LEGO DC Super-Villains

thumbnail

Speel met de bad guys

Met LEGO The Inredibles nog maar net achter ons is het alweer tijd voor een nieuwe game. De TT Games-machine blijft maar draaien en maar nieuwe LEGO games uitspugen, maar zijn de games ook nog wel van deze tijd? Dat is soms redelijk de vraag. De franchise doet weinig aan vernieuwing en blijft eigenlijk vooral op thema’s voortborduren. Ditmaal gaat men echter een wat andere kant op, met LEGO DC Super-Villians. Weet deze game ons eindelijk weer eens totaal te verrassen?

In LEGO DC Super-Villains is de Justice League verdwenen en is de bescherming van de aarde overgelaten aan een groep nieuwe helden uit een parallel universum die zich hebben uitgeroepen tot het “Justice Syndicate”. Beruchte DC-superschurken uit de “Legion Of Doom” ontdekken dat de nieuwste helden van de aarde misschien niet zijn wat ze beweren. Met het compleet aanpasbare superschurkpersonage van de speler in de leidende rol moet dit team van wetsovertreders zijn krachten bundelen om de kwade plannen van de onbekende vreemdelingen te dwarsbomen. Spelers creëren hun eigen superschurkpersonage en gaan op een reis om de rol van hun personage in het verhaal te bepalen. Onderweg ontgrendelen spelers nieuwe vermogens en aanpassingen voor hun personage, gaan ze van het gebaande pad af voor aanvullende verhaalmissies, puzzels en minigames om beloningen te ontgrendelen en andere DC-superschurken te rekruteren en richten ze onheil aan op welbekende DC-locaties zoals Gotham, Metropolis, Smallville en meer.

IJzersterke characters

Wat vooral leuk is aan dit nieuwe verhaal zijn de characters. Ja, de characters zijn altijd belangrijk geweest, maar de characters die in deze game zitten brengen net wat meer extra’s dan normaal. Natuurlijk kennen we de Joker, Harley Quinn en Riddler uit eerdere games, maar de manier waarop ze zich gedragen in de spelwereld is geweldig. Tegenstanders een suprise box laten openen, waarna ze worden weggeschoten is natuurlijk geweldig, en zorgt voor wat innovatieve dynamiek in de combat van de game, al blijf je nog altijd flink meppen en rossen op de buttons. Wel valt op dat je vaak de secundaire combat-functie van de characters gebruikt. Zo kan de een elektriciteit schieten, de ander water/ijs en weer ’n ander laat springende kunstgebitten door kleine gangen heen lopen. Elk character heeft zo wel zijn of haar eigen secundaire mogelijkheden, welke dus veelvuldig benut worden. Leuke andere characters uit het DC-universum zijn Wonder Woman, The Flash, Deathstroke en Lex Luthor. Verder is qua platform-elementen de game gelijkwaardig aan eerdere titels. Vooral de omgevingen zijn wat meer variabel geworden, en zien er vooral qua look erg vet en futuristisch uit. De eerste missies waarbij je een soort van kerk beklimt tot de top laat zien dat de creativiteit nog altijd niet verloren is gegaan bij TT Games. Wat deze game het meest bijzonder maakt is toch wel het level-design. Je komt onder andere ook in het welbekende Arkham City, waar je allerlei avonturen beleeft met natuurlijk de Joker. De ene omgeving is wat mooier en wat chaotischer dan de andere, waarmee de ambiance per stage dus aardig verschilt. Daar waar vooral het begin erg imponerend lijkt, daar kakt het naar mate de game vordert wel een beetje meer in. Leuk zijn daarnaast de puzzels. Zo heb je mini-puzzels waarbij je een soort van stroomgolf door een mini-doolhof moet zien te leiden. Verder ben je ook geregeld met de graffitispuit bezig.

Grafisch lijkt de game weer ietsje vooruit te zijn gegaan. De omgevingen zijn net wat strakker in beeld gebracht, al draagt het level design zeker bij aan de algemene kwaliteit van de graphics. Verder zijn ook de hoofdmenu’s erg vet met daarin de characters die stuk voor stuk worden uitgelicht in mooie artwork-achtige beelden. Ook de ingame wisselingen naar andere third person-views zijn soms erg verrassend en dynamisch. Qua stemmen is de Joker natuurlijk fantastisch en heeft deze veel weg van de stem uit de echte Batman-series. Toch blijft het spel erg kindvriendelijk, en zul je nooit echt kwaadaardige dialogen tegen gaan komen. De bad-guys doen zich dan ook meer voor als good-guys, met enkel een evil-look. Qua content is het spel ook flink uitgebreid. Het spel bevat een twintigtal chapters wat vrijwel ongekend is in een LEGO-game. Qua lengte is het spel dan ook zeer de moeite waard en ook zeker wel het geld. Daarnaast zijn er de mini-quests in de open-wereld van de game en kun je met bepaalde characters natuurlijk ook weer terug keren om bepaalde unlocks te doen in de verhaalmodus. Wat tevens opviel is dat de game net als LEGO The Incredibles een bug bevat, waardoor je geen achievements meer kunt halen. Hoe dat komt is niet geheel duidelijk, al lijkt dat te maken te hebben met het stand-by zetten van de console. Voor de achievement-hunters dus een vrij irritant gebrek dat ook in deze game nog niet is opgelost.

LEGO DC Super-Villains is een game die weinig vernieuwing brengt in het LEGO-universum, maar wel erg vette characters en creatieve omgevingen naar je toe brengt. De anti-held setting is een interessante richting die de franchise nu op gaat en is er een die op de een of andere manier toch wat innovatiefs met zich meebrengt. De voice-acting in deze game is grandioos en ook de graphics zijn licht opgepoetst en net wat scherper dan voorheen. Aan de combat, het platformen en aan de co-op is verder zo goed als niets veranderd. Heb je echter al een tijdje geen LEGO-games meer gespeeld, en twijfel je over welke LEGO-game je moet kiezen? Dan zou ik in ieder geval aanraden om zowel qua inhoud, als wat betreft sfeer, deze als eerste in huis te halen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform | Release: 19-10-2018 | Uitgever: Warner Bros. | Ontwikkelaar: TT Games
  Graphics: 7.7 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 8.0
  7.9
  + Erg vette characters
  + Sterke voice-acting
  + Creatieve omgevingen
  - Brengt weinig nieuwe gameplay-elementen
  - Achievement-bug nog altijd aanwezig
  -

  0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box