen tijdens het regelmatig spelen van deze titel. Al met al ben ik zeker tevreden over de gameplay van deze game. Het speelt simpelweg lekker zoals we gewend zijn van een Konami voetbalgame, en de mogelijkheden zijn deels beperkt, maar meer dan voldoende.

Weinig boeiends

Over het grafische aspect heb ik het al deels gehad, maar het is helaas geworden wat ik ervan verwacht had: verre van hoogstaand. Ingame ziet het er allemaal vrij magertjes uit en het loopt daarbij ook niet zoals het eigenlijk zou moeten. De grafische krachten van de DS zouden nogal beperkt lijken als je naar het regelmatige gehaper van dit spel kijkt en soms twijfel ik ook aan de testfase die dit spel doorlopen heeft bij Konami want dit moet gewoon opgevallen zijn, tenzij je ogen op je rug hebt gehad. Hetzelfde geldt overigens ook bij het wisselen van spelers, wat soms tergend lang kan duren. In ieder geval moet ik niet te veel overdrijven wat dat betreft, en is het een spel dat grafisch als voldoende gezien mag worden, mede door de goede interfaces in de game en de mogelijkheden via het touchscreen, die er goed uitzien. Toch heeft het nogal wat beperkingen, maar die heb ik al regelmatig benadrukt.

Als we het hebben over het geluid van dit spel, dan ben ik zeer ontevreden. Het publiek reageert namelijk zo bizar slecht, dat het me eerder doet denken aan het geruis van mijn TV, dan aan echt geluid uit een stadion. Vergelijk het maar met sneeuw op de TV met een wisselend volume. Dat wisselende zit hem in de actie van de game. Als je namelijk een doel nadert, zal het publiek een verhogend volume krijgen, wat overigens niet bijzonder zal zijn. Het GOAL-geroep is daarnaast ook van slechte kwaliteit, net als het geluid van de bal, dat afgeraffeld genoemd mag worden. Enig pluspunt is de soundtrack in het hoofdmenu, maar dat maakt niet al te veel goed wat dit aspect betreft.

Pro Evolution Soccer 6 is wat betreft mogelijkheden goed genoeg om gewaardeerd te worden als een value-rijke game. De tamelijk verslavende gameplay maakt veel goed ten opzichte van de magere graphics en het slechte geluid, en dat is dan ook het enige punt, samen met de online mogelijkheden, wat deze game echt amusant maakt. Jammer is echter de indruk die Konami achterlaat met de kritieke punten, wat het doet lijken op een wat onafgewerkt geheel, wat erg zonde is.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 15-02-2007 | Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Konami
Graphics: 6.0 | Geluid: 4.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.5
6.5

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
()
x