Hogwarts Legacy

thumbnail

Het was 16 september 2020 toen Sony een online showcase had georganiseerd om nieuwe titels te laten zien die in ontwikkeling waren. De showcase begon met trailers van Miles Morales en een nieuw deel van Final Fantasy, leuk maar nog niks wereldschokkends. Maar toen begon de onthulling van een spel waar miljoenen fans van Harry Potter al jaren naar uit hebben gekeken. Nog nooit hadden fans van deze serie de mogelijkheid gehad om in een open wereld het universum van deze geliefde tovenaar te ervaren. Tot nu. Hogwarts Legacy was een feit en zou precies het spel zijn waar elke fan van droomt. Rondlopen door het kasteel, het tovenaarsdorp Zwijnsveld bezoeken en zelf de peer kietelen om in de keukens te komen. De redelijk onervaren ontwikkelaar Avalanche Software durft deze enorme uitdaging aan te gaan en na wat uitstel is dan nu eindelijk het moment aangebroken. We kunnen ons gewaad aantrekken, de toverstaf uit het doosje halen en in de voetsporen treden van Harry Potter.

Dat laatste klopt niet helemaal, want hoewel Hogwarts Legacy zich natuurlijk afspeelt in hetzelfde universum is het zo’n 500 jaar vóór de gebeurtenissen van deze welbekende tovenaar. Dus geen Ron Wemel, geen Hermelien Griffel en ook zeker geen Voldemort. Het draait nu om jou, een jonge tovenaar die om mysterieuze redenen pas in het vijfde jaar begint van Zweinstein (Hogwarts). Samen met Professor Fig ben je onderweg naar Zweinstein, en al tijdens deze reis maak je kennis met de actie van Hogwarts Legacy. Er vallen doden, er is een agressieve draak en een kwaadaardige goblin genaamd Ranrok die het op jou gemunt heeft. Want al snel wordt duidelijk dat jouw personage oeroude magie kan opsporen en gebruiken, en daar wil Ranrok graag gebruik van maken om de tovenaarswereld te veroveren.

Gelukkig overleef je deze aanval maar net en dan kan het avontuur op Zweinstein beginnen. Aangezien je meteen in het vijfde jaar begint is het niet zo gek dat je achterstand hebt op jouw medeleerlingen. Daarom hebben de docenten een speciaal project voor je opstart om zo snel mogelijk jouw kennis op te vijzelen, en ben je binnen de kortste keren helemaal bij. Deze kennis krijg je echter niet zomaar en daar dien je ook wel het nodige voor te doen. Door middel van verschillende opdrachten van de docenten krijg je stukje bij beetje meer toverspreuken tot je beschikking. Nadat je de taken hebt voltooid kan je de les volgen en met een korte mini-game speel je dan de spreuk vrij.

Je eigen Harry

Omdat dit verhaal om jouw eigen personage gaat en Hogwarts Legacy een actie-RPG is heb je uiteraard de mogelijkheid om eerst het uiterlijk van je tovenaar samen te stellen. Je kiest zaken zoals de huidskleur, type haar, gezicht en de naam. Verwacht geen Mass Effect achtige taferelen maar alsnog heb je meer dan genoeg mogelijkheden om er iets unieks van te maken. Hetzelfde geldt voor het RPG deel van dit spel. Gaandeweg krijg je wel een betere uitrusting waarbij je meer punten in Health, Defence en Offence krijgt en natuurlijk sterker wordt maar daar houdt het ook wel een beetje mee op. Maar gelukkig is er wel een hoop plezier te vinden in het aanpassen van de looks van jouw uitrusting. Het uiterlijk van elk stukje uitrusting wat je oppakt is vanaf dat moment te gebruiken voor toekomstige delen van je uitrusting. Dus stel je hebt een hele gave hoed op maar even later vind je een betere hoed qua statistieken, maar je bent niet tevreden met de looks ervan. Met een druk op de knop tover je het uiterlijk van de vorige hoed op de nieuwe. Dit geeft je complete vrijheid hoe jouw tovenaar zich door de wereld begeeft. En natuurlijk krijg je de keuze in welke afdeling je wil komen. Zoals bekend zijn er in totaal vier: Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. De Sorteerhoed stelt je een aantal vragen en wil je dan indelen in een afdeling, je hebt uiteindelijk wel zelf de keuze in welke afdeling je wil komen.

Dat het RPG gedeelte van Hogwarts Legacy niet zo diepgaand is, betekent niet dat het niet belangrijk is. Want zoals in de boeken en de films van Harry Potter is het duelleren met een toverstaf een belangrijk aspect van tovenaar zijn. En de uitrusting zorgt er natuurlijk wel voor dat jouw spreuken sterker zijn en je zelf ook meer kan hebben. Ik kan me voorstellen dat de combat Avalanche Software behoorlijk wat hoofdpijn heeft bezorgd, want hoe maak je gevechten met een toverstaf nou uitdagend en leuk? Er zitten gelukkig wat knappe koppen bij de ontwikkelaar want de combat is één van de beste onderdelen van Legacy. Er is natuurlijk een standaard aanval die je doet door op R2 te drukken. Maar gaandeweg leer je andere spreuken en deze zijn verdeeld in categorieën. Bijvoorbeeld spreuken met een rode kleur doen schade, krachtspreuken zoals Accio zijn geel en nuttige spreuken zoals Lumos zijn blauw. Dat is niet alleen handig om overzicht te krijgen maar is ook belangrijk tijdens gevechten. Zodra je namelijk tegen andere tovenaars aan het vechten bent creëren die een schild om zichzelf heen. Als dat schild rood is dan kan je daar alleen doorheen komen met een rode spreuk, als het schild geel is dan dien je daar dus een krachtspreuk tegen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je altijd je hoofd erbij moet houden en de juiste spreuken moet gebruiken tijdens de gevechten. Verreweg de meeste aanvallen komen natuurlijk van een afstand maar met een icoontje boven je hoofd word je gewaarschuwd voor een inkomende aanval. Met een druk op de knop kan je dan snel je eigen schild oproepen om de toverspreuk af te weren. Hierdoor zijn gevechten met meerdere tegenstanders ook behoorlijk chaotisch, uitdagend maar vooral heel erg leuk.

Vecht en ontdek

Zoals hierboven beschreven is de combat één van de beste onderdelen van Hogwarts Legacy. Een ander onderdeel is de wereld die Avalanche heeft weten neer te zetten. Om te beginnen is er Zweinstein. Het is niet te geloven hoe goed en gedetailleerd ze de school hebben weten te maken. Met het grootste gemak kan je urenlang rondlopen en verkennen in deze legendarische tovenaarsschool. Vooral voor de Harry Potter fans is het kasteel een feest van herkenning. De hele tijd heb je echt het idee dat dit exact de plek is waar Harry, Ron en Hermelien honderden jaren later ook gelopen hebben. Overal zijn er puzzels, rondlopende studenten en geesten die je het gevoel geven dat de school echt leeft. Hetzelfde niveau trekt de ontwikkelaar door in het omliggende landschap, het tovenaarsdorp Zweinsveld en het Verboden Bos. Ook hier kan je met gemak vele uren ronddwalen en gaan ontdekken. Het is niet meer bij te houden hoe vaak ik bezig wilde gaan met een opdracht maar onderweg afgeleid werd door de wereld. De wereld bied je namelijk een hele hoop andere activiteiten. Er zijn talloze geheime gangen, puzzels en kampjes om te ontdekken. Vooral later in het spel worden deze activiteiten behoorlijk uitdagend en wil je niet stoppen voordat elke meter van deze magische wereld ontdekt is. Dit ontdekken hoeft gelukkig niet alleen met de benenwagen want om het feest compleet te maken kan je ook gebruik maken van bezems of magische wezens om de lucht onveilig te maken. Helaas is het niet mogelijk om de bezemsport Zwerkbal uit te oefenen in Hogwarts Legacy, een gemiste kans.

Als je om één of andere reden even genoeg hebt van het ontdekken en voltooien van opdrachten dan kan je ook je tijd steken in het brouwen van toverdranken en het planten van Mandragora’s. Deze kan je vervolgens ook weer gebruiken in de gevechten van Legacy. Het is vanzelfsprekend dat je dit kan doen in de klaslokalen maar al snel krijg je je eigen ruimte hiervoor, namelijk De Kamer van Hoge Nood. Dit is één van de bekendste kamers van Zweinstein en deze kamer verandert precies in wat de zoeker ervan nodig heeft. Vanaf het moment dat je toegang krijgt in deze kamer heb je volledige vrijheid om hier je eigen paleisje van te maken. Richt de kamer in met interieur van jouw keuze maar dus ook nuttige zaken zoals apparatuur om de Mandragora’s te planten of toverdranken te maken. Het is een heerlijke manier om even jezelf terug te trekken en in alle rust je eigen plekje te creëren.

Een toverkunstje

Het is misschien al wel duidelijk dat we zeer enthousiast zijn over Hogwarts Legacy, maar er zijn ook zeker wat minpunten en gemiste kansen die we zijn tegengekomen. Grafisch gezien ziet de game er fantastisch uit. De wereld is gedetailleerd en toverspreuken zijn een lust voor het oog. Maar dit gaat ook gepaard met onstabiele framerates en vrij heftige pop-ins als je aan het vliegen bent. Het is gelukkig niet zo erg dat het enig plezier ontneemt maar jammer is het wel. Het is te hopen dat met de day one patch een hoop van deze zaken opgelost kan worden. Ook het uiterlijk van het grootste gedeelte van de NPC’s is van bedenkelijk niveau. De hoofdpersonages zien er allemaal piekfijn uit maar de minder belangrijke mensen zien er aanzienlijk minder gedetailleerd uit. Het is verder jammer dat de keuzes die je maakt tijdens een opdracht of gesprek weinig invloed hebben op het verloop van het spel of de wereld. Als je een “slechte” keuze maakt dan trekt een docent wel punten af van jouw afdeling maar dit heeft verder totaal geen consequenties. Het zou tof zijn als mede studenten negatief op je zouden reageren als door jouw toedoen er te veel punten zouden verdwijnen. Het kiezen van de afdeling heeft verder ook niet heel veel effect. Er zijn wel andere opdrachten per afdeling maar veel verder dan dat gaat het helaas nooit.

Dit zijn echter kleine minpunten die je snel aan de kant kan schuiven. Avalanche Software heeft het ondenkbare gedaan en hét “Harry Potter” spel gemaakt waar miljoenen fans enorm lang naar uitgekeken hebben. Wij kunnen onze tovenaarshoed afnemen voor de indrukwekkende manier waarop Zweinstein en de wereld zijn vormgegeven. Beiden zitten boordevol kleine details waardoor je met een grote lach op het gezicht blijft spelen. Buiten de missies om is er zo enorm veel te doen en beleven in de wereld dat je met gemak urenlang kan verdwalen en ontdekken. De combat is diepgaand en de puzzels uitdagend waardoor de gameplay nooit gaat vervelen. Is Hogwarts Legacy perfect? Zeker niet. Maar het is wel een magisch avontuur waar je jezelf helemaal in gaat verliezen.


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Actie RPG | Release: 10-02-2023 | Uitgever: Warner Bros. Interactive Entertainment | Ontwikkelaar: Avalanche Software
  Graphics: 9.0 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 8.8 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
  8.9
  + Zweinstein
  + Combat
  + Graphics
  - Bugs en pop-in
  - Keuzes hebben niet écht invloed
  -

  5 2 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  3 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  3119
  1 jaar geleden

  Ben niet zo van het Harry Potter universum maar het ziet er qua spelwereld wel vet uit. Misschien binnenkort eens proberen als ie wat goedkoper is.

  Ajaykumar
  Lid
  17
  1 jaar geleden

  The Hogwarts Legacy Deluxe Edition Includes: Experience Hogwarts in the 1800s. Make allies, battle Dark wizards, and ultimately decide the fate of the wizarding world.

  Griever
  Lid
  2905
  1 jaar geleden

  Niet te geloven dat het Avalanche Software gelukt is om alle leuke dingen uit de Harry Potter universum samen te voegen in een game.Wanneer mijn budget het toe laat ga ik deze ook zeker halen.


  Naar boven
  3
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx