Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

thumbnail

Een speelbare Marvel film, zo dichtbij kwam Insomniac met Spider-man in 2018. De Playstation exclusive deed het webslingeren, de gevechten en het verhaal vertellen zo goed dat je jezelf in een film of comic waande. Er zijn in de loop van de jaren meerdere spellen geweest van Spider-man maar geen één deed het slingeren door de stad zo goed als deze versie. Na dit grote succes kwamen er nog drie DLC’s uit, The Heist, Turf Wars en Silver Lining (samen onderdeel van The City that Never Sleeps collectie) maar een echt gevolg bleef uit. Tijdens een Playstation 5 event afgelopen juni kwam Insomniac met Spider-Man: Miles Morales op de proppen. Het was een beetje verwarrend of dit nou een geheel nieuw deel was of een uitbreiding op het spel van 2018. Zelf noemt Insomniac het een “stand-alone” uitbreiding vergelijkbaar met Uncharted: The Lost Legacy. Geen geheel nieuw spel dus maar een soort spinoff van het bestaande spel. Het verhaal gaat verder waar het basisspel en de DLC’s waren opgehouden, waar Miles Morales ook gebeten werd door een gemuteerde spin en dezelfde krachten kreeg als “OG” Spiderman, Peter Parker. Een jaar na het einde van het basisspel is Miles al redelijk getraind door Peter alhoewel nog steeds behoorlijk onhandig wat meteen al voor een spetterend begin zorgt. Na de openingsscene blijkt dat Peter Parker de stad uit gaat voor een aantal weken wat ervoor zorgt dat jij als Miles er helemaal alleen voor staat en dat net op het punt dat er een hevige strijd lost barst.

The other Spider-man

Maar ik slinger iets te ver naar voren, dus beginnen we bij het begin. Wanneer je het verhaal begint kan je ervoor kiezen om even een snelle samenvatting te krijgen van de gebeurtenissen. Deze kleine opfriscursus is prettig voor mensen die niet precies meer weten wat er gebeurd is of voor de mensen die pas net instappen. En met een snelle samenvatting bedoel ik ook echt snel. In sneltreinvaart zie je wat er zich allemaal heeft afgespeeld om tot dit punt te komen en plots zit je al midden in de eerste bossfight door Miles zijn eerder genoemde onhandigheid. Alhoewel dit gevecht dient als oefening voor je verschillende aanvallen en acrobatische bewegingen is het toch vrij pittig. Samen met Peter Parker ga je dit gevecht aan en dit loopt allesbehalve soepel, wat meteen ook laat zien dat Miles nog een lange weg te gaan heeft om een volwaardige superheld te zijn. Zelfs met het slingeren door de stad tijdens dit gevecht merk je dat het allemaal nog wat ongecontroleerd is en hij nog regelmatig verkeerde keuzes maakt. De mensen in de stad reageren op het begin dan ook cynisch op Miles. Ze noemen je “kid” en “the other Spider-man” en hebben weinig vertrouwen in je. Dit menselijk maken van een superheld maakte ook al zo’n indruk bij het originele spel. Naast een superheld is het namelijk een gewone jongen die ook nog een moeder heeft met een belangrijke politieke functie, wat voor de nodige spanningen zorgt. Buiten dat heeft Miles, net als een normale tiener, ook nog een aantal vriendschappen die hij moet onderhouden. Eén van die vrienden is Ganke, die weet van de krachten van Miles. Toevallig is hij ook enorm handig op het gebied van programmeren en kan hij je onder andere helpen je pak te upgraden. Dit upgraden kan op verschillende manieren. Ten eerste heb je een grote hoeveelheid verschillende pakken die je in de loop van het verhaal kan vrij spelen. Deze hebben allemaal een uniek uiterlijk en ook unieke bonussen. Denk hierbij aan meer schade doen met Melee aanvallen of juist minder schade krijgen van afstandsaanvallen. De pakken zelf kan je ook nog uitrusten met diverse modificaties, zoals vijanden beter kunnen taggen of achtergelaten Venom Power zien om op te pakken zodat die meter zich sneller vult, maar hier later meer over.  Het kopen en maken van deze modificaties doe je door middel van Activity Tokens en Tech Parts. De Tokens verdien je door middel van missies, side-missies en andere activiteiten te doen, de Parts krijg je uit kisten die verspreid liggen door New York. Net zoals het vorige deel heb je in de stad genoeg bonus activiteiten en verzamel-items om deze Parts en Tokens binnen te harken. Ten tweede krijg je, wanneer je een level omhoog gaat, skill points om te spenderen. Hiermee kan je je bijvoorbeeld specialiseren in de melee combat of de gadgets om deze krachtiger te maken. En dit zal je nodig hebben want je krijgt genoeg tegenstand in de loop van het verhaal.

