Metro Redux

thumbnail

Bundels…

Remastered, Ultimate Edition, Collection, Bundle, allemaal verwoordingen die we de laatste tijd veel zien op de Xbox One en PlayStation 4. Het gaat om bundels van games die al eerder verschenen, veelal op de Xbox 360 en PlayStation 3. Metro Redux is ook zo’n pakket, met twee games die we kennen van de vorige generatie. Het lijkt simpelweg porten en uitbrengen, maar dat is met Metro Redux absoluut niet het geval. Gelukkig maar…

In Metro Redux worden de games Metro 2033 en Metro: Last Light met daarbij alle eerder uitgebrachte downloadbare content gebundeld met elkaar. Beide games kunnen gespeeld worden in een Spartan of Survival mode en voor de ultieme hardcore gamers is er nog de Ranger mode, die zorgt voor nog meer uitdaging in de game. Verschillen zitten ‘m in de moeilijkheidsgraad, maar ook in de hoeveelheid ammo bijvoorbeeld, die zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad vrij beperkt blijft. Beide games bevatten tientallen uren aan gameplay, waarmee een prijs van ruim onder de 60 Euro zeer gerechtvaardigd lijkt. De gameplay van Metro 2033 en Metro: Last Light lijkt vrij veel op elkaar. De missies zijn erg lineair en je beschikt naast de knalmechanismen ook over diverse gadgets, waaronder een gasmasker, een navigator, licht en acculader. In de game bewandel je de meest donkere gangen en kom je ook zo nu en dan geesten tegen die ronddwalen in de metrogangen van het Oosten. Qua shooter bieden beide games niet veel bijzonders. Het zijn simpelweg lekkere shooters waarbij niet veel te customizen valt. Natuurlijk kun je wel kiezen uit een leuk wapenarsenaal, waaronder shotguns, machine guns en pistols, maar ook diverse andere wapens zijn aanwezig. De variatie tussen het knallen op menselijke tegenstanders en radioactieve beesten en ander gespuis maakt de gameplay lekker intens. Gecombineerd met de donkere gangen en soms ook buitenlucht zorgt voor extra sfeer en spanning gedurende je tocht. De verhaallijnen zijn in beide games vrij uitgebreid, maar helaas niet al te boeiend te noemen. Veelal zou je de langdurige scènes willen overslaan om weer verder te kunnen gaan met het spel.

Persoonlijk had ik Metro: Last Light al uitgespeeld, waarmee een mix van ervaring (tweede game) en onervarenheid (eerste game) bestond. Ik moet zeggen dat beide games me eigenlijk wel goed zijn bevallen, al licht de voorkeur toch bij 2033. Waarom is een lastige vraag, maar ik denk toch door de wat beklemmendere sfeer van het eerste deel en de omgevingen, die toch wat afwisselender zijn. Qua shooter krijg je dus een prima pakket met Metro Redux, maar wat is er nu verbeterd nu de franchise gebundeld wordt in Metro Redux? Beide games behalen op de PS4 en Xbox One een framerate van 60 frames per seconde, waarmee het spel dus uitermate lekker loopt. De laadtijden zijn misschien nog niet dermate kort, maar ook deze zijn wat gereduceerd, wat vrij logisch is als je beschikt over meer processorkracht en intern geheugen. Daarnaast zijn beide games ook grafisch flink opgepoetst, en dat zie je zeker terug. Alles is een stuk scherper en is ook daadwerkelijk next-gen-waardig. Verder heeft men leuk gebruik gemaakt van de light sensor door deze zo nu en dan donker en licht op te laten schijnen, om zo de sfeer nog meer over te laten brengen op de speler. Het touch pad is verder minder bruikbaar in de game, al mag dat geen bezwaar zijn. Hiermee kun je namelijk je navigatiesysteem benaderen en notes lezen die je zo nu en dan tegenkomt. Men heeft geprobeerd om beide games vrij gelijkwaardig te maken. Zo zijn er enkele features uit Last Light overgezet naar 2033, waaronder het schoonvegen van je masker. Tevens zijn enkele levels uit 2033 iets uitgebreid, waarmee Last Light kwalitatief eigenlijk amper aanvoelt als een upgrade. Het is alsof je doorgaat met een nieuw avontuur, met dezelfde game. Daarmee heeft men dus geen afgeraffelde port afgeleverd en simpelweg 2 games op een disc gepleurd om vervolgens makkelijk te cashen.

Geen losse flodder

Beide games zijn prima opgepoetst en dan ook zeker de moeite waard op de nieuwe consoles. De minpunten blijven echter wel nog aanwezig. Natuurlijk kun je niet verwachten dat je nu een open wereld game krijgt met een volledig aangepast verhaal. Daarnaast is Metro als shooter zijnde niet bijzonder; geen interessante RPG-elementen, geen Call of Duty-achtige ervaring en ook geen brute gameplay momenten waar je het later nog eens over zult hebben. Wat je ziet is wat je krijgt, niet meer, niet minder.

Het mogen duidelijk zijn dat 4A Games zijn best heeft gedaan om er wat van te maken op de PS4 en Xbox One. Grafisch is het spel goed verbeterd en zul je opmerken dat alles er scherper uitziet dan voorheen op de PS3 het geval was en ook qua gameplay en inhoud heeft men hier en daar wat gesleuteld, vooral aan Metro 2033. Heb je beide games of één van beide nog niet gespeeld, dan zal Metro Redux veel waar voor je geld bieden. Vooral als je beide games nog niet hebt aangeraakt, zul je merken dat de sfeervolle, beklemmende omgevingen je zullen aantrekken.


 • Auteur: Evilgamerz redactie,"GamesCom 2014 - The Division, Settlers, Middle-earth en NBA2K15" | Genre: FPS | Release: 28-08-2014 | Uitgever: Deep Silver | Ontwikkelaar: 4A Games
  Graphics: 8.5 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.3 | Besturing: 8.0 | Replay: 6.5
  8.2
  + Grafische en gameplay verbeteringen
  + Veel inhoud voor je geld
  +
  - Vrij standaard shooter
  - Verhaal weet eigenlijk nooit te boeien
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box