FIFA 23

thumbnail

HyperMotion-what?

Het is alweer september. Dat is vaak het jaar van FIFA 23 en het begin van de Champions League. Dit jaar is men extra vroeg en de 2 volgende speelrondes worden in de komende 2 weken alweer afgerond (ja ik ben Ajax-fan). Dit alles omdat het WK in zicht is en half november al van start gaat. FIFA 23 laat zich niet ophaasten en verschijnt als vanouds weer eind september. Wij gingen aan de slag met de nieuwe game, waarbij de HyperMotion2-technologie voor flink wat veranderingen moet zorgen.

Het valt bij het opstarten van de game direct op dat de focus nog meer is komen te liggen op vrouwenvoetbal. Persoonlijk deel ik het standpunt van Johan Derksen; Vrouwenvoetbal ziet er gewoon niet uit. Maar goed, vanwege de emancipatie van tegenwoordig moeten zowel vrouwenvoetbal als herenvoetbal als gelijkwaardig beschouwd worden, ongeacht het niveau. Zit wat in natuurlijk en wat mij betreft moeten zowel mannen als vrouwen gelijke kansen krijgen. Het mannenvoetbal blijft echter ongekend populair, daar waar het vrouwenvoetbal nog erg in opkomst is. Je begint het spel direct met de keuze voor de vrouwen of mannen en je gaat een potje spelen met in mijn geval Mbappé. Wat direct opvalt is de poepas-technologie die HyperMotion2 (al dan niet onderliggende techniek) naar je toe brengt. Bij het scoren van een goal bijvoorbeeld, zie je allerlei statistieken voorbij rollen die een beetje aan de Formule 1 doen denken. De snelheid en kans van scoren, de afstand tot het doel, het ziet er allemaal erg technisch en hypermodern uit, maar brengt wel wat onrealisme naar de game. Het zijn vooral gimmicks die de TV-ervaring wat laten vervagen eerlijk gezegd. Alsof je Battlefield 2042 vermengt met FIFA, al kan ik er goed mee leven. HyperMotion2 zorgt verder voor een geavanceerdere motion capturing en realistischere animaties. Daar komen we later nog op terug. Wat vooral ook veranderd is zijn het nemen van hoekschoppen en vrije trappen. Je hebt niet meer zo’n raar bolletje dat je moet bewegen door het strafschopgebied, maar kunt nu een curve meegeven aan de bal en de hoogte van de trap bepalen, waardoor je een beetje op goed geluk en een beetje gevoel een bal moet inbrengen. Dat vind ik persoonlijk een erg goede benadering. Ook het nemen van penalties is licht veranderd, op een positieve manier. We zijn dan ook eindelijk afgestapt van het aloude ‘bolletjes’-principe. Naast dat is er het Power-shot mechanisme. Dit is een skill based techniek waarmee je meer kracht en accuraatheid aan een bal kunt geven bij het schieten. Je merkt dit vooral bij het afmaken voor de goal. Je kunt meer boogballetjes om de keeper schieten en ballen gaan er lekkerder in op de een of andere manier. Ook het dribbelen voelt gevoeliger aan en geeft je meer controle dan ooit tevoren. Staat tegenover dat je soms ala Pro Evolution Soccer wel heel makkelijk door een verdediging heen dribbelt met snellere spelers. Daarnaast zijn er 4 nieuwe skill moves en 3 fake shots toegevoegd waaronder het explosieve fake shot, welke iedereen in de maling neemt. De gameplay is dit jaar fundamenteel veranderd en dat valt te ervaren wanneer je het eerste potje speelt. Het schieten vind ik persoonlijk positief erg verrassend aangepast en ook de gevoeligheid van het dribbelen is merkbaar verbeterd. Daarnaast, zoals al gezegd, zijn het nemen van hoekschoppen en vrije trappen meer op gevoel gebaseerd, in plaats van op een bolletje dat je neerzet om vervolgens een willekeurige trap te doen.

Niet alleen qua gameplay aangepast

Dan de gamemodes. Deze zijn hier en daar uitgebreid. Zo zul je bij Volta zien dat je wat meer uitdagingsgericht te werk kunt gaan met allerlei customizables die je vervolgens in de wacht kunt slepen. Verder is het vrouwenvoetbal nog meer uitgebreid. Zo kun je voor het eerst in de historie spelen als vrouwenteams in de FA Women’s Super League en Division 1 Arkema. Daarnaast is de career ook uitgebreid met enkele nieuwe snufjes. Deze bevat namelijk een Personality engine welke het mogelijk maakt om persoonlijkheidspunten uit te delen aan een persoon. Dit kan de algehele performance van de speler op het veld flink verbeteren. Ook kun je nu Playable Highlights spelen, welke simpelweg een bepaald moment van een wedstrijd uitlichten. Daardoor kom je direct tot het actiemoment van een wedstrijd en kun je het vervolg ervan zelf bepalen. Spelers kunnen verder meer analyse tools gebruiken en er zijn de Personality Archetypes, waarbij je kunt kiezen tussen 3 persoonlijkheden van de speler, waaronder Maverick, Heartbreak en Virtuoso, met elk hun eigen eigenschappen. Met de upgrade-points kun je je speler de beste op het veld maken en laten door ontwikkelen tot een topvoetballer.

FUT bevat daarnaast korte scenarios die je kunt beleven met een redesign van het algehele FUT-systeem. Dit is om spelers beter kennis te laten maken met deze game mode en deze toegankelijker te maken. Persoonlijk; Ik vond het er alleen maar chaotischer op worden met al die UI-elementen die nu op het scherm getoverd worden, maar ieder z’n smaak natuurlijk. Terugkomend op Volta zul je zien dat deze mode ook flink is uitgebreid. Zo zijn er vele skill games uitdagingen die je kunt spelen welke de algehele gameplay van het spel wat meer variatie geven. Verder zijn er 6 nieuwe arcade games die je kunt spelen. Daarnaast is alles wat online gespeeld kan worden nu crossplay, waardoor je dus kunt spelen tegen spelers op andere platformen, waaronder de Xbox Series en PlayStation 5. Tot slot zijn er ook nog enkele historische iconen aan het spel toegevoegd met welke je kunt gaan spelen. Het betreft spelers als Thierry Henry, Roberto Carlos en Kaka. Oh ja! Ik zou het bijna vergeten maar ook de World Cups zijn aanwezig. Zo kun je het WK in Qatar spelen welke deze winter plaatsvindt. Je kunt ook het vrouwen WK spelen dat in 2023 plaatsvindt Down Under. Deze worden via updates beschikbaar gesteld, en wel gratis overigens.

Meer arcade en overdreven hier en daar

Het voelt als je FIFA 23 speelt een beetje alsof de game meer arcade begint te worden en afstapt van het realisme. Het simulatie-voetbal maakt plaats voor wat meer arcade-gameplay die toegankelijker lijkt voor veel mensen. Vooral op de bank tegen een vriend heb je echt het gevoel dat kans-op-kans zich opstapelt en dat de game meer open is geworden. Het is jammer dat de technische aspecten bij het scoren van een goal uitgelicht worden en een beetje de TV-beleving van het spel wegnemen. Je ziet ook dat men de beleving rondom het stadion, het uitreiken van de beker en dat soort andere spannende momenten wat meer in de picture heeft geplaatst om het allemaal wat meer beleving te geven. Dat is op zich een goed aspect, maar de poespas rondom de HyperMotion2-techniek met allemaal statistieken die getoond worden had van mij niet zo gehoeven eerlijk gezegd. Grafisch zien spelers er daarnaast nog niet geweldig uit, maar dat is altijd al zo geweest. Pasveer van Ajax bijvoorbeeld lijkt een herboren twintiger te zijn en ook topspelers als Bergwijn zijn nog niet tot in detail uitgewerkt helaas. Al met al zien de topspelers als Messi en Ronaldo er wel zeer strak uit. Verder zijn de spelersdata ook nog lang niet up-to-date. Zo speelt Anthony nog altijd bij Ajax bijvoorbeeld, al zal dat allemaal spoedig worden ge-update. Ook de animaties tijdens het dribbelen en het schieten zien er realistischer uit, waarmee alles net wat vloeiender over lijkt te komen dan voorheen. Qua audio is het spel ook wat speelser geworden. Zo hoor je uit je controller een knal komen wanneer je een goal maakt, hoor je het trillen van een lat of paal en trilt je DualSense-controller als het eindsignaal klinkt. Het zijn allemaal details die tot het overdreven aan toe wat zijn uitgevoerd, wat het realisme niet echt ten goede komt, maar meer de intensiteit wat overdrijft van het spel. Op zich allemaal wel grappig dus, maar niet heel bevorderend voor het niveau van realisme. Ook het trillen van het net, het overdreven groene gras, het inzoomen van de camera wanneer er een kans dreigt te ontstaan en de felle reacties van publiek terwijl er veelal maar weinig gebeurt, maken dat FIFA 23 een beetje over-the-top aanvoelt hier en daar. Toch is grafisch het spel hoogstaand. Als mensen op de bank zeggen; Dit lijkt wel een ‘echte wedstrijd’, dan weet je al genoeg.

FIFA 23 is zeker qua gameplay een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. De power-shots, waarmee je gerichter krachtige schoten kunt uitvoeren op doel, het nieuwe concept van het nemen van hoekschoppen en vrije trappen en de HyperMotion maken dat alles gevoeliger en verfijnder aanvoelt. De uitgebreidere game modi zijn prima, al voelt het element vrouwenvoetbal een beetje geforceerd aan. De wat drukke user interface, de in-game statistieken die bij een goal je om de oren vliegen, de over-the-top details zoals het geluid van het net als je scoort, het is mij allemaal een tikkeltje overdreven. Toch is FIFA 23 weer eindelijk een game in de reeks die stappen vooruit zet en verbeteringen toont. Hier kan men in ieder geval op verder bouwen, al is dit een zeer veelbelovend begin, en er is nog veel content in het verschiet nu het WK steeds dichterbij komt.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 30-09-2022 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.5
  8.3
  + HyperMotion2 verbetert de gameplay
  + Verbeterde manier van hoekschoppen/vrije trappen nemen
  + Game modes zijn prima uitgebreid
  - Microtransacties blijft een minpuntje
  - Chaotische User Interface, over-the-top hier en daar
  - Vrouwenvoetbal wordt erg geforceerd

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Kont
  Lid
  1618
  1 maand geleden

  Heb al jaren geen Fifa gekocht, veel te weinig veranderingen om voor de volle pond te kopen. Ik wacht eigenlijk op een wat grotere revolutie maar die er zal er wel nooit komen.

  Punker
  Gast
  Anoniem
  1 maand geleden

  Eindelijk weer ‘n goede FIFA zo te zien!


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx