Pure? Anyone?
Toen ik op de afgelopen GamesCom achter de schermen Nail’d voorbij zag scheuren, lag een verband met een andere game al snel klaar. Nail’d had namelijk zeer veel weg van een eerder verschenen off-road racer, namelijk Pure, waar ik me eerder al mee wist te vermaken. Los van dat, probeert Nail’d verder te gaan, met nog hogere snelheden, nog vettere banen, en een nog soepelere gameplay.
Wat tijdens de presentatie destijds vooral in beeld werd gebracht was het omgevingenaspect. Het level design is namelijk zo in elkaar gezet dat omgevingen dynamisch zijn, en dus ook tot leven komen. Schrik dus niet als er plots een trein voorbij gaat, of wanneer een truck de weg blokkeert. Deze dynamische eigenschappen kunnen in je nadeel werken, maar hebben natuurlijk ook voordelen. En ook tijdens het spelen valt dit direct op. Echter is het niet zo immens vet als men deed voorkomen tijdens de presentatie. Het laten zien van de map met daarin de rijdende trein waar je op kunt stuiteren is dan ook het vrijwel meest dynamische level dat ik heb mogen constateren, en laat die nu ook tijdens de eerdere presentatie laten zien zijn. Desalniettemin draait het gewoonweg om het racen in Nail’d, en dat zit wel snor. De game heeft een gameplay waar je af en toe bang van wordt en welke dan ook zo nu en dan onnavolgbaar lijkt. Het spel is snel, en de boost-optie die je hebt maken de snelheid er niet minder snel op. Een snel reactievermogen is dan ook vereist. Gelukkig zit de framerate ook niet in de weg want de frames vliegen je voorbij zonder enige hapering van dien.
Nail’d bestaat uit een uitgebreide campaign mode waarin je start met een tutorial, en vervolgens zul je diverse locaties zult bezoeken, waaronder Athene en het Yosemite National Park.. Deze locaties bestaan vervolgens weer uit diverse levels, waarin je ten minste een bronzen plak moet zien te verdienen. Lukt je dat, dan ga je uiteindelijk progressief door de niveau’s heen, tot je bij het laatste event aankomt en de game kunt uitspelen. De singleplayer missie mode is niet mild, en zal je ongetwijfeld vele uren gaan kosten. Voordeel daarvan is dat je een hele tijd zoet zult zijn met de campaign. Nadeel is de eentonigheid die zo nu en dan erin kan sluipen. Nail’d biedt namelijk relatief weinig gameplay mogelijkheden, waarmee stunten niet echt tot de mogelijkheden behoort. Je hebt weliswaar stunt events, maar vergeleken met Pure zijn de mogelijkheden voor het uithalen van stunts slechts een lachertje. Naast het vliegen en uitsteken van je benen word je toch vrij erg beperkt wat dat betreft. Naast de events heb je races, waarbij je 1 lang parcours moet uitrijden, of waarbij je een drietal ronden dient te rijden. In de grotere events moet je zelfs meerdere races direct achter elkaar afwerken.
Berijdt de veilige wegen
Nail’d moet het dan ook niet hebben van unieke gameplay aspecten, maar richt zich vooral op de liefhebbers van lekker arcade off-road racegames. En dat is Nail’d ook zeker geworden. De game is lekker simpel, snel onder de knie te krijgen, en speelt gewoon goed weg. De multiplayer is eigenlijk niet heel veel anders. Hierin kun je weer gebruik maken van dezelfde modi als in de singleplayer, al kun je nu uiteraard online de game gaan spelen. De online toernooien worden ondersteund door leaderboards, wat het allemaal wat uitdagender maakt dan normaal gesproken het geval zou zijn. Echter is de MP qua ervaring niet heel veel anders dan de singleplayer, en dat is misschien wel wat jammer. Het spel kiest daarmee te vaak de veilige weg. Ook de mogelijkheid om je eigen quad of motor te ontwikkelen is niet speciaal. Weliswaar kun je daarmee jezelf wat verder upgraden, al voelt het niet echt geforceerd aan aangezien hier verder niets over vermeld wordt in de singleplayer of multiplayer. De garage is dan ook een weggeschoven kindje welke als vrij overbodig gezien mag worden.
Monstersnelheden
Met monstersnelheden verwacht je al snel haperingen en framerate problemen, maar daar is in Nail’d geen sprake van. De game loopt ten alle tijden, misschien heel soms bij de start niet, soepel en dat zorgt voor ongekend veel beelden op je scherm. Daarbij komt ook nog eens de grafische kwaliteit van de game om de hoek kijken, die meer dan acceptabel te noemen valt. Het hoge contrast, de dynamische omgevingen, de steeds ook per level wisselende condities en de speciale effecten zien er goed uit. Nail’d oogt dan ook niet als een goedkoop, afgeraffeld product, maar is in alle vormen prima te verteren. En bij snelheid past natuurlijk alleen maar net zo ruige muziek. En die is er zeker, met zo nu en dan zelfs zeer bekende tracks, waaronder van Queens of the Stone Age, Slipknot en Slaves of Dope. Ingame kun je wisselen van soundtrack, waarmee men rekening houdt met de wensen van de speler om de heavy metal tracks zo nu en dan te veranderen. Is dit genre niet jouw ding, dan kun je natuurlijk ook het geluid uitzetten. De letterlijk heftige muziek overruled het overige geluid in ieder geval niet, en is verre van storend of misplaatst en voegt zeker iets toe aan de game.
Grootste nadeel aan Nail’d is de eenvoud die na enkele uurtjes spelen op komt zetten. Het spel biedt naast simpelweg snel racen en boosten te weinig unieks waardoor het spel niet lang genoeg vermakelijk kan blijven. De controls zijn simpel, maar de gameplay is nog simpeler, en de stunt races slaan eigenlijk nergens op aangezien je niet eens daadwerkelijk kunt stunten naast het zweven in de lucht en het landen. Nail’d schiet daarmee toch wat te kort, daar waar het spel kwalitatief verre van onbehoorlijk is. Mits de gameplay wat uitgebreider zou zijn, en wat meer variatie aanwezig zou zijn geweest, zou Nail’d een gouden plak hebben kunnen winnen. Nu is het uiteindelijk niet veel meer dan een bronzen medaille en een aardige racer geworden.