Rennen en vliegen

Het hoofdverhaal gaat over twee partijen, namelijk de Roxxon Energy Corporation die op het punt staan een nieuw soort duurzame energie uit te brengen en een crimineel leger genaamd The Underground, met als leider de geheimzinnige Tinkerer, die er alles aan doet om Roxxon te dwarsbomen. Je kan het al raden, dit zorgt voor een conflict tussen de twee haantjes. The Underground beschikt bovendien over een onbekende technologie dat zelfs Spider-man het leven zuur kan maken. Al snel blijkt het normale schop en vuistwerk dus niet altijd voldoende te zijn en ontdekt Miles de nieuwe “Venom” kracht. Deze zogenaamde bio-elektrische kracht zorgt ervoor dat je speciale aanvallen kan doen die serieuze schade veroorzaken. Het deed me in het begin vooral denken aan de Spartan Rage van God of War, mede omdat je deze kracht ontdekt wanneer je woede de overhand krijgt. De eerste Venom aanval die je krijgt is Venom Punch. Hiermee doe je enorme schade met je bio-elektriciteit wat bij “normale” tegenstanders direct hun einde betekent. Bij de sterkere Brutes sla je eerst een schild weg en maak je zo de weg vrij om ze neer te slaan. Bijkomstigheid is dat deze bio-elektriciteit ook overslaat naar vijanden in de buurt waardoor die tijdelijk even niks meer kunnen, wat jou de tijd geeft om ze snel een kopje kleiner te maken. Wanneer je een Venom aanval gebruikt zal de meter hiervan leeglopen, door middel van schade aanrichten en het ontwijken van aanvallen zal deze meter zich weer snel aanvullen. De combat is hetzelfde als de Spider-man van 2018 en voelt heel intuïtief aan. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat je van tegenstander naar tegenstander springt om een zo groot mogelijke combinatie te bereiken. Nadat je succesvol een combo van 15 bereikt, wat betekent dat je 15 keer tegenstanders hebt geraakt zonder zelf geraakt te worden, krijg je de beschikking over een “finisher”. Met een simpele knoppen combinatie voer je deze aanval uit waardoor je iemand direct kan uitschakelen. Dit is niet alleen handig maar ook zeer spectaculair. Wanneer je dit namelijk doet krijg je een korte animatie waarbij Miles iemand met veel bombarie uitschakelt. Deze Hollywood achtige momenten doen je gelijk denken aan de bioscoopfilms van Marvel. Verder kan je veel gebruik maken van de omgeving om gevechten tot een goed eind te brengen. Steigers, putdeksels en olietonnen zijn met je web op te pakken en rond te slingeren richting het tuig wat tegenover je staat. Het zorgt voor een welkome afwisseling van het gespring en gevlieg tussen de tegenstanders.

Er zijn dus veel redenen om enthousiast te worden van deze game. Er was natuurlijk al een sterke basis waar Insomniac op kon doorborduren en dat hebben ze ook gedaan. Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten met het vorige deel maar Miles is zo’n andere persoonlijkheid dan Peter wat voor genoeg vernieuwing zorgt. Het speelt zich ook weer af in New York maar nu tijdens de kerstdagen. New York ligt dus onder sneeuw en is versierd met kerstverlichting wat op een prachtige manier op je scherm getoverd wordt. Op grafisch gebied merk je dat ze het uiterste uit de Playstation 4 weten te persen, wat op sommige momenten voor wat duidelijke framedrops zorgt. Dit gebeurt echter alleen nooit op belangrijke momenten en is dus ook niet erg hinderlijk. Ook merk je soms dat gebouwen die iets verder weg staan niet helemaal goed ingeladen worden zodat de textures onscherp blijven. De gezichtsanimaties zijn niet van het niveau The Last of Us 2 maar zeker wel ruim voldoende. Voeg hier de uitstekende voice-acting aan toe en het filmische gevoel is sterk aanwezig. Qua muziek hebben ze gekozen voor voornamelijk rapmuziek om het ghetto sfeertje van New York te benadrukken, wat eigenlijk prima bij Miles past.

We want More-ales

Ondanks dat Miles Morales alleen een uitbreiding is in plaats van een heel nieuw deel kan ik hem van harte aanraden. Het verhaal is meer dan prima en wordt op een leuke manier gebracht. De grote hoeveelheid aan zijmissies en activiteiten zijn leuk om te doen, ook al vallen deze snel in herhaling. Voordeel is wel dat het steeds korte activiteiten zijn en dus snel zijn gedaan. Grafisch is het een genot om naar te kijken en de combat is veelzijdig genoeg om leuk te blijven. Op wat enkele framedrops en grafische bugs na is er weinig op aan te merken. Miles maakt indruk en verdient dan ook een rol in eventuele nieuwe delen in de Spider-man serie.


  • Daan Nijboer / Actie / 12-10-2020 / Sony / Insomniac Games
    Graphics: 9.0 Audio: 8.0 Gameplay: 8.0 Controls: 8.0 Replay: 7.5
    8.2
    + Venom aanvallen
    + Webslingeren
    + Grafisch top
    - Af en toe framedrops
    - Soms zijn gebouwen op afstand slecht ingeladen
    - Bonus activiteiten vallen snel in herhaling

    5 3 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    2 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties
    Griever
    Lid
    4 jaren geleden

    Heb er weer erg van genoten.De schurken vond ik alleen niet zo memorabel vergeleken de Sinister Six uit het vorige deel.Maar het is tof om Miles zich te zien ontwikkelen tot een ware superheld.


    Naar boven
    2
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx