LEGO Star Wars III: The Clone Wars

thumbnail

Niet de eerste…

Al jaren lang is de LEGO franchise bezig met het veroveren een grotere groep gamers. Als het geen LEGO indiana Jones is, dan is het veelal wel LEGO Star Wars. En van die laatste reeks is ditmaal weer een nieuw deel verschenen, te weten LEGO Star Wars 3 voor onder andere de Nintendo 3DS handheld. Wij speelden echter de console-versie.

Zoals eigenlijk elke game, al sinds de eerste LEGO game die ik speelde in Keulen op gek genoeg de PC, is het concept van de LEGO games veelal hetzelfde. Echte nieuwe elementen of gameplay features worden veelal niet geleverd, maar het gaat in deze epische reeks natuurlijk vooral om de innovatieve omgevingen waarmee je aan de slag kunt. Daarnaast heb je uiteraard ook per persoonlijk verschillende wapens, en is de co-op een speciaal iets wat deze reeks vaak zo lachwekkend maakt. Wat is er namelijk leuker dan het samen spelen van een game, en elkaar door de amusante levels heen loodsen?

Allereerst mag gezegd worden dat LEGO Star Wars III: The Clone Wars, zoals de gehele titel luidt, niet veel afwijkt van eerdere titels. De gameplay is daarmee dus grotendeels hetzelfde gebleven. Met LEGO Indiana Jones nog maar net achter te kiezen, is dit niet heel veel nieuws. Echter zul je opmerken dat de Jedi’s in de game de nodige krachten kunnen gebruiken, waaronder het gebruik van de lightsaber, en de mogelijkheid om bepaalde objecten in elkaar te zetten, al dan niet de lucht in te gooien. Daarnaast heb je ook het commando over diverse andere welbekende units. Je zult onder andere ook misbruik moeten maken van de battle droids, waarvan je onder andere het hoofd af zult moeten zagen, om zo verder te komen in de lineaire levels. Nieuw in dit spel zijn de features die het mogelijk maken om te switchen tussen karakters die zich in verschillende gebieden bevinden binnen een verhaal. Verder kun je het commando overnemen over grootse groepen legers van clones die het opnemen tegen de droid legers. Met lightsabers kun je verder gooien, snijden en een Jedi kan diverse combo moves maken, om zo vijanden en objecten te vernietigen. In de HUB kun je kiezen uit de levels die je stuk voor stuk vrijspeelt. Echt veel nieuws vinden we dus niet tussen de sterren, al biedt de game nog altijd genoeg variatie om de nodige uurtjes mee te gaan.

Niet eens zo gemakkelijk

En die uurtjes zul je nodig hebben, want LEGO Star Wars biedt weer genoeg uren aan gameplay. Hoewel het soms erg vervelend kan zijn dat vijanden maar blijven respawnen, totdat je een oplossing hebt gevonden om de grootse stromingen tegen te houden, zul je constant bezig zijn met puzzelen, en met het strijden tegen de opponenten. Daarnaast kom je natuurlijk ook weer de nodige eindbazen tegen, die elk een verschillende approach vereisen, en zelfs in fases neergehaald moeten worden. LEGO Star Wars probeert zoveel mogelijk te variëren, maar slaagt er helaas toch niet in om vele uren achter elkaar boeiend te kunnen blijven, vooral niet als je alleen speelt. Mede door de grootse stromingen aan vijanden, en de soms onduidelijke aanpak waarnaar gevraagd wordt, zal het soms ook ergeren zijn met deze game. LEGO Star Wars III is dan ook niet meer voor de kleine kinderen, zoals in het verleden wel eens het geval is geweest. Puzzels zijn een tikkie lastiger en daarmee dus ook complexer uit te voeren, en tijdrovender. De doordachte tactieken die je moet uitvoeren zijn op zich wel uniek en karakteristiek aan de LEGO games franchises, maar leveren helaas niet altijd evenveel plezier op.

Grafisch is LEGO Star Wars III er weer ’n beetje op vooruit gegaan. Niet alleen kunnen er nu veel meer karakters in beeld verschijnen dan voorheen, honderden zelfs, maar ook is het spel er weer ’n stukje scherper op geworden. Daar waar het allemaal wat kartelig was in voorgaande games, daar is dit net iets meer verfijnd. De game is de tijd zeker niet voor, maar wordt steeds indrukwekkender wat betreft technologie. Hoewel het nog altijd de oude engine betreft, kun je constateren dat deze nog altijd flink verbeterd en geoptimaliseerd wordt door ontwikkelaar TT Games. Ook de tussenfilmpjes zijn weer van een zeer goede kwaliteit.

LEGO Star Wars III is weer als vanouds een goede, humoristische platformer met de nodige puzzelmomenten waarbij af en toe best wel wat nadenkwerk verlangd wordt van de speler. De gameplay wordt na verloop van tijd weliswaar wat repetitief, maar je kunt zien dat men zoveel mogelijk variatie probeert te stoppen in de omgevingen en de puzzels. Daarnaast brengen de eindbazen de nodige uitdaging met zich mee, al is soms niet geheel duidelijk wat nu de bedoeling is van een opdracht, waardoor je in een loop van acties terecht komt. Al met al is ook dit deel weer een waardig vervolg, met hier en daar wel enkele verbeteringen, weliswaar niet veel, die het spel voor de liefhebbers weer ongetwijfeld de moeite waard zullen maken.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform/Puzzel | Release: 31-03-2011 | Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: TT Games
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
  7.5
  + Zeer degelijke gameplay en puzzels
  + Game kost je vele, vele uren
  + Verbeterde (grafische) engine
  - Niet echt veel vernieuwingen
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box