High Score

thumbnail

Terug naar vroeger

Het is lang geleden dat we een film/serie hebben beoordeeld, maar deze week kwam er toch een serie op Netflix die we niet aan ons voorbij wilden laten gaan. De serie heet ‘High Score’ en bestaat uit 6 afleveringen die de geschiedenis van de gaming industrie belichten.

En die geschiedenis wordt op een aparte manier belicht. Je zou namelijk verwachten dat er uitgebreid ingegaan wordt op de Atari, de PC en de PlayStation, maar niets is minder waar. Men heeft het vooral over de SEGA Genesis, de NES en de opmars van het first person (3D) shooter genre. Het interessante, maar wellicht ook soms minder interessante aan deze serie, is dat men details belicht die eerder vaak niet belicht zijn geweest. Zo gaat men uitgebreid in op de Madden NFL-reeks en het ontstaan ervan. Daarnaast zien we ook een aflevering die puur in gaat op het Role Players, maar eigenlijk amper echte klassiekers bespreekt die Sierra Games bijvoorbeeld heeft uitgebracht.

Van DOOM tot Genesis, van E.T. tot Sonic

Wel interessant zijn de stukken in de serie die ingaan op de strategie van SEGA met de Genesis, het ontstaan van DOOM en ID Software en een interview met de maker van ‘de slechtste game ooit’. De serie heeft een interessante setting die retro over probeert te komen. Door animaties te maken die afkomstig zouden kunnen zijn uit het verleden weet men de sfeer goed neer te zetten en een nostalgisch sausje over de serie heen te gooien. Wel jammer is dat men amper ingaat op bepaalde, toch wel belangrijke elementen uit de geschiedenis, al snap ik dat ook wel weer. De geschiedenis van Atari bijvoorbeeld, wordt wel verteld, maar vrij beknopt. Men probeert juist de dingen te vertellen die nog niet eerder zijn verteld, bijvoorbeeld het ontstaan van de cartridge. Ook gaat men in op hoe Donkey Kong bijna het einde betekende van Nintendo America. Maar er zijn soms ook details die me wat minder boeiden, vooral in de Role Players-aflevering, waarin men te veel in gaat op games die voor velen amper interessant zijn. Ook wordt daarin te veel ingegaan op het ontstaan van bijvoorbeeld Dungeons en Dragons en de achtergrond van bepaalde personen, die eigenlijk verre van veel betekend hebben voor de industrie en het RPG-genre. Maar dit is persoonlijk en kan dus anders opgevat worden. Het is maar net wat je zelf interessant vindt.

Al met al is High Score wel een serie die erg interessant is en ingaat op veel elementen waarvan ik de achtergrond nog niet kende. De CEO van SEGA Amerika bijvoorbeeld gaat uitgebreid in op hoe SEGA ooit groot werd, maar de downfall werd helaas weer niet uitgelicht. Men gaat vooral in op het ontstaan van diverse bedrijven en het ontstaan van belangrijke games, waaronder Space Invaders en Pac-Man, en niet op het verloop van die bedrijven. De Dreamcast, PlayStation, GameCube en bijvoorbeeld de Mega Drive komen dan ook niet aan de orde, en daarmee wordt de geschiedenis van tussen 1995 en 2010 zo goed als overgeslagen. Vooral de kleurrijke, retro-animaties, maken dat de serie lekker sfeervol en retro oogt. Ook het ontstaan van de eerste network games en hoe eSports zo’n beetje ontstaan is met mini-Tetris toernooitjes is interessant, maar soms wordt op deze vlakken juist te veel ingegaan, terwijl ik over andere onderwerpen juist meer details had verwacht, waaronder Wolfenstein, John Carmack, Atari en MS-DOS gaming. Al met al is High Score een leuke serie om lekker weer die nostalgische sferen op te halen en je lekker oud te voelen, als je bedenkt dat je dit alles zowat allemaal meegemaakt hebt. Het geeft je weer het gevoel dat vroeger alles beter was…


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Docu | Release: 17-08-2020 | Uitgever: Netflix | Ontwikkelaar:
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
7.0
+ Ontstaan (PC) 3D-games belicht
+ SEGA-geschiedenis
+
- Role Players-aflevering valt tegen
- DOS-tijdperk en Sony-tijdperk worden amper belicht
-

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in.
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedback
Bekijk alle reacties
TommyNL

Mooie serie, alleen bizar dat PlayStation amper in de spotlights staat. Is toch De gamechanger (vind hem zelf geniaal) was/is

OrbitingDeath

Leuk om te zien inderdaad, eerste 4 episodes nu gezien.


Naar boven
2
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x