Madden NFL 08

thumbnail

Waar de Amerikanen helemaal enthousiast worden als er over een Madden game wordt gesproken was ik niet echt warm te krijgen. Nu klopt het ook dat we hier in Nederland niet zo veel van American Football krijgen te verduren als in Amerika, maar over het algemeen interesseerde de sport mij ook niet echt. Het verbaasde mij dan ook enigzins dat Madden NFL 08 plotseling op mijn deurmat lag. Na het invoeren van de game in de Xbox 360, en het zien van het intro filmpje was ik nog steeds niet overtuigd. Maar na een langdurige speelsessie, wat bloed, zweet en tranen en een heleboel ‘waarom zit ik hier?’ momenten kreeg ik toch wel de smaak te pakken. Dat was ook niet zo gek, want ik had hier tenslotte te maken met de best verkochte EA franchise, die zowel op papier en in de praktijk goede resultaten zou moeten hebben.

Het spel wordt gespeeld volgens de officiële American Football regels, al had ik er wel ietwat moeite mee om deze te begrijpen, aangezien ik haast nooit in aanraking ben gekomen met een dergelijke game, en de sport zelf. Gelukkig zijn er dan wel enkele video-tutorials te vinden die uitleggen hoe het spel in elkaar zit. Al had ik echter niet het gevoel dat er genoeg uitleg was, en dat EA er dan ook voornamelijk van uit gaat dat iedereen de regels wel begrijpt. Wat dus niet altijd het geval is. De eerste uren die ik heb doorgebracht met Madden 08 waren dan ook niet frustratieloos te noemen. Madden 08 is wat dat betreft voor de nieuwkomers wel even doorzetten.

Welkom bij een nieuw seizoen

Naar mijn mening is de sport alleenstaand niet genoeg om een game mee te vullen, het is dan ook maar goed dat er enkele verfrissende modi inzit waardoor er meer variatie te vinden is in Madden 08. Hoewel er veel van deze modi ook te bekennen waren in Madden 07 zijn ze toch wel redelijk geupdate naar een acceptabel niveau. De welbekende Superstar modus is hier een voorbeeld van, hierin creëert de speler een eigen personage die hij vervolgens onder zijn hoede moet nemen. Het aanemen van contracten en het trainen van de biceps staat hier centraal bij. Daarnaast zijn de alleenstaande wedstrijden uiteraard ook te vinden. Tijdens het spelen van deze wedstrijden is het de bedoeling om de tegenstander uit te schakelen door zoveel mogelijk punten te krijgen, dit wordt voornamelijk behaalt door de welbekende Touchdowns te behalen. Deze zijn niet al te makkelijk te realiseren, maar voordat er actie wordt ondernomen kan de speler eerst tactisch nadenken om een bepaalde formatie uit te voeren. Er is dan ook de optie om tips te krijgen over wat er het beste te doen is in een bepaalde situatie. Deze opzet is ook te bekennen bij de rest van het spel, zoals bij onder andere de Superstar modus. Alleen is daar weer het verschil dat je met maar één speler speelt in plaats van een heel team, wat uiteraard ook best logisch is.

In Madden NFL 08 zijn wederom alle bekende teams terug te vinden, waaronder mijn nieuwste favoriet The Eagles. Alle spelers zijn te herkennen en hebben zichzelf aangeboden voor motion-capture om het beste resultaat te bereiken. Dat resultaat is overigens overtreffelijk te noemen, alle animaties zijn vloeiend en komen erg realistisch over. De stadions waarin gespeeld wordt in Madden 08 zijn stuk voor stuk uniek, aangezien elk officieel stadion van elke club erin zit. Hoewel het publiek niet levendig overkomt, en vooral ook bestaat uit drie dezelfde personen, geeft het toch wel een leuke sfeer aan een al spannende wedstrijd.

Iets wat opvallend is tijdens het spelen zijn de bugs die regelmatig op het scherm te zien zijn. Wat ik het meest ben tegen gekomen is het geval dat als er meer dan vijf spelers op een kluitje liggen, en er wordt gefloten omdat de bal weer in positie gezet moet worden, dat deze in elkaar vast blijven steken (wat er overigens best komisch uit ziet). Verder is er regelmatig te zien dat de bal door een speler heenvliegt, maar over het algemeen zorgen deze bugs niet voor enige spelbederf. Daarvan afgezien loopt de game soepel, en ook nog eens op 60 frames per seconde.

Het online aspect van Madden 08 zit redelijk netjes in elkaar, zo is deze modus redelijk uitgebreid en is deze voorzien van een nieuwsbord dat constant wordt vernieuwd. Daarnaast is de online modus met maximaal twee spelers te spelen op een console, wat uiteraard in een unranked match zal plaatsvinden. In de online modus is ook het zelf gecreëerde personage uit de Superstar modus te gebruiken, al wordt deze dan wel qua stats uitgebalanceerd tegenover de andere spelers. Op één console is het multiplayer feest ook compleet, want met maximaal 4 spelers kan er 2 vs 2 worden gespeeld.

De appel valt niet ver van de boom

Al met al ben ik blij dat ik aan Madden 08 een goed cijfer kan plakken, iets wat ik persoonlijk totaal niet verwacht had. De zowel uitgebreide singleplayer als multiplayer zorgt voor genoeg uren speelplezier, al moet ik zeggen dat online spelen toch nog wel ietsjes leuker is. Per definitie is Madden 08 geen vervolg dat grensverleggend is in de serie, maar het is zeker wel een goed vervolg te noemen wat de Madden serie een oppoets beurt geeft en er bovendien voor zorgt dat de franchise nog steeds door kan gaan als de titel best verkochte EA franchise. Voor de nieuwkomers is het even doorzetten, I can tell, maar als je eenmaal over die drempel heen bent gekomen is de rest van de rit zeker de moeite waard.


  • Auteur: Bastiaan Knol | Genre: Sport | Release: 02-09-2007 | Uitgever: EA Games | Ontwikkelaar: EA Sports
    Graphics: 8.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 8.5
    7.9

    0 0 stem
    Artikelbeoordeling
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
    ()
    x
    jeroen
    Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
    Holler Box
    jeroen
    Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
    Holler Box
    jeroen
    Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
    Holler Box