iCade

thumbnail

Het begon allemaal als een 1 april grap een jaar geleden, de iCade. Een mini arcadekast waar de iPad ingestoken kan worden om zo arcade games te spelen. Het klonk te mooi om waar te zijn en velen waren dan ook teleurgesteld toen het duidelijk werd dat het om een 1 april grap. Maar het bedrijf ION zag de hype die erom heen was ontstaan en besloot de iCade daadwerkelijk in productie te nemen. Ze zijn zelfs gaan samenwerken met Atari met als resultaat een groot aantal games die de iCade ondersteunt. Met een prijskaartje van rond de 100 euro is het een prijzige accessoire voor je iPad, maar is de iCade het geld waard en kan het de hype waarmaken die een jaar geleden was ontstaan, dat zoeken we uit in deze recensie.

Wat vinden we in de doos?

De iCade wordt geleverd in onderdelen en jij zult hem dan ook eerst in elkaar moeten zetten voordat je aan de gang kan gaan met het spelen van arcade games. Zo hebben we een plastic voet, waar de arcade stick en de acht knoppen op te vinden zijn, een achterkant, 2 zijkanten, een bovenkant en 2 batterijen. Het in elkaar zetten is erg simpel, want er komen maar tien schroeven in totaal aan te pas. Als je een Ikea kast in elkaar kan zetten dan is het een makkie om deze arcade kast in elkaar te zetten. Het duurt dan ook maar 5 minuten voordat je klaar bent en je de iPad erin kan steken. Als laatste plaats je nog de bal op de arcade stick en doen we de batterijen erin, waarmee we klaar zijn om de boel te verbinden met de iPad. Het eerste wat meteen opvalt is de kwaliteit en afwerking van het product. De stukken hout zijn gelamineerd en zijn allemaal voorzien van flitsende artwork. Het geheel is oerdegelijk en is een erg leuke toevoeging aan je game collectie, alleen al om hoe het kastje eruit ziet. Aan de voorkant bevindt zich ook een oplichtend namaak muntgat, dat fungeert als een indicatie of het kastje aan of uit staat. Je kunt de iPad er verticaal in plaatsen, maar er bevindt zich ook een rand zodat het mogelijk is om de iPad horizontaal te plaatsen op de iCade.

De iCade wordt draadloos verbonden met de iPad via bluetooth en net zoals het in elkaar zetten, gaat dit erg simpel. Als je naar je bluetooth instellingen gaat op je iPad, zie je de iCade verschijnen en geef je aan dat je een verbinding ermee wilt maken. Je krijgt een code te zien, die je moet intypen op de iCade door de arcade stick en knoppen te gebruiken. En vervolgens ben je klaar om enkele games te spelen. De iCade is gemaakt om samen te werken met de Atari Classics die je kunt aanschaffen in de store. Ik ging dus naar de store en wilde vervolgens zoeken naar deze game en wat bleek de toetsenbord van de iPad werkte niet meer. De iCade zorgt er namelijk voor dat je toetsenbord geblokkeerd wordt en je moet dus elke keer als jij je toetsenbord wilt gebruiken de iCade uitzetten, om vervolgens hem weer te verbinden. Het zou beter zijn geweest als het toetsenbord nog had gewerkt. Maar als je de iPad erin plaatst, ga je natuurlijk niet even surfen op het wereld wijde web. Dus na alles gedownload te hebben, was ik eindelijk klaar om ouderwets leuk arcade games te spelen.

Plastic, maar fun

Atari Classics geeft je de mogelijkheid om 99 games te spelen, zoals bekende titels Pong, Breakout en Asteroids. En hier blijkt al snel dat de games vele malen leuker zijn om te spelen dan het geval is via de iPad. De arcade stick voelt erg degelijk aan en de beleving is zoveel malen beter. De knoppen daarentegen voelen heel erg plastic aan en maken een hoop herrie, zeker als je een game speelt, waar veel in geschoten wordt. De arcade kast zorgt ervoor dat het geluid versterkt wordt en er een enorm geluid uit de iPad lijkt te komen. Helaas kan je geen multplayer spelen erop, maar veel van de solo games en games die op highscores gebaseerd zijn werken erg goed met de iCade. Hoewel er nog wel een paar nadelen zijn. Zo is er ondanks de samenwerking met Atari geen speciale display versies te vinden van de games zonder de controls op het scherm. Dit zorgt ervoor dat er teveel zinloze dingen op het beeld getekend worden en je hierdoor veel van het beeld verliest. Ook heeft de iCade acht knoppen en dit is eigenlijk overkill voor de games die er mee te spelen zijn. Zo worden er bij veel games 1 of 2 knoppen gebruikt, waardoor de rest eigenlijk zinloos in de weg zit.

Maar de games die vroeger gemaakt waren voor een arcade stick en een paar knoppen, spelen nu zoveel beter, waarmee die extra knoppen eigenlijk weinig uitmaken. Het apparaat is bovendien erg zuinig als je een paar minuten niks doet zal het apparaat uit gaan en kan je hem weer aanzetten als je een knop indrukt of de arcade stick beweegt. Het is gewoonweg een erg leuke gadget voor de mensen die van retro games houden en in het bezit zijn van een iPad. Bovendien hebben ze ook een ontwikkel kit uitgebracht waardoor andere ontwikkelaars ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de iCade en zou ik graag nog een paar originele games zien voor de iCade.

iCade doet zijn ding!

De iCade is een heel leuke gadget en een aandachtstrekker als andere mensen over de vloer komen. Het is zeker geen noodzakelijk uitbreiding, maar de beleving van de vroegere arcade games komt echt weer naar boven borrelen als je Asteroids zit te spelen. Het is alleen jammer dat de knoppen zo goedkoop aanvoelen en je niet het toetsenbord kan gebruiken als de iCade verbonden is met je iPad. Maar voor de rest is het een enorm degelijk product, ziet het er erg leuk uit, krijg je waar je voor betaald en is het eigenlijk voor elke retro fan een must have!


Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: iPad Accesoire | Release: 22-08-2011 | Uitgever: ION | Ontwikkelaar: ION
Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
8.0
+ Hoge kwaliteit materialen
+ Versterkt geluid
+ Beleving is top
- Knoppen zijn erg plastic
- Toetsenbord werkt niet
-

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven