Nintendo MP3 Player

thumbnail

Stilletjes gelanceerd

Met de Wii launch achter ons keken de meeste logischerwijs enkel naar het nieuwe platform van Nintendo. Er verscheen echter nog meer. De Nintendo DS MP3 speler werd namelijk ook geïntroduceerd. Het betreft een MP3 speler waarmee je op je handheld muziek kunt beluisteren. Geen iPod meer nodig dus, een simpele GBA-cartridge kan genoeg zijn.

Om te beginnnen: De Nintendo MP3 Player is compatible met de Nintendo Dual Screen, Dual Screen Lite en GameBoy Micro. Bezitters van de GameBoy Advance (SP) en GameBoy Color kunnen dus niet meegenieten, laat staan de retro-gamers die hopen op een GameBoy toevoeging. Helaas, aan 199X doet Nintendo niet meer, al was dat een zeer mooie tijd. De MP3 speler kan in de spelcasetteopening van de handheld gestoken worden (onderste slot) en gaan met die banaan. Door het gebruik van een SD-kaartje (die maximaal tot zo’n 2 gigabyte aan opslag herbergt) kun je de nodige muziek door het gebruik van een SD-kaartlezer (tegenwoordig los te krijgen, maar vaak geïntegreerd in de huidige laptops). Het SD-kaartje kun je daarna, na het overzetten van de nodige muziek, in de hardware van de MP3 speler steken en wel aan de zijkant. Daarna kun je de DS, of wat je ook gebruikt (in dit geval de DS Lite), aanzetten en hij herkent een GBA-game. Na het opstarten kun je kiezen voor een skin. Het gaat hierbij om slechts 2 skins. De Mario skin en de Human skin (of hoe het ook mogen heten). De laatste is het meest zakelijke, al is de structuur hetzelfde: Simpel en over het algemeen niet schokkend interessant.

Je krijgt een trap te zien waarbij een mannetje gepositioneerd staat op een trede. Door met de cursors deze omhoog of omlaag (dmv de rechter en linker cursor) te verplaatsen kun je kiezen voor een leuk liedje. Onderaan en bovenaan, is verder een soort van snelle lift die je snel naar het einde van de lijst brengt, daar waar het alfabet eindigt, of juist andersom. Met de A-toets kun je vervolgens liedjes starten en beluisteren. Je kunt ervoor kiezen je koptelefoon in de DS zelf te steken, of gewoon in de MP3 speler, waar dus ook een uitgang aanwezig is. Bij het inklappen van de DS gaat de muziek overigens gewoon verder, dus wees maar niet bang, je hoeft niet constant met je DS open en bloot rond te lopen in je omgeving. Met de up en down cursor toetsen kun je verder het volume bepalen en met de Start-knop kun je simpelweg pauzeren en weer resumen (muziek hervatten). Kun je dan ook doorspoelen? Jazeker, dat kun je doen door tijdens het afspelen van de muziek de rechter- of linkercursor langer in te drukken. Hierdoor spoelt de muziek simpelweg door. Met de select-knop kun je naast dit alles ook nog kiezen voor het herhalen van een bepaald nummer, het laten shuffelen door de lijst heen of het gewoon laten afspelen van een trede. De B-knop kun je gebruiken om de muziek te stoppen, maar je blijft wel staan bij de track die

Verder, want er zijn tamelijk wat opties aanwezig, is het ook mogelijk om onder het afspelen de maat van de muziek te bepalen met de A-knop. Mr. Picto, het karakter dat in deze MP3 speler verborgen zit zal dan gaan dansen op de muziek, leuk als je je verveelt. Er zijn allerlei houdingen als balanceren en hoge trap aanwezig, experimenteer er dus maar op los. Mooi ook is de optie om de DS gewoon te laten slapen. Het inhouden van de Start-knop maakt dit mogelijk. Na het nemen van afscheid gaat het scherm uit en gaat de muziek verder. Dit is vooral handig om langer te genieten van je muziek en de levensduur van de accu wat minder snel te laten reduceren. Het scherm gaat overigens ook automatisch uit als je tijdelijk niet de toetsen hebt aangeraakt.

Het geluid

Dan de kwaliteit van de muziek. Is deze wel een beetje te pruimen? MP3 is simpelweg niet het beste formaat muziek dat je kunt hebben, maar de compressie is wel meer dan uitstekend. Met een 1 gig SD-kaartje kun je al gauw 200 liedjes kwijt op je DS en deze verdelen in mappen (ja, ook directories leest de MP3 speler zonder problemen). De kwaliteit van de muziek is op zich naar behoren als je het geluid op een normaal niveau zet. De aanwezige uitgang op het kaartje maakt een hoger volume mogelijk dan de DS normaal gesproken uitspuugt, maar bij een max-volume blijkt dat de kwaliteit van het geluid toch minder wordt. Het is op zich zeer acceptabel maar bass en vooral hoge tonen zijn niet aan de MP3 speler besteed. Oldies zonder al te veel bass klinken echter wel zeer helder en zijn een genot om te beluisteren, maar zo gauw er echt veel bass bij komt kijken geeft de handheld het toch op. Dat laatste moet je overigens niet te serieus nemen, want muziek als Linkin Park klinkt gewoon goed op het aanbevolen niveau aan maximaal volume (het gehele roze gedeelte van de volume bar). Flink blazen is met deze, toch relatief goedkope hardware van rond de 30 Euro, geen goede optie. De kwaliteit is op zich goed voor neutrale luisteraars, maar niet voor de veeleisende geluidsfreaks.

Dan de interface. Deze viel me enigszins tegen. Het ziet er allemaal simpel uit en doet je terug denken aan het DOS-tijdperk: Grote pixels, simpel, maar wel overzichtelijk. Het scrollen door de songs heen is soms wat haperig, maar werkt goed genoeg. Hier beneden zie je wat foto’s van de beide interfaces met daarbij het gehele pakket.

De DS MP3 speler, zoals de extensie wordt genoemd, is op zich een leuke toevoeging voor diegene die nog geen MP3 speler hebben en zich vervelen in de trein. Jammer is dat je uiteraard niet DS-games kunt spelen onder het afspelen van muziek, maar de kwaliteit is dermate behoorlijk bij een relatief hoog genoeg geluidsniveau. De interface is toch wat matig, maar wel overzichtelijk. Helaas heeft men hier toch voor gekozen omdat men ook voor de oudere Nintendo apparatuur ondersteuning wilde bieden. Er zit geen hoofdtelefoon bij het pakket en ook een SD-kaartje moet zelf aangeschaft worden. In de winkel kosten deze per gig ongeveer 20 Euro de stuk. Ook dient een kaartlezer in het bezit te zijn om de SD-kaartjes vol te schrijven met muziek. Voor 30 Euro ongetwijfeld geen miskoop, maar een iPod zorgt logischerwijs voor meer opslagruimte, een betere interface, een betere geluidskwaliteit en hogere kosten, daar komt ook nog bij kijken dat de uitstekende cartridge toch behoorlijk irritant kan zijn voor je broekzak of binnenzak.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Hardware | Release: 15-12-2006 | Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
    Graphics: X.X | Geluid: X.X | Gameplay: X.X | Besturing: X.X | Replay: X.X
    6.0

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx