Just Cause 4

thumbnail

Gewoon omdat

Destructie, veel mensen houden ervan, zolang het maar niet te dichtbij komt natuurlijk, en zolang mensen maar niet echt te lijden hebben. In games kan er geen destructie genoeg zijn, en laat de Just Cause-franchise nou net zo’n gamesreeks zijn waarin verwoesting centraal staat. Nadat Just Cause 3 een klein beetje tegenviel, maar op zich wel aardig te behappen viel, komt Avalanche Studios met deeltje 4, waarin we nog meer mogen verwachten dan ooit…

Just Cause 4 is een volledig nieuw avontuur vol adrenaline voor losgeslagen agent Rico Rodriguez. Rico is een nogal norse kerel die zich nergens al te veel van aantrekt en een magneet voor kogels blijkt. Als hij naar Solís afreist om de waarheid te ontdekken achter de dood van zijn vader, moet hij het opnemen tegen de Black Hand, onder leiding van de genadeloze Gabriela. Klinkt niet echt diepgaand dus, en dat is het ook niet. De verhaallijn in de game is echt flinterdun en daar draait het ook absoluut niet om. Het gaat puur om de gameplay in de game, en die is weer net wat meer uitgebreid dan voorheen. Het concept van de game is dan ook simpel; Schiet alles kapot wat los en vast zit. Je bent dan ook vooral veel geweren van vijanden aan het oprapen om vervolgens de magazijnen daarvan weer leeg te knallen op constant binnen stromende vijanden. Het houdt werkelijk maar niet op, en als je niet oplet en je op de hielen wordt gezeten, blijven er constant nieuwe waves aan vijanden op je af komen.

Maak zoveel mogelijk kapot

Just Cause 4 is dus chaotisch, en dat is ook precies wat de franchise wil uitstralen. Toch blijft het overzicht altijd wel redelijk bewaard in de game. Natuurlijk is de grapple hook in de game weer erg belangrijk. Hiermee kun je jezelf onder andere snel voortbewegen door in de verte jezelf vast te klemmen en vervolgens jezelf naar de haakpunt toe te trekken. Verder kun je ook gebruik maken van je parachute en skydiven in de lucht terwijl je van de hoogste bergtoppen afspringt. Je grappling hook, om daar op terug te komen, bevat 10 actieve tethers. Je kunt er dus van alles mee doen, waaronder ballonnen creeeren waarmee je objecten kunt laten opstijgen. Maar deze tethers kun je vervolgens ook weer upgraden, waardoor je krachtigere ballonnen krijgt bijvoorbeeld. Maar je kunt ook objecten weg laten slepen met je grappling hook door een bevestigingspunt te kiezen en vervolgens een verslepingspunt toe te wijzen. Het zijn slechts enkele mogelijkheden welke je aan 3 verschillende opslagpunten kunt assignen om vervolgens ingame snel te activeren. In het spel heb je verder allerlei kleine mogelijkheden. Zo kun je legers aan gebieden toewijzen om binnen te vallen. Hier moet je vervolgens wel genoeg legers voor hebben verzameld, en je moet de gebieden dermate verzwakt hebben dat ze makkelijk zijn over te nemen. Ingame kun je gebruik maken van allerlei tools, waaronder veel wapens, voertuigen en vliegende helikopters en vliegtuigen. Maar je kunt tegenwoordig ook loot laten droppen. Zo kun je je maatjes requesten om wat wapens te laten droppen, maar je kunt ook een helikopter opvragen die vervolgens naar je toe geslingerd kan worden. Hoewel de supply drops er al in de eerdere game waren, is dit wel een handige optie, aangezien je vaak al redelijk snel zonder ammo zit, en graag nieuwe guns wilt gebruiken voor je een slagveld in gaat. Door de gelimiteerde hoeveelheid aan ammo word je al snel gedwongen om snel te handelen. Ammo packs oppakken hoort dan ook bij je bezigheid, maar ook het switchen van wapens zorgen ervoor dat je snel van hot naar haar moet sprinten, al dan niet vliegen met je grappling hook. De missies zijn vaak vrij straight-forward; Van medestanders helpen en ze uit de basis zien te exporteren, tot het aan flarden schieten van bepaalde objecten. De missies zijn vaak erg toegankelijk, en komen uiteindelijk meestal wel redelijk op hetzelfde neer. Het komt vaak uiteindelijk vooral neer op het neervlammen van zoveel mogelijk vijanden, waarna je de weg zoveel mogelijk vrij hebt gemaakt voor het voltooien van je objective. Die hordes aan vijanden zijn soms bizar, en houden maar niet op, iets wat mij persoonlijk niet altijd kon bekoren, vooral niet na een tijdje spelen. Just Cause 4 is dan ook veel van hetzelfde, waarbij de halve tijd je aan het vliegen bent, en de halve tijd aan het knallen en het vernietigen van tegenstanders en objecten. Een diepgaand verhaal, interessante RPG-elementen en echt strategie komt er dus niet bij kijken.

