LEGO Batman 2: DC Super Heroes

thumbnail

Een nieuw jaar, een nieuwe LEGO-game

LEGO wordt de laatste tijd nog flink uitgemolken. Met Harry Potter nog maar net achter de rug terwijl je daarvoor nog de gevaarlijke zeeën van de Cariben hebt bevaren staat LEGO Batman 2: DC Super Heroes alweer voor de deur. Dat is niet zo gek met de nieuwe Dark Knight-film op komst. Men wisselt de genres nogal wat af, al blijft de opzet van de LEGO games vrijwel altijd identiek. Waar ze in Harry Potter nog innovatief bleken met 2D-gameplay, daar moet ook LEGO Batman 2: DC Super Heroes zich weten te onderscheiden. Kan LEGO zich nog wel onderscheiden is de vraag…

Voorheen hadden we nog veelal te doen met de Xbox 360- of PlayStation 3-versie maar dat is vanaf nu voorbij. LEGO Batman 2: DC Super Heroes mochten we ditmaal namelijk eens op de Nintendo Wii gaan uitproberen en dat zorgde ervoor dat het stof eindelijk weer eens van het witte kastje mocht. Of deze game anders is dan de grotere broertjes was vooral voor mij een vraagteken. Echter valt dit wel mee. Daarop kom ik later terug… Batman en Robin keren in dit splinternieuwe deel terug. De game is het vervolg op de succesvolle LEGO Batman: The Videogame. Deze keer sluit het dynamische duo Batman en Robin zich aan bij andere beroemde superhelden uit de DC Universe, waaronder Superman, Wonder Woman en Green Lantern, om Gotham City te redden van vernietiging door de beruchte schurken Lex Luthor en de Joker. Zoals altijd speelt humor hierbij weer een belangrijke rol.

Weinig nieuws onder de zon

Zoals al aangehaald, de gameplay is als vertrouwd. Het spel werkt in principe exact hetzelfde als de Xbox 360- en PS3-versie. Echter gebruik je de WiiMote-afstandsbediening om te richten, bij het X-ray scannen bijvoorbeeld of wanneer je Batclaw wilt gebruiken. Het sturen van je karakter(s) gaat middels het gebruik van de Nunchuck, welke je tevens gebruikt voor het wisselen van karakter (van Batman naar Robin) en het gebruik van speciale krachten of bij het instappen van voertuigen. In de game kun je spelen met 50 speelbare karakters, waaronder Batgirl, Green Lantern, Superman en Wonder Woman. Uiteraard hebben verschillende karakters ook verschillende mogelijkheden en gadgets. Zo is er het Power Suit van Batman en heeft Robin onder andere schoenen waarmee hij tegen muren aan kan lopen en de mogelijkheid om gebruik te maken van bepaalde voertuigen en het Hazard Cannon. Het spel maakt gebruik van een meer open wereld dan voorheen, waardoor je iets meer vrijheid lijkt te krijgen dan voorheen. Echter is en blijft het spel vrij lineair en zul je geen compleet nieuw avontuur beleven wanneer je het spel volledig herspeelt. LEGO Batman 2: DC Super Heroes is en blijft daardoor voortborduren op diens voorgaande LEGO games, waar op zich niets mis mee is, maar wat steeds meer op uitmelkerij begint te lijken. Toch zul je zo nu en dan weer versteld staan van de puzzels die men heeft gecreëerd in de game, en het level design, dat niet alleen op grondniveau perfect is uitgewerkt. Naast de standaard levels zijn er ook side-missies die je in heel Gotham City kunt vinden, waarmee het spel iets meer vrijheid biedt dan voorgaande LEGO-games. Dit komt vooral de herspeelbaarheid van het spel ten goede.

Qua besturing werkt de game prima op de Wii, met uitzondering van de besturing van voertuigen, welke toch irritant blijft. Vooral wanneer je haast hebt met het besturen van een mini-voertuig zul je merken dat men gekozen heeft voor een vrij gecompliceerde manier van besturen. Met uitzondering van dit aspect werkt het spel verder prima. De combat werkt prima, het rond rennen met de Nunchuck-stick is uitstekend en ook de button-layout is op zich geen negatief commentaar waard.

Helaas bezit de franchise nog altijd geen game die ook online speelbaar is met 2 personen. Op de GamesCom gaf men al aan bij LEGO Harry Potter dat TT Games dit niet zo noodzakelijk vindt, maar het zou op zich wel een toevoeging zijn wanneer je niet altijd afhankelijk bent van een vriend of vriendin die langs je komt zitten. Of er ooit nog een online co-op zal komen valt te betwijfelen.

Zelfs beneden de Wii-standaard

Het valt niet te ontkennen dat deze game er grafisch flink minder uit ziet dan diens grotere broertjes op andere platformen. Het ontbeert de game vooral aan scherpte. Alles ziet eruit alsof je ’n paar jaren terug in de tijd gaat, zelfs voor Wii-begrippen. De game zal vooral qua dynamiek een flinke kluif zijn voor de console, waardoor het spel grafisch flink gedowngrade lijkt. Grafisch is deze game dan ook geen hoogstandje op de Wii. De tussenfilmpjes zijn gelukkig kwalitatief wel een stukje beter, al hadden we vooral ingame graag een scherptefilter geactiveerd willen zien. Qua audio is het spel zoals altijd al is geweest weer degelijk. De geluidseffecten zijn overgenomen uit eerdere delen en lijken soms zelfs verdacht veel op die van de LEGO Star Wars games. Maar goed, waarom moeilijk doen als je al een kast met geluidseffecten op kantoor hebt staan?..

Het begint een beetje ’n eenzijdig verhaal te worden met de LEGO-games. Daar waar LEGO: Harry Potter vorig jaar nog best wel wat nieuws bracht, daar is LEGO Batman 2: DC Super Heroes de eenvoud zelf gebleven. Los van dat blijft feit dat de LEGO-games voor de liefhebbers constant weer gevarieerd blijven. De puzzels zetten je zo nu en dan aan het denken, de variatie van het level-design en de zeer degelijke gameplay zorgen ervoor dat het spel constant leuk blijft. De verzamelaars kunnen daarnaast geheel Gotham City uit gaan pluizen om daar alle collectables te verzamelen, wat voor velen ongetwijfeld een must is. Het is jammer dat men niet echt meer evolueert met de franchise, zowel qua engine als wat betreft gameplay, aangezien de reeks daardoor amper nog boven gemiddeld weet te scoren. Hierdoor komt het een beetje als bulkwerk over wat TT Games de laatste tijd aflevert. Maar dat kunnen de fans ongetwijfeld alleen maar waarderen.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform/Puzzel | Release: 29-06-2012 | Uitgever: Warner Bros. | Ontwikkelaar: TT Games
  Graphics: 4.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.5
  7.5
  + Meer vrijheid, speciale abilities
  + Weer geweldige puzzels
  + Controls icm. gameplay werkt prima
  - Grafisch zelfs voor Wii-begrippen onder de maat
  - Franchise blijft weinig evolueren
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box