Freshly Frosted

thumbnail

Donuts komen er in verschillende soorten en maten. Naast de traditionele ronde donut met een gat erin zijn er natuurlijk tal van andere donuts. Rond, vierkant en zelfs in de vorm van een ster. Je kunt donuts vullen met verschillende smaken en om het af te maken zijn er oneindig veel toppings om een donut mee te versieren. We hebben ineens erg veel zin en trek gekregen in donuts en dit komt allemaal door nieuwste puzzelgame Freshly Frosted. Deze titel draait volledig om het aanleggen van transportbanden om zo de lekkerste donuts te creëren. Is dit een heerlijk toetje of levert deze game uiteindelijk kiespijn op?

Een kleurrijk rustmomentje

In Freshly Frosted zijn er twaalf dozen te vinden die elk twaalf verschillende donut levels bevatten. Waarom twaalf, omdat donuts altijd in twaalf komen. Dit betekent dat de game 144 verschillende puzzels rijk is die je elk stuk voor stuk moet oplossen. Je merkt meteen dat de makers zich volledig hebben ondergedompeld in de kleurrijke wereld van suiker, zoetigheden en het plezier waar het eten van een donut voor staat. Het menu is volledig in 3D vormgegeven waardoor je mooi door de verschillende delen van de fabriek en de dozen donuts heen beweegt. Dit is niet de meeste snelle of efficiënte manier om een level te kiezen, maar het verleidt je meteen om je eerste puzzel te starten. En wanneer je dit doet, wordt je meteen begroet door een heerlijk relaxte soundtrack en een rustgevende vrouwelijke stem. Deze stem geeft je een paar tips, maar maakt voornamelijk een hoop woordgrapjes rondom donuts. Dit zorgt voor een lekker rustgevende en vrolijke ervaring.

De levels beginnen zoals je zou verwachten erg simpel. Je hebt een beginpunt waar kale donuts verschijnen en er is een eindpunt waar je de donuts naar toe moet begeleiden door transportbanden aan te leggen op een vierkant rooster. Het aanleggen pak je snel op, je houdt simpelweg je rechtermuisknop ingedrukt en je sleept in de richting waar de band heen moet lopen. Het kan wel eens gebeuren dat je per ongeluk uitschiet, maar dat is geen probleem je kunt door eroverheen te bewegen je fout rechtzetten of met de linkermuisknop het blokje weghalen. En dit is dan ook waar de eerste puzzels zich voornamelijk op focussen, het juist plaatsen van de banden zonder de banen te kruizen. Maar dan introduceert de game de eerste paar toppings en moet je nu de juiste donuts afleveren bij de juiste eindpunten. En dit blijkt toch was lastiger dan gedacht!

Nieuwe puzzelelementen

De puzzels worden steeds ingewikkelder en zeker de puzzels aan het eind van elke doos kunnen er wel eens voor zorgen dat je minuten lang naar je scherm zit te staren om er achter te komen wat de juiste oplossing is. En dit is dan ook de grootste kracht en zwakte van deze titel. De puzzels zijn in haast alle gevallen op maar één manier op te lossen en als je deze even niet ziet dan kan je soms een flink tijdje vastzitten. Bovendien zul je hierdoor ook niet zo snel de puzzels opnieuw doen om te kijken of je ze op een andere of sneller manier kunt oplossen. De kracht is dan weer wel dat elke level stapsgewijs is op te lossen omdat elk deel specifiek is ontworpen en je dus niet op een dwaalspoor terecht kan komen. De grote van het rooster en het aantal start en eindpunten blijven ook beperkt waardoor je nooit het gevoel hebt dat de puzzels te groot of te ingewikkeld zijn om op te lossen. Het spel bevat ook een hints systeem die de speler in ieder geval de juiste kant op helpt. Na een handjevol puzzels begin je dan af te vragen: is dit alles wat de game te bieden heeft? Gelukkig wordt er met elke doos een nieuw puzzelelement toegevoegd.

Deze nieuwe puzzelelementen zorgen ervoor dat je de puzzels weer net op een andere manier moet oplossen. Zo komen er algemene eindpunten bij, meer smaken en toppings, kun je transportbanden combineren  en zijn er ineens teleporteerpunten te vinden. Ook leuk is het om je fabriek eenmaal aan te zetten om te kijken of je creatie ook daadwerkelijk de donuts oplevert die je zou verwachten. Gelukkig kun je hier ook de boel doorspoelen en voelt het toch wel erg goed aan als je al die opgeloste levels aan het eind ziet. Dit houdt de game fris tot het eind, hoewel soms de eerste levels wel erg snel op te lossen zijn, omdat elk puzzelelement op zichzelf wordt uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat dit een game is die erg duidelijk is en je nooit het gevoel hebt dat de puzzels slecht ontworpen zijn. Een mooi detail is ook de vormgeving van de verschillende elementen die elk een andere vorm hebben. Hierdoor kun je ze makkelijk uit elkaar houden, zelfs als je kleurenblind bent.

Een smakelijk tussendoortje

Freshly Frosted biedt zo’n 6-7 uur aan puzzelplezier en is hiermee een heerlijke puzzelgame om een paar levels even tussendoor op te lossen. De game werkt zonder problemen, de besturing werkt zoals je zou verwachten en elke puzzel is met zorg ontworpen. De vormgeving en de aankleding met alle woordgrapjes rondom donuts maken het alleen maar af. Een game die met succes doet wat hij moet doen!


 • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: Puzzel | Release: 10-06-2022 | Uitgever: The Quantum Astrophysicists Guild | Ontwikkelaar: The Quantum Astrophysicists Guild
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 6.0
  8.0
  + Heel veel donuts!
  + Leuke vormgeving en stijl
  + Heel veel levels en puzzelelementen
  - Puzzels kun je maar op één manier oplossen
  - Sommige levels zijn kort
  - Menu kan een beetje traag zijn

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  1 Reactie
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  3010
  1 jaar geleden

  Leuk concept, spelen met donuts 😀


  Naar boven
  1
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx