Monster Hunter Wilds

thumbnail

De Monster Hunter-franchise heeft een lange weg afgelegd sinds zijn debuut in 2004 op de PlayStation 2. Waar de eerste games nog een klein publiek aanspraken met hun lompe besturing en steile leercurve, groeide de serie met Monster Hunter World uit tot een wereldwijd fenomeen. Monster Hunter is een actie-RPG waarin spelers de rol aannemen van een jager die op zoek gaat naar gigantische monsters om te verslaan, niets meer en niets minder. Met Monster Hunter Wilds wordt voor het eerst in de serie wordt een volledig naadloze open wereld geïntroduceerd, waarin jagers zich vrij kunnen bewegen zonder laadtijden. De vraag is echter of Capcom erin geslaagd is om de balans voor zowel de hardcore fans als nieuwkomers te vinden. Is Monster Hunter Wilds de ultieme evolutie van de franchise, of probeert het té veel in één keer te vernieuwen? Wij gingen aan de slag met onze jager om het uit te vinden.

Weinig verhaal

Monster Hunter-games hebben nooit sterk op hun verhaal geleund en met Wilds is dat niet anders. Het verhaal loop je door zonder eigenlijk ooit echt betrokken te voelen. Als jager word je naar een onbekend en gevaarlijk gebied gestuurd, de Forbidden Lands. De Guild, een bekende organisatie binnen de Monster Hunter-serie, stuurt je op pad om de oorzaak  van verschillende verstoringen in deze wereld te achterhalen. Tijdens je reis ontmoet je een groep  van personages die dieper gaan dan de generieke begeleiders uit eerdere delen. De nieuwe Field Researchers zijn niet slechts NPC’s die je missies geven, maar spelen daadwerkelijk een rol in de wereld, waarbij ze onderzoek doen naar de veranderende ecosystemen en interactie hebben met zowel monsters als andere NPC’s. Ondanks deze verbetering blijft het verhaal altijd oppervlakkig. Is dat erg? Nee, want Monster Hunter draait maar om één ding: grote monsters verslaan en betere gear maken om nóg grotere monsters aan te kunnen.

Wel heel veel vechten

De kern van Monster Hunter blijft dus gelukkig grotendeels hetzelfde: je jaagt op monsters, verzamelt materialen en gebruikt deze om nieuwe uitrusting te maken. Maar Wilds introduceert een aantal veranderingen die de gameplay naar een hoger niveau tillen.

Een van de opvallendste vernieuwingen is de Seikret Mount, een nieuw dier waarmee je snel door de uitgestrekte gebieden kan reizen, maar ook gebruikt kan worden om vanuit volle vaart aan te vallen. De mount biedt daarnaast de mogelijkheid om inventaris te beheren tijdens gevechten, zodat jagers niet steeds naar een kamp terug hoeven te keren om hun strategie aan te passen. Je hebt namelijk een main weapon en een secondary weapon. Door middel van het oproepen van je mount kan je direct wisselen tussen deze twee wapens, zelfs tijdens gevechten.

De wapens in Monster Hunter Wilds zijn een combinatie van vertrouwde klassiekers en nieuwe opties, waardoor spelers verschillende speelstijlen kunnen hanteren. Alle veertien bekende wapentypes keren terug, maar zijn verfijnd met nieuwe combo’s en aanvallen. De Great Sword richt zich op langzame, krachtige slagen die monsters kunnen verlammen als ze goed geplaatst worden. De Dual Blades bieden hoge mobiliteit en stellen spelers in staat om met snelle, opeenvolgende aanvallen schade toe te brengen. De Long Sword is ideaal voor precieze aanvallen en vloeiende combo’s en heeft nu een verbeterd parrysysteem waarmee je tegenaanvallen kan uitvoeren.

De Hammer en Hunting Horn zijn effectieve wapens tegen bepantserde monsters en richten zich op het toebrengen van zware schade aan lichaamsdelen. De Hammer kan vijanden gemakkelijk uit balans brengen, terwijl de Hunting Horn niet alleen als wapen fungeert, maar ook buffs aan bondgenoten kan geven. Elk wapen in Monster Hunter Wilds heeft zijn eigen unieke vechtstijl en geeft de speler alle vrijheid om een wapen te kiezen wat het beste bij hem past.

Hoewel je te allen tijde kan wisselen van wapens gingen wij volle bak voor de Bow in Monster Hunter Wilds. Een interessant onderdeel van de Bow is het coating-systeem, waarmee jagers in extra effecten op hun pijlen kunnen zetten, zoals vergiftiging, elektrische schokken of verdovende aanvallen. Dit maakt de Bow een uiterst veelzijdig wapen, ideaal voor spelers die van een afstand willen aanvallen en hoge mobiliteit willen. De verbeterde bewegingen van jagers in Wilds maken het ook makkelijker om tijdens het schieten te ontwijken.

Capcom heeft ook veel werk gestoken in het verbeteren van de kunstmatige intelligentie van de monsters. Ze gedragen zich realistischer, werken samen in bepaalde situaties en kunnen zelfs prooi worden van grotere wezens. Hierdoor ontstaan er situaties waarbij een gevecht tegen een Rathalos plotseling kan worden onderbroken door een groter roofdier dat zich ermee bemoeit. Monsters lijken ook meer als een kudde te gedragen waarbij kleinere wezens eerder vluchten of samenwerken om te overleven. Daarnaast reageren ze op de omgeving, wat ertoe kan leiden dat ze gevechten naar een ander gebied verplaatsen als ze in het nauw worden gedreven.

Een van de meest ingrijpende veranderingen in het gevechtssysteem van Monster Hunter Wilds is het nieuwe Wound-systeem. Waar spelers in vorige delen voornamelijk vertrouwden op het breken van specifieke delen van een monster om zwakke plekken te creëren, introduceert Wilds een mechaniek waarbij je doelbewust verwondingen kunt toebrengen om monsters verder te verzwakken. Elke goed geplaatste aanval op een specifiek lichaamsdeel zorgt voor flinke wat schade wat direct invloed heeft op hoe het zich gedraagt en beweegt. Een gewonde poot kan ervoor zorgen dat een monster langzamer wordt of vaker struikelt, terwijl schade aan vleugels ervoor kan zorgen dat vliegende wezens niet meer de lucht in kunnen. Dit dwingt jagers om niet alleen agressief te vechten, maar ook tactisch na te denken over waar en wanneer ze aanvallen. Bovendien blijven deze verwondingen zichtbaar tijdens de gevechten.. Monsters passen hun gedrag aan op basis van hun verwondingen en kunnen wanhopiger en agressiever worden naarmate ze zwaarder gewond raken. Dit betekent dat een lange gestructureerde jacht kan veranderen in een hectisch gevecht waarin een gewond beest uit alle macht probeert te overleven. Hoewel dit nieuwe systeem een mooie toevoeging is heb je soms wel het idee dat het de gevechten iets te makkelijk kan maken. Met een paar welgemikte schoten kan je een monster al behoorlijk verzwakken. Capcom lijkt hier iets teveel een nieuw publiek mee aan te spreken. Wat tweaken aan het systeem lijkt dus geen overbodige luxe.

Dit is de eerste game in de franchise met een volledig naadloze open wereld zonder laadtijden. De Forbidden Lands is een prachtig ontworpen wereld met veel verschillende biomes. Elk gebied heeft een uniek ecosysteem en de wezens reageren zowel op de speler als op elkaar. Seizoensveranderingen spelen een belangrijke rol en hebben invloed op welke monsters in bepaalde gebieden te vinden zijn. Sommige wezens migreren afhankelijk van het weer of hun prooipopulatie, terwijl natuurrampen zoals zandstormen of vulkanische uitbarstingen hele gebieden kunnen transformeren.

De interactie met de omgeving is verder verbeterd. Monsters reageren niet alleen op de omgeving, maar spelers kunnen deze ook in hun voordeel gebruiken. Gesteenten kunnen bijvoorbeeld losgeschoten worden om schade aan te richten, waterstromen kunnen vijanden wegspoelen en bepaalde planten of schuilplekken kunnen een tactisch voordeel opleveren tijdens gevechten.

Craften tot je erbij neervalt

Het crafting-systeem is altijd het belangrijkste geweest van de Monster Hunter-games. Door middel van het verslaan van de verschillende monsters krijg je nieuwe materialen om andere soorten armor te maken. Zodra je een nieuw monster verslaat zul je ook direct in je crafting menu een nieuwe armor zien. Elke armor heeft zijn eigen zwakke en sterke punten. Crafting speelt een cruciale rol in het voorbereiden op gevechten. Wanneer je een monster tegenkomt dat bijvoorbeeld vuur- of giftige aanvallen gebruikt, is het essentieel om pantser en uitrusting te maken die je beschermen tegen deze elementen. Spelers moeten hun uitrusting voortdurend aanpassen op basis van de tegenstanders. Een gevecht met een monster dat enorme vuurballen spuwt kan een snelle dood betekenen als jouw resistance voor  vuur niet op orde is. Ook wapens kunnen strategisch worden aangepast op basis van de zwakke punten van monsters. Sommige vijanden zijn bijvoorbeeld extreem kwetsbaar voor bepaalde aanvallen, waardoor het loont om jezelf te trainen in verschillende soorten wapens.

De endgame van Monster Hunter Wilds biedt een gemengde ervaring voor spelers die op zoek zijn naar langdurige uitdagingen. Na het voltooien van de hoofdverhaallijn, die in ongeveer 20 uur kan worden afgerond, opent de game extra content die speciaal is ontworpen voor coöperatieve gameplay met vrienden. Deze endgame-content biedt spelers de mogelijkheid om samen te werken en hunts aan te gaan, wat uiteraard het leukste deel is van Wilds. Toch zijn er kritieken op de endgame van Monster Hunter Wilds. Sommige spelers ervaren een gebrek aan uitdaging en variatie in vergelijking met eerdere delen in de serie. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door Capcpom door in de toekomst meer content toe te voegen voor de endgame.

Grafisch wisselvallig

Visueel gezien zet Monster Hunter Wilds niet perse een stap vooruit ten opzichte van zijn voorgangers. De wereld kan er op momenten prachtig uit zien, maar er zijn ook constant momenten waarbij de textures van bijvoorbeeld de grond, armor of tenten van bizar laag niveau zijn. Soms lijkt het zelfs op Playstation 3 niveau. Daarentegen zien alle karakters er gedetailleerd uit en zijn de ontwerpen van de monsters en armor weer om van te smullen.

Op PlayStation 5 kunnen spelers kiezen tussen verschillende grafische modi, waaronder een modus die prioriteit geeft aan resolutie, een modus die framerate optimaliseert en een gebalanceerde optie die beide probeert te combineren. De framerate mode waarbij hij de 60fps probeert aan te tikken is helaas op het moment niet erg goed. De 60fps wordt niet altijd gehaald maar het grootste probleem is hoe het beeld eruit komt te zien. Het spel ziet er direct heel wat slechter uit en haalt ook nog niet eens altijd de gewenste framerate. Op dit moment lijkt de Balance mode in combinate met 120hz de beste keuze te zijn. Je speelt dan op 40fps maar het beeld blijft scherp en het speelt meer dan soepel genoeg om de gevechten aan te gaan.

Deze recensie is gebaseerd op de Playstation 5 versie maar we willen toch nog even kort vermelden dat op de PC Wilds grotere problemen kent. De game kampt met optimalisatieproblemen, waarbij spelers melding maken van inconsistente framerates, crashes en verouderde textures, zelfs op krachtige pc’s. Dit maakt de PC-versie op dit moment de minst stabiele optie, al heeft Capcom aangegeven te werken aan patches om deze problemen te verhelpen. Voorlopig krijgen consoleversies de voorkeur.

Hoewel Monster Hunter Wilds op veel fronten de meest toegankelijke game in de serie is, blijft het een spel dat nieuwkomers kan overweldigen. De wereld is gigantisch, de gevechten vereisen planning en precisie, en het aantal systemen dat je onder de knie moet krijgen is op zijn zachtst gezegd intimiderend. Van het begrijpen van zwakheden van monsters tot het optimaal combineren van uitrusting en wapens, de game eist geduld en doorzettingsvermogen van de speler. Capcom heeft geprobeerd om de instapdrempel te verlagen door uitgebreidere tutorials en bijvoorbeeld het Wound systeem, maar zelfs met die aanpassingen kan de game voor beginners een steile leercurve hebben. Het kost tijd om de fijne kneepjes van het jagen onder de knie te krijgen en de eerste uren kunnen overweldigend aanvoelen.

Ondanks de kleine problemen op de Playstation 5 versie is Monster Hunter Wilds  zonder twijfel een van de meest indrukwekkende titels binnen de franchise. Capcom heeft niet alleen de bestaande formule geperfectioneerd, maar ook nieuwe elementen toegevoegd waardoor het toch als een fris deel voelt. De game biedt een prachtige open wereld en een heerlijk gevechtssysteem waardoor de gevechten nooit gaan vervelen. Hoewel nieuwkomers zich wellicht overweldigd kunnen voelen en de game technisch niet perfect is blijft het een absolute aanrader voor zowel veteranen als nieuwkomers in de serie.


  • Daan Nijboer / Action RPG / 28-02-2025 / Capcom / Capcom
    Graphics: 8.0 Audio: 8.0 Gameplay: 8.5 Controls: 8.5 Replay: 9.0
    8.5
    + Grote open wereld
    + Gevechten blijven leuk
    + Veel wapens
    - Overweldigend voor nieuwe spelers
    - Wound systeem nog wat tweaks nodig
    - Grafisch wisselvallig

    5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx