Motorstorm: Pacific Rift

thumbnail

Toen de eerste Motorstorm vorig jaar uitkwam had ik nog geen Playstation 3, maar langzamerhand begon mijn voorkeur voor de console toe te nemen. Uiteindelijk kreeg het spel de Platinum-status en heb ik er een lange tijd aan gedacht om hem te gaan halen. Het is er echter nooit van gekomen, maar nu heb ik een tweede kans gekregen met Motorstorm: Pacific Rift.

Motorstorm: Pacific Rift is een offroad racegame die zich afspeelt op een onbewoond tropisch eiland. Deze lijkt een beetje te zijn geïnspireerd op Hawaï. Er zijn vulkanen, een regenwoud, hoge bergen en veel strand aanwezig. Hierin schuilt dan ook de grootste kracht van het spel. De tracks waarop je kunt rijden zijn namelijk onderverdeelt in de vier bijbehorende elementen: Earth, Air, Fire en Water. Dit brengt een enorme verscheidenheid aan banen met zich mee en daarnaast nog enkele strategie. Geen enkele baan lijkt op de andere en per baan zijn er vele verschillende routes die je kunt nemen.

Genoeg variatie

Dit heb je echt nodig, want het racen is meestal één grote chaos. Je kunt kiezen uit acht verschillende soorten voertuigen die elk hun eigen voor en nadelen hebben. Motoren en quads zijn bijvoorbeeld erg snel en wendbaar, maar je valt er heel snel vanaf. Grote monstertrucks beuken daarentegen weer alles omver, maar sturen niet erg soepel en trekken erg langzaam op. Hier komen de verschillende routes dan ook erg van pas, want met een motor kun je alle kleine binnenweggetjes nemen en zul je moeten proberen weg te blijven van water. Ze zullen namelijk erg worden vertraagd als je door een grote waterplas heen moet ploeteren. De auto’s hebben hier juist helemaal geen last van en werkt het zelfs in hun voordeel. Je hebt namelijk de mogelijkheid om een boost te gebruiken. Als je dit te lang doet wordt het boost-metertje rood en zul je je motor uiteindelijk op laten blazen. Wanneer je echter door water heen gaat koelt de meter af en kun je zo lang als je wilt boosts gebruiken.

In de Singleplayer zul je meestal de grotere voertuigen deze routes zien nemen. Als motorbestuurder is het zaak om hun te vermijden. Zodra er een reus achter je rijdt en net een boost gebruikt, wordt je namelijk geplet en sta je weer een tijdje stil. Op de tweewielers en quads heb je hiervoor in de plaats weer een ander wapen. Je kunt mede motor- en quad-bestuurders van hun voertuig afslaan. Dit geeft het spel een extra fun-factor mee. Wanneer je frontaal tegen iets opknalt of net iets te veel schade hebt opgelopen wordt het beeld een tijdje vertraagt en zie je je wagen compleet verwoest worden, of je mannetje kilometers ver weg vliegen. Wat hierbij ook nog leuk is, is dat je hiervan de meest hilarische foto’s kunt maken. Het is mogelijk om de camera dan helemaal eromheen te draaien en in te zoomen, zodat je het perfecte shot te pakken kunt krijgen.

Punten sprokkelen

Een ander nog weinig gebruikte optie bij PS3 spellen zijn de Trophies. Motorstorm: Pacific Rift bevat standaard 50 trophies, waarvan de meeste erg lastig zijn om vrij te spelen. Er is bijvoorbeeld eentje waarbij je een race moet winnen met een verschil van 0.1 seconde of minder. Dit zorgt voor net wat meer uitdaging, die in de singleplayer modi zelf niet echt aanwezig is. Je kunt kiezen om normaal de banen op te gaan, om een Time Trial te rijden, of voor een Speed Race. Hierbij moet je binnen de tijd door een aantal poortjes heen rijden. Bij Speed Race heb je geen tegenstanders, waardoor het plezier van het spel ineens een stuk verminderd. Het is dan ook het leukste om mee te doen met The Festival. Dit komt ruwweg neer op de Carreer-mode van Motorstorm.

Per element zijn er 24 races waarbij je in te top drie moet zien te belanden. Je begint natuurlijk met de makkelijkste en langzamerhand worden ze steeds moeilijker. Als je eerste wordt krijg je honderd punten, voor de tweede plaats 75 en als derde krijg je 50 punten. Deze kun je gebruiken om te klimmen in rang en zo nieuwe races, voertuigsets en kostuums voor je bestuurder vrij te spelen. Bij sommige banen krijg je er ook nog opdrachten bij om meerdere extra’s te unlocken. Je mag bijvoorbeeld maar drie of vier keer in een race crashen, of moet je binnen een bepaalde tijd over de finishlijn zijn gereden. Als je dit lukt speel je bijvoorbeeld bonus filmpjes vrij. Er is dus echt genoeg te doen in het spel als je alleen bent.

Irritatie in je oor

Het houdt daar echter nog niet bij op. Je kunt namelijk ook nog met meerdere spelers tegelijk racen. Met vier vrienden op de bank kun je elkaar met Split-Screen enorm gaan irriteren, door elkaar van de baan af te drukken of omver te blazen. Dit kan lijden tot dagen lang plezier. Mocht je geen maten kunnen vinden die bereid zijn om Motorstorm te spelen, dan hoef je je ook nog geen zorgen te maken. Dezelfde humor is namelijk ook online te vinden. Dit kan met zestien spelers tegelijk en is dus een veel grotere chaos dan offline. Als je een headset gebruikt zul je geregeld mensen elkaar de huid vol horen schelden omdat ze overreden worden door een tegenstander. Het is mogelijk om zowel locale als wereldwijde games te spelen. Je hebt in Motorstorm: Pacific Rift dan ook een lange tijd genoeg te doen.

Grafisch blinkt het spel niet echt uit, hoewel het er nog steeds behoorlijk goed uit ziet. De omgevingen zijn bijvoorbeeld prachtig en de meeste voertuigen behoorlijk gedetailleerd. Kleine dingetjes als uitstekende takken of grassprietjes zien er daarentegen weer erg onscherp uit. Ook het opspattende modder dat op je beeldscherm terecht komt als je door een waterplas rijdt ziet er uit als een grote klodder van pixels. Dit is op zich jammer, maar zulke details draait het bij Motorstorm niet om. Het gaat meer om het plezier en vooral bij de crashes. Deze zien er natuurlijk echt uitstekend uit. Als je ergens bovenop knalt reageren de kreukelzones op de auto behoorlijk realistisch en ramen versplinteren netjes onder de druk. De beelden zijn telkens weer anders. Na een paar te hoge sprongen vliegt bijvoorbeeld het hele onderstel eraf en als je een afgrond in rijdt zul je alleen je voertuig de diepte in zien vallen en niet onderdelen verliezen.

Wie is de routepijlen vergeten te plaatsen?

Ook in de besturing komt dit realisme tot uiting. De kleinere voertuigen sturen erg soepel en remmen veel makkelijker, terwijl de grotere veel meer slippen. Soms glijden ze echter wel weer net iets te soepeltjes uit de bocht. Dit is vooral vervelend wanneer je op het laatste moment pas ziet dat je een scherpe draai moet maken. Deze vrijheid die je voor je route hebt neemt helaas nog een minpunt met zich mee. Heel vaak wordt niet goed aangegeven waar je langs kunt rijden. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je ergens langs gaat waar geen mogelijke route is. Dan wordt je wel weer terug gezet op de juiste weg, maar je bent al je snelheid in één klap kwijt. Gelukkig ben je meestal toch te druk bezig met het ontwijken van monstertrucks, waardoor je er niet heel erg veel last van hebt. Voor je online gaat racen is het echter wel handig om de banen goed te kennen, wil je echt een goede kans maken.

De muziek klinkt alsof het uit een standaard doosje van race muziek is gehaald, maar ja, het past er dan ook gewoon goed bij. Er zijn verschillende soorten nummers, van rock tot hiphop, dus voor de meeste spelers zit er wel iets bij. Anders kun je altijd nog andere spelers lastig vallen door je eigen muziek hard aan te zetten, zodat iedereen het door de headset kan horen. Je kunt echter gewoon bepaalde nummers uit zetten, zodat je die niet meer krijgt te horen tijdens het spelen. Het geluid van de voertuigen klinkt ook erg goed. Het verschil tussen voertuig-klassen is goed te horen en het klinkt als de werkelijkheid.

Er valt dan ook weinig aan te merken over Motorstorm: Pacific Rift. Het is een hele vermakelijke offroad racegame, waarin chaos voor alles gaat. De crashes zien er erg tof uit en ook het verschil tussen de klassen zorgt voor de nodige humor en frustratie. Het is echter niet helemaal perfect. De Graphics zijn niet opmerkelijk goed en er zijn weinig interessante spelmodi. De grootste irritatie komt van de slechte route aanwijzingen. De verschillende routes en voertuigen zorgen er daarentegen wel voor dat je ook een beetje strategisch moet denken voor je keuzes gaat maken. Aan content ontbreekt het in ieder geval niet in het spel. De 50 trophies, bijna honderd races in The Festival en alle unlockbare skins zorgen ervoor dat je een behoorlijke tijd zoet bent. Online of Split-screen is het echter het leukste om te spelen. Als je dus van een goede offroad racer, of van veel crashes houdt, dan kan Motorstorm: Pacific Rift zeker niet ontbreken in je collectie.


  • Auteur: Robin Kooistra | Genre: Race | Release: 02-11-2008 | Uitgever: Sony | Ontwikkelaar: Evolution Studios
    Graphics: 8.0 | Geluid: 8.2 | Gameplay: 9.5 | Besturing: 9.0 | Replay: 8.8
    8.7
    + Trackdesign en variatie in voertuigen en content
    + Crashes
    + Online en Split-Screen multiplayer
    - Grafisch niet van hoogste kwaliteit
    - Weinig interessante spelmodi
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx