Neverwinter Nights Enhanced Edition

thumbnail

Another remaster

Remasters zijn in tegenwoordig. Je ziet ze steeds meer, van games die succesvol waren, maar ook van games die minder bekend waren. Of het cashcows zijn mag iedereen zelf bepalen, maar de een is nu eenmaal wat aantrekkelijker dan de ander. Neverwinter Nights hebben we echter nog niet gezien tot dusver en daarvan is nu ook een remaster verschenen.

Neverwinter Nights: Enhanced Edition, de ‘Computer RPG of the Year’ uit 2002, levert 10 zelfstandige D&D-avonturen met co-op en online multiplayer mogelijkheden. De basiscampagne keert terug met tal van premium modules zoals Wyvern Crown of Cormyr en Pirates of the Sword Coast als gratis downloads. Daarnaast zitten de uitbreidingen Shadows of Undrentide en Hordes of the Underdark er ook bij. Met deze content pas je de klasse, vaardigheden en het uiterlijk van je held volledig aan en ga je op een episch avontuur van magie, verwondering en gevaar. Daarmee is het spel dus erg compleet en bevat het een bom vol met content. Het spel biedt standaard al veel mogelijkheden, maar met alle uitbreidingen erbij kun je helemaal los gaan met deze RPG. En dat betekent flink wat uren aan gameplay. Neverwinter Nights is geen game waar je zomaar even instapt. De mogelijkheden zijn eindeloos, en dat merk je al direct bij het maken van een character. Je kunt skills toewijzen in verschillende gebieden, waaronder strength en intelligence, maar je kunt ook kiezen uit veel classes. Ben je een Barbarian, of een Druid? Het is allemaal aan jou. Vervolgens word je in de game gegooid met allerlei mogelijkheden waarmee je als nieuweling volledig overspoeld wordt. Ben je al een beetje bekend met RPG’s, dan kom je er wellicht wel uit, maar zelfs dan is Neverwinter Nights een redelijk lastige game om zomaar in te stappen. Je kunt namelijk tal van aanvalstactieken opzetten, spells gebruiken, maar ook juist op afstand de aanval ingaan. Daarnaast kun je diverse quests uitvoeren en kun je in gesprekken gebruik maken van je skillset om mensen te overtuigen. En deze gesprekken zijn niet mals. Je wordt dood gegooid met allerlei gespreksmogelijkheden en lange dialogen, waarbij jij kunt kiezen voor de onderwerpen en teksten die je eruit gooit. Verder kun je natuurlijk levelen om je skills te verbeteren, maar je kunt ook je inventory inrichten naar wens om zo je bepantsering te optimaliseren. Om er niet te diep op in te gaan; Neverwinter Nights is dus een game voor de doorgewinterde RPG’ers, want hoe oud dit spel ook mogen zijn, het is een game die veel vraagt van de speler wart dat betreft. Je wordt bij dit spel doodgegooid met tutorials, maar kunt ook al snel in het diepe gegooid worden wanneer je daarvoor kiest, wat de toegankelijkheid erg discutabel maakt, vooral omdat het design gewoon anders is dan bij hedendaagse RPG’s.

Vloeiend wel, maar veel verbeterd niet

De Enhanced Edition is ontworpen voor een vloeiende gameplay-ervaring op consoles en biedt zowel oude als nieuwe fans de kans om dit geprezen avontuur uit het gouden tijdperk van RPG’s op een geheel nieuwe manier te spelen. Beamdog heeft de bovengenoemde titel geüpgraded met native ondersteuning voor hoge-resolutie breedbeeldschermen, besturingselementen geoptimaliseerd voor console, nieuwe standalone content, herontworpen UI en UX, bugfixes, balansveranderingen en een bijgewerkte rendering-engine die de visuele kwaliteit van de game enorm verbetert. Toch lijkt er niet bijster veel veranderd te zijn aan het grafische aspect van de game. Het spel ziet er nog steeds uit als een game uit 2002 en vooral de tussenfilmpjes zijn van een bedenkelijk lage kwaliteit waarbij niets geupscaled lijkt. Zelfs de tekst is wazig en lastig leesbaar. Verder is ook de chat/activity console echt uitermate ouderwets en lelijk in beeld gebracht op de console. Of er veel mensen dan ook gebruik van zullen maken valt te betwijfelen. Men had er wel iets mooiers van kunnen maken wellicht. Daarnaast is dit ook niet echt een game die uitermate geschikt is voor de console. De controls zijn vrij omslachtig, moeilijk te begrijpen en te onthouden, en je moet vaak door diverse user interfaces heen om bepaalde acties te realiseren. Toch speelt het spel wel lekker snel weg. De laadtijden zijn redelijk kort en ook de gameplay loopt als een tierelier.

Als je het concept van Neverwinter Nights wilt uitleggen, dan kun je een hele database daarmee vol proppen. Het geeft te kennen dat dit een game is die uitermate veel mogelijkheden en content kent. Maar of er nog veel mensen staan te wachten op een game die bijna 20 jaren oud is, en vooral voor de PC bedoeld is? De echte liefhebbers van de game zullen er dan ook eerder voor kiezen om de oude versie op de PC te spelen, of de remaster voor de PC aan te schaffen, waarvoor het spel ook bedoeld is en al wat langer beschikbaar is. Toch speelt het spel als een zonnetje op de console, hoewel er grafisch barweinig veranderd is, en de controls een beetje omslachtig werken. Is de behoefte er echt om deze titel op de console te spelen? Dan zal dit een titel zijn die het geld wel waard is, maar ben je op zoek naar een toegankelijke, moderne RPG, dan moet je dit spel zeker uit de weg gaan.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: RPG | Release: 16-12-2019 | Uitgever: Beamdog | Ontwikkelaar: Beamdog
Graphics: 3.0 | Geluid: 4.0 | Gameplay: 6.5 | Besturing: 5.0 | Replay: 9.0
5.5
+ Ouderwets goede RPG
+ Loopt soepel, korte laadtijden
+
- Grafisch amper enhanced
- Weinig toegankelijk voor nieuwkomers
- Controls zijn meer geschikt voor PC

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven