Hoe vind jij je weg op het wereldwijde web?

thumbnail

De digitale wereld is groot en biedt veel mogelijkheden. Wil je een reis boeken, een nieuwe fotocamera kopen of Bet777 spelen? Het kan allemaal. Je moet al het aanbod wel weten te vinden en dat is nog niet zo simpel. De meeste mensen gebruiken een zoekmachine. Hoe werkt zo’n zoekmachine en hoe krijg je de beste resultaten? Wij geven je tips.

De ins en outs van zoekmachines

Googelen is tegenwoordig zelfs een werkwoord waarmee we bedoelen dat we iets op internet gaan opzoeken. Google is de meest bekende zoekmachine ter wereld en heeft wereldwijd een marktaandeel van ruim 90 procent. Dagelijks verwerkt Google meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten. Naast Google zijn er tal van andere zoekmachines zoals Bing, Yahoo!, Ask en Ecosia. Deze zoekmachines halen het niet bij het marktaandeel van Google. Google was niet de eerste zoekmachine, dat was Archie in 1990. In 1998 is het bedrijf Google opgericht door twee Amerikaanse studenten van Stanford. Hun zoekmachine werkte anders dan andere zoekmachines waardoor gebruikers meer relevante zoekresultaten kregen.

Hoe werkt Google?

Een zoekmachine als Google bestaat uit drie onderdelen: een zoekrobot, een index en een algoritme. De zoekrobot of de crawler volgt links en bewaart de bezochte webpagina’s in een enorme database. Websites die technisch goed functioneren en over kwalitatieve inhoud beschikken, worden eerder gevonden door Google. Het kost Google namelijk minder moeite om deze websites te indexeren. Als Google een website geïndexeerd heeft, kan deze website getoond worden in de zoekresultaten. Het algoritme bepaalt de volgorde van de resultaten. De beste resultaten voor een zoekwoord worden als eerste getoond. Boven de beste zoekresultaten staan de betaalde advertenties die ook passen bij het zoekwoord, maar waarvoor adverteerders betaald hebben. Ook kom je als gebruiker video’s, nieuwsberichten, foto’s en geografische plaatsen tegen bij je zoekresultaten.

Slimmer zoeken

Als je weet hoe een zoekmachine werkt, ben je er nog niet. Hoe vind je het juiste zoekresultaat? Als je wilt dat de woordcombinatie waar je naar zoekt precies voorkomt in de zoekresultaten plaats je de woorden tussen aanhalingstekens. Zo zie je alleen de zoekresultaten die precies in die volgorde voorkomen. Wil je in je zoekresultaten een zoekterm of website uitsluiten? Gebruik hiervoor het minteken. Let er wel op dat Google alle zoekresultaten uitsluit met het woord achter het minteken. Zo kan je relevante informatie mislopen. Losse cijfers, letters en veelvoorkomende woorden worden door Google genegeerd. Wil je dat Google zo’n cijfer wel meeneemt in de zoekresultaten? Plaats dan aanhalingstekens voor en achter je zoekwoordencombinatie of zet een plusteken voor je zoekwoordencombinatie. Weet je niet zeker welke zoekterm je het beste kan gebruiken of wil je ook zoekresultaten hebben die gerelateerd zijn aan jouw zoekterm? Plaats een sterretje voor de zoekterm zodat je meerdere gerelateerde zoekresultaten krijgt.

Het wereldwijde web biedt eindeloos veel mogelijkheden. Het is aan jou om die mogelijkheden te vinden door slim te zoeken.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx