Pro Evolution Soccer 2013

thumbnail

Voetbalmaand is weer van start gegaan

De strijd barst weer los. Pro Evolution Soccer en FIFA nemen het wee op tegen elkaar. De laatste jaren delft PES veelal het onderspit. Echter komt de franchise elk jaar weer een stukje dichterbij diens concurrentie. Ditmaal hoopt men vooral met kleine gameplay aanpassingen te zorgen voor een nog betere game dan vorig jaar.

Net als bij FIFA heeft men dit jaar vooral de AI aangepakt. Op de GamesCom was al duidelijk dat dit misschien wel ‘de belangrijkste’ feature is van dit jaar. En dat valt op zich wel te merken. Hoewel spelers nog vaak buitenspel lopen, rennen ze wel een stuk beter dan voorheen. Tevens kun je natuurlijk kiezen voor het gebruik van de trigger, om zo medespelers een gat in te laten lopen, een feature die al enige tijd geïntroduceerd werd, maar nu nog net iets soepeler werkt. Ook de AI van opponenten is wat verbeterd, al lopen spelers soms nog wat verloren rond, daar waar de dekking nog altijd een stuk minder is dan in FIFA. Het voorbij spelen van tegenstanders is ook nog altijd een stuk makkelijker dan in FIFA, wat op zich geen minpunt is, maar wel het realisme wegneemt van de game. De nieuwe Full Control feature zorgt ervoor dat je iedere pass of schot handmatig kunt aansturen. Op zich werkt dit prima, al is het vooral bij het schieten nog flink wennen, daar waar in het begin de afstandsschoten nog als losse flodders gezien mogen worden. Een laatste feature die vooral opvallend is, is het Player ID-systeem. Elke speler, waaronder Messi, Ronaldo en Rooney, hebben hun eigen eigenschappen, waardoor de een bijvoorbeeld harder knalt, de ander beter dribbelt en weer ’n ander bijvoorbeeld sterker is in de duels.

Minder blunderende keepers

Ook de keepers zijn verbeterd. Ze laten nu niet meer elke bal los, proberen deze naar de zijkant te stompen en komen beter uit wanneer de AI reageert. Het is mooi dat je spelers daarnaast kunt opstellen aan de zijkant, tot op de meter exact, maar dat doen flankspelers sowieso meer in deze game. De ruimte wordt beter benut en de verdediging leunt meer dan ooit op buitenspelsituaties. Je moet dus vaak goed opletten wanneer je iemand diep stuurt, anders zul je vaak de vlag omhoog zien gaan.

Verder zijn er eigenlijk weinig opvallende features ten opzichte van het vorige jaar. Op zich prima, al mocht het spel nog wel iets soepeler spelen. Vooral dit jaar loopt PES dan ook achter op FIFA, welke op de GamesCom al een stuk beter aanvoelde. Hetzelfde geldt voor de spelers, die ook van het vorige jaar stammen. Oude spelers als Aissati, Ebicillio, Van der Wiel en Anita zijn nog gewoon aanwezig bij Ajax en spelers als Poulsen zijn er dan weer niet bij. Dat is weliswaar geen groots probleem maar zorgt er toch voor dat de game al direct achter ligt wat betreft spelersdatabase. De Champions League is natuurlijk ook weer aanwezig, altijd een groot pluspunt, en ook de Zuid-Amerikaanse liga is aanwezig.

In de game kun je echt leven als een voetballer. Het leven bestaat dus ook uit trainingen en dergelijke. De standaard game modi van het spel zijn licht uitgebreid, maar echte featuers waarvan je zegt: “WOW!” Dat is een vette toevoeging, z ijn er helaas niet. Ook online kun je natuurlijk weer flink aan de gang, met iets meer community mogelijkheden en social media features aan boord. De Master League modus is tevens iets verder uitgebreid.

Nog altijd vrij fletse looks

Je mag PES als een afzonderlijke franchise zien maar toch blijf je deze vergelijken met FIFA. Vooral omdat veel mensen twijfelen over een aanschaf van of die, of die, is het toch een vergelijking op zichzelf geworden. Het is jammer dat PES veelal hetzelfde blijft op vooral grafisch gebied. De gezichten van spelers zien er weliswaar beter uit dan die in FIFA, maar het spel blijft qua uiterlijk toch vrij flets. Alles oogt zo donker en grauw, en dat is wat jammer. Als je dat vergelijkt met FIFA dan staat PES in een schraal contrast wat dat betreft. Natuurlijk is het allemaal niet zo mooi als je op TV naar een Champions League match zit te kijken, maar feit blijft dat het allemaal wel wat vrolijker had mogen ogen. De soundtracks zijn wel vet dit jaar, met zelfs zeer bekende liedjes die in je oren zullen galmen. Ook de Champions League tune is natuurlijk weer aanwezig en daar valt dan ook weinig negatiefs over te melden. Het commentaar is zo goed als onveranderd gebleven, en is ook nog altijd wat flauwtjes. Het had allemaal wat beter gekund. Ook het rennen oogt nog altijd ’n beetje stroef, alsof de spelers bij elke stap een soort van robot-trigger krijgen waardoor het allemaal net niet vloeiend loopt. Dat maakt de game wat minder realistisch.

Uiteindelijk is Pro Evolution Soccer 2013 zeker geen slechte game. Het blijft meer arcade dan simulatie en als je dat fijn vindt dan is PES 2013 ‘de game’ voor jou. Qua gameplay is het spel licht verbeterd en ook de AI is op de schop genomen. Daardoor is PES 2013 beduidend beter dan vorig jaar. Echter is er op de andere gebieden maar weinig veranderd, waardoor het spel qua looks, audio en inhoud vrij karig lijkt te zijn gemodificeerd. Ook de database van spelers is niet up-to-date genoeg, wat hopelijk spoedig veranderd zal gaan worden. PES bezit dus nog altijd kritiekpunten waardoor het achterblijft op de concurrentie. Daar waar je met innovatie en echt grote stappen voorwaarts de mensen weet aan te trekken zal men toch eens moeten gaan kijken hoe verder in de volgende generatie. Negativiteit daar gelaten, blijft PES nog altijd een zeer aantrekkelijke franchise die zo haar eigen weg in alle rust bewandelt.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 22-09-2012 | Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Konami
Graphics: 7.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
7.8
+ Gameplay- en AI optimalisaties
+ Vette soundtracks
+ Lekker iets meer arcade dan FIFA
- Oogt nog altijd erg flets en wat saai
- Niet echt heel opvallende nieuwe features
- Spelersdatabase wel erg verouderd

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
()
x