Grand Theft Auto IV

thumbnail

Glorie, hallelujah!

We kennen inmiddels allemaal het verhaal omtrent Grand Theft Auto IV wel, met Nico Bellic in de hoofdrol. Globaal genomen was het succes, torenhoge verkoopcijfers, mega cijfers van de critici en glorie wat de klok sloeg. Iedere zichzelf respecterende gamer heeft de game inmiddels gespeeld en zij die dat niet deden mogen zich schamen of hebben geen console. Voor diegene die tot de laatste groep behoren, jullie zullen het wel weten maar GTA IV doet nu ook de PC aan. Kan Rockstar met deze versie de streep van succes doortrekken of wordt hij onderbroken door een gemakzuchtige port?

Iedereen die wil weten wat GTA IV is en waarom dit spel zo goed is moet op deze site eens gaan zoeken naar de review van de console versie. Mij lijkt dat 99,99% van de mensen die gamessites bezoeken en recensies lezen wel weten wat de game inhoudt. Daarom lijkt het mij ook zinloos om nogmaals uit te leggen waar het al dan niet om draait in Grand Theft Auto IV.
Het belangrijkste dat je dient te weten bij aankoop van deze game is het meest negatieve en tegelijk het meest positieve punt van de pc-versie van dit spel: het is 99% hetzelfde spel als wat je al eerder op console speelde. Dit is positief omdat dat gewoon een geweldige game was en het spel nu nog meer mensen kan laten genieten. De negatieve kant komt al om de hoek kijken bij de installatie van de game. Deze game was op de consoles al gigantisch en je hebt dan ook een buitenaardse pc nodig om de game in zijn volle glorie op je scherm te toveren. De game vraagt maar liefst 16 gigabytes van je harde schijf en heeft niet minder dan een half uur nodig om zichzelf te installeren. Nu is mijn pc niet de eerste de beste, maar toch had ik moeite met GTA IV. Om een voorbeeld te geven: ik speel Far Cry 2 op de hoogst mogelijke graphics. Bij GTA IV kom ik echter niet verder dan de gemiddelde settings en zelfs dan loopt de game schokkerig. En dat doet pijn. Er komt binnenkort wel een patch uit van Rockstar en ook een aantal videokaart drivers zijn te downloaden om deze game beter te kunnen spelen maar 90% van de pc bezitters zal deze game gewoonweg (nog) niet kunnen spelen op een dermate hoge resolutiewaarde.

What’s New?

Is de game eenmaal geïnstalleerd dan krijg je, zoals ik al zei, een geweldige game voorgeschoteld. Rockstar zegt dat de graphics zijn opgepoetst sinds de console versie uit is gekomen maar hier zag ik persoonlijk niet zo heel veel van. De game ziet er nog steeds fantastisch uit. Iedereen die het console deel heeft gespeeld zal het kunnen beamen: de game is niet de mooiste game die ooit is uitgebracht maar ziet er door het oog voor detail en zijn eigen wijze van de dingen in beeld brengen toch fantastisch uit. Ook kunnen (volgens Rockstar) dingen als pop-up en draw-distance drastisch verbeterd worden in de pc-versie, maar (zelfs) mijn pc was hiertoe niet instaat. Misschien dat een NASA pc de game op volle toeren kan draaien maar op mijn pc’tje (die toch op de kracht van twee processoren kan bouwen) had ik (meer) last van pop-up en een kleinere draw-distance dan ik gewend was van mijn console avontuurtjes.

Een extra toevoeging aan deze GTA IV versie is een radio-station “Independence FM” genaamd. Ik had al gehoopt dat hij in de console-versie zou zitten maar dat was helaas niet het geval. Dit radio station geeft jou de mogelijkheid jouw eigen songs af te spelen binnen de game en werkt precies hetzelfde als een willekeurig ander radiostation. Ook de Video Editor zou de speler verder in de game moeten trekken. Deze maakt het mogelijk om jouw acties op te nemen en achteraf te editen. Je kunt (met een hele hoop geduld en creativiteit) je eigen GTA IV film maken waarin je alleen begrenst wordt door je eigen fantasie! Op internet staan al honderden filmpjes, de een nog hilarischer dan de ander en veel zijn zeker het kijken waard. Persoonlijk vond ik het echter maar een rare toevoeging en heb de editor dan ook nog nooit gebruikt. Ik wil gewoon die game spelen! En die game blijft in essentie nagenoeg perfect.

Laten We Lekker Sociaal Gaan Doen

Ook in de pc-versie kun je deelnemen aan de Rockstar Social Club. Ik houd van statistiekjes en schemaatjes en kan dan ook uren doorbrengen in de Social Club alwaar ik mijn gegevens kan vergelijken met die van andere spelers. Ook is deze game er één uit de “Games for Windows” serie, wat betekent dat Live (juist, dat van Xbox-Live) ook geïntegreerd is in de pc-versie van de game. Live heeft echter een make-over meegemaakt sinds de laatste keer dat ik het gebruikte (dat was bij Fallout 3 voor de pc) en is nu veel beter hanteerbaar op de pc. Waar ik mij voorheen ergerde als een game op Live was aangesloten, vermaak ik mij nu ook op de pc met achievements en friendslists. En die friendslists ga je nodig hebben aangezien de GTA IV-pc de multiplayer van 16 spelers tot 32 spelers per keer verhoogt. Nodig dus al je vrienden uit en kom lekker onrust trappen in Liberty City!

Ik denk dat de meeste lezers wel weten of ze deze game al dan niet hoeven te kopen. Als je de game net als mij al op de console hebt gespeeld voegt hij gewoon niet veel toe aan jouw gamescollectie. Heb je de game nog niet gespeeld en kan je computer het aan? Dan ben je het jezelf gewoon verplicht de game te kopen die eigenlijk precies dezelfde geweldige game is die ik een aantal maanden geleden op mijn PS3 speelde. Je hebt nog steeds een meeslepend verhaal met characters waar je echts iets om kan gaan geven, een fantastische open wereld, een verbluffend level voor details en gameplay die heerlijk loopt. En daarom verdient de game ook geen slecht cijfer. Omdat het gewoon geen slechte game is, hij is goed. Heel goed. Nagenoeg perfect. Het is alleen een minpunt dat hij nu pas op pc uitkomt en dat er daardoor naar wordt gekeken als een andere game. Want het is gewoon dezelfde game als op de PS3 en 360: dezelfde, fantastische game. En daarom krijgt de game van mij ook hetzelfde, fantastische punt dat hij op deze site kreeg op de consoles.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx