LEGO Harry Potter: Jaren 5-7

thumbnail

Er zijn vele fans van de LEGO games. De community wordt er niet kleiner op en op de GamesCom gingen zelfs al geruchten van een LEGO The A-Team, welke wij vooral zelf creëerden in gesprek met Warner Bros., maar je weet nooit… Met het oog op diverse eindes van LEGO-reeksen, waaronder PoTC en nu LEGO Harry Potter, lijkt het erop dat men iets nieuws moet verzinnen. Op de GamesCom zagen we echter een grote glimp van deze nieuwe game, welke net na de grootse drukte verschijnt voor diverse platformen. Vol enthousiasme lieten 2 ontwikkelaars van de game toen zien wat het spel wederom bijzonder verslavend moet maken. Ga aan de gang met Harry Potter, wederom, maar kan men ditmaal ook een nieuwe twist geven aan de franchise, welke met de jaren steeds uitgebreider wordt? Dat is de vooral vraag in deze review.

Beleef het einde nu zelf

LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 vertelt het verhaal van de laatste 4 films en boeken, welke ongetwijfeld veel mensen gezien zullen hebben. Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Half-bloed Prins en Harry Potter en de Relieken van de Dood zijn allemaal te ervaren in deze Interactieve wereld die LEGO heet. Ervaar de laatste 3 jaren van Harry Potter op Zweinstein en speel het gevecht tegen Voldemort een stukje uitgebreider dan voorheen. Leer lessen, toverspreuken, duelleren en puzzel weer als ’n malle in dit vernieuwde game.

Globaal genomen is in deze nieuwe Harry Potter game wat betreft gameplay niet veel veranderd. Met LEGO Harry Potter PoTC net achter de kiezen zul je merken dat deze game niet veel anders aan zal voelen wat betreft gameplay. De game mechanics zijn exact gekopieerd, met daarbij uiteraard diverse toegevoegde features, waaronder het gebruik van je toverstaf. Het bouwen van objecten, het helpen van andere LEGO-karakters in de omgeving en het gebruik van de krachten zijn aspecten die we al eerder zagen in LEGO-games. Echt veel nieuws onder de zon is er dus niet, met uitzondering van een wel heel bijzonder goed aspect in het spel. Er is namelijk een deel van de campagne gewijd aan een 2D-speelmogelijkheid. Hierin kun je het spel in 2D spelen, iets wat we ook al zagen in games als bijvoorbeeld Alice en El Shaddai, maar toch meer die klassieke platformgameplay naar het spel brengt. Hoewel dit stukje gameplay slechts eenmalig voorkomt in het spel, en van korte duur is, zul je merken dat men er goed aan heeft gedaan om dit toe te voegen. Hoewel ik persoonlijk de 2D-gameplay wel wat meer had willen zien, geeft het zeker ’n toegevoegde waarde aan de toch al vrij standaard gameplay die we inmiddels al meerdere jaren kunnen ervaren.

Het spel bevat wederom een drop-in/drop-out co-op waarbij je met een dynamisch split-screen scherm kunt gaan spelen. Het scherm wordt automatisch in 2 delen gespleten als je te ver van elkaar af loopt en loopt vervolgens weer in elkaar over tot 1 beeld wanneer je bij elkaar in de buurt bent. Een online co-op is en blijft voorlopig afwezig. Op de GamesCom hadden we hier ook nog onze vraagtekens bij gezet, maar voor de ontwikkelaar gaat het puur om het plezier dat je samen op de bank hebt, en niet om online gameplay.

Net als in de vorige LEGO game bezitten de verschillende karakters, waaronder natuurlijk Harry, Ron en Hermelien de nodige krachten. Zo kunnen ze onder andere huisdieren oproepen, maar ook verschillende magische krachten, welke aangeduid zijn in verschillende kleuren en hun verschillende uitwerkingen kennen. Deze heb je ook nodig in de confrontaties, waarbij verder overigens weinig tactisch vernuft vereist is. De puzzelachtige gameplay is helaas wat minder duidelijk als in PoTC het geval was en geeft je gedurende het spel helaas minder hints, waardoor je zo nu en dan misschien eens vast kunt lopen, maar blijft zeer toegankelijk en vermakelijk.

Elke keer weer ’n stukje mooier

Grafisch heeft men gebruik gemaakt van de al ver gemodificeerde engine die ook gebruikt werd in LEGO Pirates of the Caribbean. Het spel ziet er daarmee dus beter uit dan de eerdere LEGO Harry Potter game en dat valt ook te zeggen van de omgevingen. Alles ziet er wat scherper en verfijnder uit en de omgevingen zijn middels het gebruik van blur ook op momenten erg mooi vormgegeven en hebben een echte fantasierijke sfeer. Omgevingen zijn constant gevarieerd waardoor je van de ene in de andere verbazing zult vallen. Echte samenhang met de films is daarnaast ook zeker aanwezig, waardoor je als speler zeker gelijkenissen zult zien met zowel de films als de boeken. Daarbij zijn nog diverse kleine details toegevoegd die vooral de echte fans van de boekenreeks op zullen vallen. Ook de bruingekleurde graphics en het 2D-level zien er goed uit. Qua audio zul je natuurlijk de welbekende soundtracks uit de films kunnen herkennen. Verder zijn de geluidseffecten naar behoren maar niet al te bijzonder. De animaties die tussendoor verschijnen zijn als altijd weer hilarisch, al is de humor wat weggeëbd in vergelijking met bijvoorbeeld PoTC.

Eigenlijk is ook deze LEGO game weer een prima en vermakelijke game. Het is goed dat men geprobeerd heeft om met de weliswaar korte 2D-gameplay iets nieuws in dit spel te stoppen en dat zooooveel interactiviteit met de omgevingen gecreëerd is, maar de vele laadtijden en de toch gestandaardiseerde gameplay blijken de reeks toch wat eenzijdig te maken. Hoe lang men dit concept dan ook nog kan uitputten is de vraag. Al met al zullen de liefhebbers van de LEGO games weer de nodige uren, en ik zeg ‘de nodige’, want dat zijn er nogal wat, vermaak tegen het lijf lopen met deze nieuwe titel. Help Harry dus de winter door de komende weken, en herbeleef wat je waarschijnlijk in de films al hebt kunnen meemaken, op de meest interactieve manier die je kunt ervaren.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform/Adventure | Release: 21-11-2011 | Uitgever: Warner Bros. | Ontwikkelaar: TT Games
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.5 | Replay: 7.5
  7.4
  + Het korte 2D-gameplay stuk
  + Interactie en gevechten
  + Erg lange verhaalmodus
  - Concept raakt wat uitgeput
  - Veel laadpunten
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box