GamesCom 2017 – Shadow of War, Spellforce en Northgard

thumbnail

Middle-Earth: Shadow Of War

Het vervolg op Middle-Earth: Shadow of Mordor. Talion en Celebrimbor gaan nieuwe avonturen aan in een veel grotere wereld. Het vorige deel bevatte twee maps, SoW zal zes maps bevatten die ook nog eens groter zullen zijn. Hierdoor zijn de krachten van Talion en Celebrimbor wel wat gepimpt. Zo kun je dubbel jumps uitvoeren, vanuit de lucht je boog gebruiken en, naast de shadow strike en kill, ook vijanden naar je toe trekken en dan vermoorden. In dit tweede deel zullen veel meer bekende figuren uit het Lord of the Rings-verhaal naar voren komen, zo ga je vechten tegen een Balrog, de Nazgul (met allemaal eigen krachten en karakteristieken) en natuurlijk Sauron. De game is vanuit het Nemesis-systeem opgebouwd, dat betekent dat captains, warlords en overlords in Sauron’s leger allemaal andere karakteristieken hebben, en dat zou de gameplay een stuk interessanter en uitdagender moeten maken. In SoW kun je alle Orcs die je hebt overmeesterd gebruiken om forten in te nemen. Dit ‘Fort Assault’-systeem is nieuw, daarbij zul je met jouw team van Orcs dus een basis in gaan nemen. Bij deel had ieder fort een alarmsysteem, en als deze werd geactiveerd, dan kwam er een eindeloze stroom Orcs. Bij deel twee kan dit gedeactiveerd worden door de meester van het fort uit te schakelen in zulk een aanval. Naast deze wijzigingen is het lootsysteem aangepast, in die zin dat je kunt herkennen welke vijand loot zal droppen, je beter overzicht kunt houden welke wapens e.d. beter zijn en kun je naast wapens nu ook armor en een ring dragen. Daarnaast is het skillsysteem flink uitgebreid en kunnen Talion en Celebrimbor enorm veel krachtiger worden dan in het eerste deel. Als laatste moet niet worden vergeten dat je in dit tweede deel ook draken kunt temmen en berijden, geweldig bij bijvoorbeeld de overname van een fort! De game wordt op 10 oktober 2017 uitgebracht door Ubisoft voor platforms PC, PS4 en Xbox One.

Spellforce 3

In 2006 is de laatste versie van Spellforce uitgekomen, het heeft dus even geduurd. Waar EA nog was betrokken bij het vorige project, heeft THQ Nordic het stokje overgenomen. De game ziet er grafisch overweldigend uit en het team heeft met een eigen engine vooral getracht goed diepte weer te geven waardoor titans en kastelen prachtig uit de verf komen. Een aantal zaken in de game zijn herkenbaar uit het tweede deel. Zo is alle loot by hand gecreëerd en is daardoor een groot deel gepersonifieerd (incl. Lore). Dit betekent dat je iedere keer dat je de game speelt (nagenoeg) dezelfde loot zult terugvinden, weliswaar ietwat random wanneer. Er zitten drie facties in de game, de mens, orc en elf. De game is niet langer lineair, je kunt je eigen pad kiezen en daarbij bepalen welke gebieden je eerst aandoet, welke missies (en sidequests) je eerst oppikt en jij bepaalt met welke facties je wilt vechten. Bij het eerste en tweede deel kwam je met alle facties in aanraking en moest je ook met alle facties vechten tegen de vijand, in dit derde deel hoeft dit niet. Jij bepaalt of je alleen voor de mens, orc of elf gaat, of voor alledrie (minimum is wel één). Je kunt tijdens een missie overigens altijd maar voor één factie kiezen. Het is een prequel, het speelt zich dus af vóór het eerste deel, vóór de zogenaamde ‘Convocation’. Je gaat met een aantal heroes op onderzoek uit om er achter te komen wat aanstaande is en welke hulp je daarbij zou kunnen gebruiken. Het itemsysteem en skillsysteem is enorm verbeterd. Het is veel overzichtelijker wat de opties zijn, met name bij de skilltrees. Ook in dit derde deel heb je enorm veel opties wat betreft de ontwikkeling van de heroes. Deze game is story driven en dat is duidelijk te merken. In het derde deel zit enorm veel lore en 27 uur aan voicecasting. In totaal kent de game +/- 30 uur speeltijd (als je de hoofdmissie volgt en een paar sidequests doet). De game is ook volledig co-op te spelen. Het derde deel kent zoals het tweede ook een aparte map waarin je een eigen stad op kunt laten bloeien. Al met al kent de game veel nieuwtjes, maar lijkt het toch volledig trouw gebleven aan de opzet van de eerste delen. Release staat gepland in december 2017, voor platform PC.

Northgard

Shiro Games heeft in februari van dit jaar Northgard uitgebracht (single player en multiplayer), een RTS en daarmee een soort combinatie tussen Age of Empires en (in zeer kleine mate) Civilization. Daar wordt binnenkort een campaign mode aan toegevoegd. De game speelt zich af in de Vikingwereld, waar verschillende clans proberen grondgebied te overmeesteren. In de basis lijken deze clans, los van de verschillende logo’s, nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er essentiële verschillen, zo kent iedere clan een andere hero-unit en hebben clans een aantal specifieke starting bonuses en skills. Belangrijkste om te weten is dat in deze game de seizoenen (eigenlijk twee in deze game) een belangrijke rol spelen. Het verzamelen en gebruiken van grondstoffen verloopt in het zomerseizoen namelijk anders dan in het winterseizoen. Je snap dat de bevolking in de winter meer hout nodig heeft en minder hard kan werken. Daarbij zijn soldaten in de winter minder krachtig. Hierin komen verschillen tussen clans in belangrijke mate tot uitdrukking. Zo heeft de clan van de beer een meer krachtig leger in de winterperiode, en kan de clan van de geit sneller verzamelen waardoor ze in kortere tijd grotere buffers opbouwen. Belangrijk is het om je bevolking content te houden om zo het verzamelen van grondstoffen niet te belemmeren. Je zult moeten verkennen, moeten verzamelen, moeten ontwikkelen, moeten verdedigen en aanvallen om zo AI vijanden in de wereld en de andere clans te verslaan. Dit kan in deze game op vijf verschillende manieren: Domination, Wisdom, Trade, Fame en de Map Special (bijv. overnemen specifiek gebied en daarin smeden Odin’s zwaard). Los van de vijf bestaande clans, zal overigens een zesde worden toegevoegd. Balans tussen deze clans is erg belangrijk en de developers verzekeren dat hier continu op wordt gestuurd, op basis van win- en verlies ratios van de verschillende clans. Een erg veelzijdige game dus die nu ook een campaign mode gaat krijgen. Overigens zal de bug gefixt worden, waardoor units niet langer grensoverschrijdend kunnen blijven aanvallen zonder zelf geraakt te worden. Wat betreft de verhaallijn, deze heeft geen raakvlakken met de huidige Noorse geschiedenis, maar zal wel enkele linkjes naar de mythologie kennen.


  • / GamesCom / 25-08-2017 / /

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx