Little King’s Story

thumbnail

Be the King

“Uwe nederigheid, u bent vandaag gekroond tot koning van ons kleine, bescheide landgoed. Gefeliciteerd! U wacht de zware taak om dit dorp uit te laten groeien tot een civilisatie van de toekomst. Ik voel dat ik hier al jaren naar heb uitgekeken. Het moment waar ik al mijn hele leven voor heb geleefd.” Een boodschap die in de game Little King’s Story zo ongeveer werd overgebracht. “Uw onderdanen verwachten u, neemt u plaats in uw troon en commandeer.” Het zijn helaas net niet de letterlijke citaten in de game maar daar komt het wel op neer. In het spel Little King’s Story ben je ‘de koning’, en een koning is in dit spel ook echt een koning, een alleenheerser, een dictator. Maar gelukkig niet de terugkeer van het nationaal socialisme, godzijdank Hail to King Jeroen!

In deze game mag jij dus de gouden kroon dragen. Je hebt de macht over een bescheiden dorp, noem het maar een klein gat met zo’n 15 slaafjes die staan te springen om jouw orders op te volgen. Om te beginnen leer je kennis te maken met een drietal onderdanen die jou door de game zullen helpen. Het betreft Howzer de ridder, Liam, de minister en Verde. Met deze personen kun je onder andere de stad naar de goede richting sturen. De ene persoon geeft je tips en dient als hulp bij de gameplay, bij de ander is het mogelijk om de stadsplannen, waaronder het bouwen van structures, te beheren, en bij weer een ander kun je simpelweg het spel opslaan om zo je progressie veilig te stellen. Het zijn allemaal leuke principes die het spel een geheel andere dimensie geven dan wanneer je gebruik zou maken van standaard ingame main menu’s en dergelijke. In de game is het de bedoeling om van een klein dorp een grootse stad te maken met veel leven, maar ook veel mogelijkheden. Je kunt gebouwen laten ontwikkelen die nodig zijn voor het kweken van ridders en landbouwers, maar hier is natuurlijk geld voor nodig. Dit geld kun je op allerlei manieren zien te vergaren door te zoeken, te verwoesten en te graven. Deze vieze werkzaamheden vervul je echter niet zelf, maar laat je door de bewoners van je dorp vervullen. Door simpelweg de B-knop in te drukken in de nabijheid van bewoners zul je opmerken dat ze je volgen als een stel hersenloze slaafjes die je aanbidden als een keizer. Heerlijk toch?

Nadat je het nodige geld vergaard hebt, wat overigens geen probleem zal vormen voor de meeste spelers, kun je gebouwen laten creëren waarmee je vervolgens je bewoners kunt laten evolueren naar diverse type hulpjes. Het ene hulpje kan fungeren als bruggenbouwer, de ander kan gaten graven en daarmee schatten op laten duiken, en weer een ander wordt ingezet in de strijd tegen ‘de monsters’. Ze vormen allemaal een nuttig onderdeel van je dorp, dat je langzaam dient uit te breiden. Het spel is erg eenvoudig, zowel voor beginnende spelers, als voor de gamers met al wat meer ervaring, en biedt daarnaast constant weer nieuwe quests en variatie. In eerste instantie dacht ik bij het spelen even aan een soort van Animal Crossing concept, maar met dit spel zul je een stuk meer de beleving voelen van een groots avontuur waarin je zit, en dat maakt dit spel dan ook wat betreft gameplay een stuk gevarieerder, maar vooral leuker om te spelen.

Het maken van keuzes is ook belangrijk. Bouw je voor iemand een kerk of niet? Een keuze kan je duur komen te staan, want je kunt hiermee de meest helse problemen naar jezelf toe halen. De suggestiebox waar de inwoners gebruik van kunnen maken wordt rijkelijk gevuld met quests en suggesties die je kunt aannemen of juist kunt weigeren, maar dit heeft wel directe invloed op het karakter van de bewoners. Het brengt dan ook kleine RPG-elementen met zich mee, wat het ook weer erg plezierig maakt om het te spelen. Je bestuurt het gehele spel in feite vrijwel zonder het gebruik van de motion controls. De analoge stick van de Nunchuck vormt het belangrijkste besturingscomponent en de A- en B-knoppen van je WiiMote kunnen gebruikt worden voor actiemomenten. De +-knop dient verder voor de verschijning van de map en andere standaard mogelijkheden. De besturing werkt erg makkelijk, maar vooral ook soepel. Soms willen je bewoners die achter je aan hollen op commando wel eens aan een hekje of inham blijven hangen, maar ergerlijk frequent zal het meestal niet voorkomen.

Erg kleurrijk en vrolijk

Niet alleen wat betreft gameplay is Little King’s Story een uitstekende titel, maar ook grafisch springt dit spel eruit. Ingame ziet het er allemaal erg kleurrijk en fleurig uit en dat past bij de setting van de game. Het is weliswaar niet allemaal even strak, of gladjes uitgewerkt, maar het ligt boven het gebruikelijke niveau op de console. Vooral het waterverfeffect dat je kunt vinden in de cinematics mogen er zeker zijn en vormen dan ook een unieke kijk op het spel. Ik zou het nog niet direct vergelijken met de Okami -stijl, maar het heeft er wel een beetje van weg. Ook de mogelijkheid om ingame je camera volledig te draaien, en de soms wijzigende perspectieven maken het spel grafisch vrij indrukwekkend.

Er valt maar weinig negatiefs te vertellen over de tot dusver besproken elementen van de game maar een toch minder aspect is de sound. De ingame geluidseffecten zijn nog wel acceptabel, zij het dat ze miniem in het spel verwerkt zijn, maar de dialogen die je geregeld voorbij zult horen komen maken het spel wat eenzijdiger. Constant worden dezelfde zinnen door een bepaald karakter herhaald, soms in korte vorm, soms in een verlengde vorm. Elke zin zal dus hetzelfde uitgesproken worden, maar zal in de subtitles volledig anders zijn. Ook je manschappen die achter je aan lopen en die je met A geregeld de verkeerde richting in zult sturen hebben vaak hetzelfde toontje. De ingame soundtracks, die per omgeving kunnen veranderen zijn wel lekker opgenomen. Ze vervelen niet al te snel, en passen bij de sfeer die de omgevingen uitstralen, en dat komt de ambiance natuurlijk alleen maar ten goede.

Little King’s Story is een uitstekende game voor de Wii die weer eens wat anders weet te doen op de console dan de meeste andere games. Het spel heeft een vrij uitgebreide gameplay, zij het dat je het spel na één keer spelen waarschijnlijk niet nogmaals op zult pakken voor dezelfde campaign, weliswaar misschien wel in een hogere moeilijkheidsgraad. Je strategie kun je natuurlijk bij een herspeelsessie veranderen, maar veelal zal het verloop hetzelfde blijven. Toch zal deze eenmalige ervaring je het nodige plezier opleveren, zowel voor jong als voor oud. Het is jammer dat de game enkel Engelstalig is en daardoor wat minder toegankelijk is voor de kleintjes en daarmee een grote doelgroep mist, maar ook als al wat meer volgroeide gamer zul je ongetwijfeld plezier beleven aan deze zeer aparte en verassende game.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sim/RPG | Release: 23-04-2009 | Uitgever: Rising Star Games | Ontwikkelaar: Cing/Town Factory
    Graphics: 8.0 | Geluid: 6.5 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.3 | Replay: 6.0
    8.1
    + Goed, simpel verhaal, blijft attractief
    + De kleine RPG-elementen
    + Sfeer en grafische stijl
    - Uitwerking geluid bij dialogen
    - Soms kleine physics probleempjes
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx