Nightmare Horror Adventures

thumbnail

Een uitstapje maken we zo nu en dan wel op onze website. Zo reviewden we laatst al de VR-room van Enversed en inmiddels hebben we ook een bordspel gekregen dat we mochten beoordelen. Evil als we zijn waagden we ons aan dit horroravontuur dat je de stuipen op het lijf moet zien te jagen.

Nightmare Horror Adventures is een story driven board en kaarten game waarin de afloop volledig bepaald wordt door de spelers. Als spelers zijn jullie de telgen uit de adellijke Crafton-familie. Samen met jullie ouders, ooms, tantes en opa Harry zijn jullie opgegroeid in een prachtig, afgelegen landhuis dat al eeuwenlang in het bezit is van de familie. Het waren gelukkige en voorspoedige jaren – de rijkdom van de familie zorgde ervoor dat jullie niets tekortkwamen.

Maar zoals aan alle goede dingen kwam 15 jaar geleden ook aan deze gelukkige jeugd een einde – een einde dat zo abrupt, vreselijk en traumatiserend was, dat jullie je er niets meer van kunnen herinneren. De beelden ervan staan nog wel op jullie netvlies gebrand: de verkoolde lichamen van de volwassen familieleden, het afgebrande tuinhuisje en de zwaailichten van de politiewagens die jullie afvoerden. De politie heeft de zaak nooit kunnen oplossen, hoewel al het bewijs in één richting wijst: een van de volwassenen heeft de anderen opgesloten in het tuinhuisje alvorens het huisje in brand te steken. Er ontbrak namelijk een lichaam. Helaas waren de lichamen van de slachtoffers te ernstig verminkt om hun identiteit te kunnen achterhalen – en daarmee dus ook de identiteit van het voortvluchtige familielid.

Na de gebeurtenissen in deze verschrikkelijke nacht zijn jullie ondergebracht in verschillende pleeggezinnen en zijn jullie het contact met elkaar verloren. De 15-jarige radiostilte werd vorige week plotseling verbroken toen jullie allemaal een brief kregen van Johnny, jullie oudste neef. In zijn brief gaf Johnny aan dat hij de moord op zijn ouders nooit heeft kunnen loslaten. Hij beweerde dat hij een onderzoeksmethode heeft ontwikkeld waarmee hij de identiteit van de dader zou kunnen achterhalen. Maar, gaf hij aan, hij mist nog belangrijke informatie: jullie geblokkeerde herinneringen. Daarom heeft hij jullie uitgenodigd voor een reünie op de plek waar het allemaal gebeurd is: landhuis Crafton.

Nu staan jullie hier, in het jaar 2000, met alle neven en nichten bij elkaar voor de entree van het landhuis. Er ontbreekt alleen iemand: Johnny zelf. Erg vreemd, aangezien Johnny in zijn brief had geschreven dat hij al eerder naar het landhuis zou gaan om wat dingen voor te bereiden en jullie buiten zou opvangen. Jullie besluiten nog even op Johnny te wachten. Omdat jullie elkaar al lang niet hebben gezien, doden jullie de tijd met een kleine voorstelronde. Komen jullie Johnny nog tegen, en hoe loopt deze reünie af?

Online en offline aan de gang

Maar hoe werkt dit spel precies? Het is de bedoeling enkel de doos te openen en de flyer daarin te lezen met de voorbereidingen. Hiervoor ga je naar een website waar je de spelcode kunt invullen om het spel te starten. Daar zul je een interactieve film gaan volgen met voornamelijk een klok die de tijd laat zien van het moment dat je in het horrorhuis aanbeland bent en naar binnen gaat. Gelukkig zal de laptop (in ons geval) niet te veel afleiden, waardoor je constant met de apparatuur bent in plaats van de game zelf. De tijd zal met elke actie verder vooruit gaan en moet wel online steeds getriggerd worden. De tafel moet verder voorbereid worden door de benodigde kaarten op de stapel neer te leggen. Het gaat om herinneringskaarten en gebeurteniskaarten. Via de website, welke ook interactief geluiden zal afspelen en monologen zal uitspreken, wordt precies uitgelegd wat je moet doen, waarmee het spel dus best duidelijk lijkt. Echter ging het bij ons hier en daar toch mis. Hierover later meer.

Wat vooral belangrijk is, is dat je zelf sfeer maakt. Ieder krijgt zijn eigen rol en karakter, welke vervolgens weer allerlei eigen karaktereigenschappen zal hebben. Het is de bedoeling om je karakter zo levensgetrouw mogelijk neer te zetten, om ook echt een beleving te krijgen van de gebeurtenissen. Op de tafel liggen allerlei ruimtes, waarbij je begint bij de ingang van het huis, de Crafton Mansion. Door deuren in te gaan en hiervoor acties te doen, kun je allerlei mystieke hoeken van het huis gaan verkennen. De spelers krijgen hints waar ze naar moeten zoeken in het huis, welke vervolgens weer allerlei hints opleveren voor het zoeken van de moordenaar. Het is aan de spelers om samen te werken en de moordenaar op te sporen, maar denk eraan, niets is wat het lijkt, want iedereen kan de dader zijn die de ouders heeft vermoord. Maak samen de juiste keuzes en de juiste acties, want acties kosten ook weer tijd, en na het verstrijken van de tijd, kan de blinddoek opgezet worden, en zullen de verschillende karakters bepaalde acties uit kunnen voeren, die het spel en het verhaal weer een ander verloop geven. De game kan met 4 of 5 spelers gespeeld worden, waarbij 5 echt het aanraden is. De kaartjes bevatten allerlei dialogen, die de verschillende spelers moeten uitspreken in zijn of haar rol. Door met potlood en papier allerlei informatie op te schrijven, kun je hopelijk ontrafelen wie de dader is binnen de familiestamboom.

Nightmare Horror Adventures is een leuke game, waarmee je snel kunt beginnen. Het kent echter wat lichte nadelen. Zo was het ons in het begin niet direct duidelijk dat we alleen door deuren heen konden lopen, al lijkt dat achteraf wel logisch uiteraard wanneer je het verhaal hebt afgerond. Daarnaast heeft de game online wat typo’s tijdens de te volgen instructies die het verwarrend kunnen maken (bijvoorbeeld dat je de blinddoek moet opdoen, terwijl hij juist af moet op momenten). Ook kregen we de game niet aan de gang op een wat oudere tablet (iPad 3 met Safari/Chrome), waardoor we toch maar moesten uitwijken naar een laptop, die vervolgens door te zacht geluid weer verbonden moest worden met een Google Nest Mini. Spelers kunnen het verhaal overleven of juist niet, waarbij ook het einde niet geheel duidelijk uitgevoerd bleek te worden met de instructies die we kregen. Het is dus soms even goed kijken en nadenken hoe de gebaande paden gevolgd moeten worden. Met ongeveer 2 uurtjes spelen is het wel een game die potentieel erg veel leuke aspecten in zich heeft. Als je het echt in het donker speelt en ook vooral serieus speelt, zorgt het echt voor een sfeervolle avond die je samen beleeft. Het invullen van de rollen bepaalt de beleving van het spel. De karaktereigenschappen invulling geven maakt het tevens spannender dan het misschien uiteindelijk zal zijn. Ook de momenten waarbij je geblinddoekt wordt, zorgen voor interessante gebeurtenissen. Ook is het spel snel klaar te zetten, en kun je snel beginnen, waardoor je niet eerst lange tijd bezig bent met het lezen van instructies. De game is ontwikkeld door de makers die ook bekend zijn van de Escape Room games, en dat valt wel af te zien. Enige ervaring met het spelen van dit soort games is dan ook geen overbodige luxe. Het is dus geen 123’tje om de moordenaar te vinden met alle hints die je krijgt, al blijft het spel wel redelijk toegankelijk en is het zeker niet zo moeilijk als de escape rooms van dezelfde maker. Jammer is daarnaast dat het spel niet echt geschikt is om meerdere malen te spelen, al geeft men online wel aan dat het kan, maar dan moet je dit met feitelijk 4 nieuwe spelers gaan doen. Het game concept is wel volledig ontrafeld wanneer je de game eenmaal gespeeld hebt. Met een schappelijke prijs is dit dus een game die zeker wel de moeite waard is om te spelen, en echt een spel is voor bijvoorbeeld Halloween. Dat je het dus in feite maar eenmalig kunt spelen, vind ik nog niet zo’n probleem. Zorg er echter wel voor dat je het serieus speelt, de audio flink hard zet, en ook je rol zo realistisch mogelijk invult, want alleen dan, is dit een game die je jezelf voor langere tijd zult blijven herinneren!


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Bordspel | Release: September 2020 | Uitgever: Identity Games | Ontwikkelaar: Identity Games
  Graphics: - | Geluid: - | Gameplay: - | Besturing: - | Replay: -
  7.5
  + Interactief rollenspel
  + Verhaal is inventief en potentieel spannend
  + Makkelijk op te zetten en direct te spelen
  - Soms verwarrende spelelementen
  - Eigenlijk maar eenmalig speelbaar
  - Interactieve website werkt niet op oudere tablets/browsers

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen

  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube?

  Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.

  Holler Box