Land of the Vikings
We kennen het concept wel, bouw een stad, maak hem zo groot mogelijk en houd je bevolking tevreden; Het klinkt als een SimCity-concept maar al te goed uiteraard maar Land of the Vikings is een game van Iceberg Interactive die het net wat anders doet. In deze game zet je een stad op in de tijd van de Vikingen, waarbij alle details aanwezig zijn. Met een klein van developers uit Turkije wordt er hard gewerkt aan de early access van het spel, welke eind dit jaar moet plaatsvinden. De bedoeling van het spel is het maken van een civilisatie die steeds groter wordt, maar het managen ervan is zeer tijdrovend en gaat vele malen trager dan bijvoorbeeld SimCity. Je villagers hebben karakteristieken en kunnen tot in de persoon gemanaged worden, en dat kan soms goed of slecht uitpakken. Als het winter gaat worden, moet er genoeg brood op de plank zijn en moet iedereen zijn uitgerust zijn met goede kleding. Daarvoor zijn resources nodig, en die moet je zeer gestroomlijnd uitfaseren. Ga je bomen laten hakken, of ga je stenen laten uitslaan? Of laat je de villagers toch een gebouw maken? Het is aan jou.
Daarnaast vinden er allerlei events plaats in het spel. Zo kunnen natuurlijk bandieten aanwezig zijn die de rust verstoren in je dorpje. Hoe ga je daarmee om? Geef je ze direct de doodstraf, of laat je het incident onderzoeken als je de mensen ervoor hebt? Verder zijn er natuurlijk ook de natuurlijke gebeurtenissen, waaronder aardbevingen en vuur dat ontstaat in gebouwen waardoor ze de vernieling in geholpen worden. De seizoenen in de game brengen elk hun uitdagingen in het spel en je kunt met je buren onderhandelen over resources als goud en andere waren. Wanneer je een haven bouwt, kun je vanuit andere gebieden traden om zo nog meer resources te ruilen en te vergaren. Zet je een vogelverschrikker op je land om zo een beter oogst te krijgen? Het zijn keuzes tot in het diepste detail welke het verloop van het spel beïnvloeden. De pace van de game is traag en tijdsintensief, dat kunnen we wel stellen, maar met de feedback van de community hoopt de developer veel verbeteringen en aanpassingen nog voor de release door te kunnen voeren. Het spel bevat geen online component en eindigt eigenlijk nooit. Het enige online component dat aanwezig is, is het delen van bepaalde bouwwerken die helemaal gecustomized kunnen worden en daarmee dus uniek zijn.
Dat het spel er verre van perfect uit ziet, dat de gameplay slow-paced is en dat het nog maar de vraag is wanneer de titel precies uit zal gaan komen nemen we op de koop toe. Dat het spel uitgebreid wordt is een feit. Met een klein ontwikkelteam is het dan ook respectvol om te kijken naar deze game gezien de hoeveelheid werk in dit spel gestopt is. We zijn dan ook benieuwd naar het resultaat, wanneer dat ook precies mogen gaan komen op de PC. Het lukte mij in ieder geval binnen enkele minuten om van een mooie, bloeiende stad, een grote puinhoop te maken, dus het volgen van de tutorial lijkt me nu alvast een goede tip.
Park Beyond
Rollercoaster Tycoon, wie is er niet mee opgegroeid? Indien je er nog te jong voor bent en deze game nooit hebt meegemaakt, download alsnog dit spel even! Het is de grootvader van alle pretpark simulatie-games. Park Beyond gaat een grote stap verder en speelden we op de Bandai Namco-stand. Het spel werd daar wel heel uitvoerig speelbaar tentoongesteld want meer dan de helft van de units was enkel gereserveerd om deze game te laten zien. Park Beyond is een gloednieuwe kijk op het themapark management simulatie-genre, ontwikkeld door het Duitse Limbic Entertainment. Als visionair architect krijgen spelers de fantastische taak om hun eigen pretpark (met een twist!) op te bouwen en te onderhouden. In het spel gaat geen brug te ver. Dat was dan ook al in de trailer te zien, waarbij we een gorilla konden zien die aan het zwaaien was met een ketting waar vervolgens mensen in konden zitten. Daarnaast kon je bizarre draaimolens maken waarbij 8 reuzenrad-elementen op elkaar geplaatst konden worden. Het gaat allemaal een beetje ver, maar dat is nu net de bedoeling van dit spel.
Je creativiteit is namelijk belangrijker dan het realisme. Dat ervaarden we dan ook tijdens de speelsessie, waarin mij werd verteld dat ik het wel heel bizar maakte, maar daar nodigt het spel je ook echt voor uit. Midden in de stad kun je de achtbaan door bestaande appartementen heen laten gaan, maar je kunt ze ook zo hoog en laag als je wilt laten uitstijgen boven de wolkenkrabbers. Deze grens die eigenlijk vrijwel niet aanwezig is, wordt ook nog eens onbeperkt gelaten doordat je ontzettend veel mogelijkheden hebt. Zo kun je de achtbaan tot in detail een aantal graden laten kantelen. Wil je hem 90 graden laten kantelen? Geen probleem. Wil je hem 5 graden verder omhoog laten klimmen? Geen probleem. Dit alles moet natuurlijk ook goed getest worden, want je wilt natuurlijk niet dat je karretjes de klim niet kunnen maken. Daarnaast kun je ook bumpers plaatsen waarmee de karretjes terug geschoten worden op de baan en je kunt zelfs kruispunten maken waarbij de karretjes elkaar zo goed als kruisen. Het zijn risico’s die normaal gesproken natuurlijk ondenkbaar zijn, maar in deze game allemaal gerealiseerd kunnen worden. Duizenden onderdelen, verdeeld over meerdere thema’s zoals een westers thema, een DaVinci-thema, Candyville en meer laten spelers toe hun districten vorm te geven en te ‘mix & matchen’ om quasi ongelimiteerde combinaties te maken. Het spel is daarnaast opvallend genoeg ook speelbaar op de console, te weten de Xbox Series en PS5. Door de complexiteit van de attracties, zou het volgens de developer niet mogelijk zijn geweest om de game ook op de PS4 en Xbox One te lanceren, al maakt ons dat waarschijnlijk niet zo heel veel uit. De release staat gepland voor 2023.