Daar waar de performance en bugs voorheen een grote rol speelden, daar is dit nu flink verbeterd. Ja, hier en daar komt er wel een bugje voorbij, maar op de Xbox One X is in ieder geval de performance flink verbeterd. De snelheid van de gameplay wordt dan ook goed bijgehouden door de framerate en deze blijft over het algemeen altijd redelijk stabiel. Haperingen heb ik dan ook nog niet echt kunnen constateren, maar dat gaat wel redelijk ten kosten van de graphics. Die zijn namelijk vrij flets en ongedetailleerd. Veel objecten worden herhaald, vijanden zien er bijna altijd hetzelfde uit en ook popup komt redelijk veel voor. Wel leuk zijn de weerseffecten in de game. Zo komt er geregeld een tornado voorbij die iedereen omver blaast en zul je de meest extreme regen voorbij zien komen. Naast deze vette weerseffecten is de spelwereld ook flink uitgestrekt. Hoewel het in het begin nog vooral lijkt op een grote jungle met hier en daar wat kalere gebieden en en kleine dorpjes en industriegebieden, daar verandert de wereld naar mate je dieper de spelwereld in gaat. Uiteraard kun je ook fast-travelen wanneer de afstanden en de missies je te ver weg liggen, waardoor de mobiliteit altijd gegarandeerd blijft. Hoewel de game qua kleuren flink hoge contrasten laat zien, is het spel wat betreft scherpte verre van hoogstaand. Vooral de cinematics zien er vrij matig uit. De game ziet er dan ook redelijk casual uit en kan zich ook zeker niet meten met oudere games als Far Cry 5.

Just Cause 4 is een game vol chaos, explosies en vol vijanden die je kunt doorzeven met kogels. De game wordt nooit echt gevarieerd en de lichte RPG-elementen helpen niet om het spel echt lang interessant te houden. Door de saaie missie-structuur, die veelal op hetzelfde neerkomt, zul je merken dat de gameplay verre van diepgaand is. De gameplay werkt wel lekker soepel, snel en vooral doeltreffend, vooral door de snelheid met de grappling hook. De lichte auto-aim feature waarmee je sneller vijanden kunt neer knallen zorgt ervoor dat je constant wel aan het knallen, reloaden en oprapen van nieuwe wapens bent. Naar mate je de game verder speelt en meer gebieden verovert worden de omgevingen wat interessanter. Just Cause 4 voelt vooral als een casual shooter ala Mercenaries die je even oppakt om snel even wat random missies af te ronden, en vervolgens weer een tijdje neerlegt, om vervolgens later weer verder op te pakken. Een leuk tussendoortje dus, waarin je even helemaal los kunt gaan.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 07-12-2018 | Uitgever: Square-Enix | Ontwikkelaar: Avalanche Studios
    Graphics: 6.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 7.5
    7.0
    + Snelle, destructieve gameplay
    + Leuk voor tussendoor
    + Mooie spelwereld, weerseffecten
    - Missie-structuur is weinig gevarieerd
    - Matige cinematics, popup en mist detail
    - Soms wel erg overdreven chaotisch

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx